Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Mei 2022

Wetenschappers en studenten van de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica verschijnen regelmatig op radio, tv of internet om met hun expertise het nieuws van de dag te duiden. In deze rubriek vind je een overzicht van mediaoptredens en artikelen in kranten, tijdschriften en andere (online) publicaties.

Nog meer media-aandacht voor chocolade-onderzoek van Corentin Coulais

Het recente onderzoek van Corentin Coulais (UvA-IoP) naar de ultieme structuur van chocolade blijft de media bezig houden. Deze week schreven het Smithsonian Magazine en EngineersOnline erover.

Petra Visser bij RTL Nieuws over blauwalg

Door de stijgende temperaturen duikt ook de gevreesde blauwalg steeds vroeger op in ons zwemwater. Ecoloog Petra Visser (UvA-IBED) geeft bij RTL Nieuws uitleg.

Internationale aandacht voor nieuwe dolfijnen-studie van Fleur Visser

Onderzoek van onder meer Fleur Visser (UvA-IBED & NIOZ) naar het gedrag van de gewone spitssnuitdolfijn krijgt aandacht van meerdere internationale gespecialiseerde nieuwssites. Binnen Nederland besteed Vroege Vogels en NatureToday er aandacht aan.

Erg veel media-aandacht voor de eerste afbeelding van het zwarte gat in het centrum van de Melkweg

Op 12 mei presenteerde het internationale Event Horizon Telescope team de eerste afbeelding van het zwarte gat in het centrum van onze eigen Melkweg, Sagittarius A*. In het team zitten ook meerdere UvA-steronomen, waaronder astrofysicus Sera Markoff (UvA-API), die co-voorzitter is van de  EHT Science Council.  Wereldwijd namen vele tientallen media quotes van haar op in hun berichtgeving over deze prestatie van het EHT-team. Een bloemlezing.

Katrien Keune in NRC over haar werk aan De Nachtwacht

Katrien Keune, hoofd natuurwetenschappelijk onderzoek aan het Rijksmuseum en bijzonder hoogleraar bij UvA-HIMS, leidt een deel van Operatie Nachtwacht. Tijdens deze omvangrijke restauratie van het beroemde schilderij van Rembrandt wordt ook de chemie van het schilderij onderzocht. NRC heeft een uitgebreid interview met Keune over dit onderzoek.

Jef Huisman in Trouw over veengebieden als belangrijke CO2 sink

Volgens een Nederlandse studie in het tijdschrift Science zijn veengebieden en andere wetlands minstens zo belangrijk als natuurlijke opslagplaats voor CO2 als regenwouden. Dagblad Trouw bericht over deze studie; UvA-ecoloog Jef Huisman (UvA-IBED) reageert.