Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Wetenschappers en studenten van de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica verschijnen regelmatig op radio, tv of internet om met hun expertise het nieuws van de dag te duiden. In deze rubriek vind je een overzicht van mediaoptredens en artikelen in kranten, tijdschriften en andere (online) publicaties.

Petra Visser en Jef Huisman in NRC over sterfte van zeedieren

Raketbrandstof? Afvalwater? Of was er een natuurlijke oorzaak voor de massale sterfte van zeedieren bij het schiereiland Kamtsjatka in oost-Rusland? Petra Visser en Jef Huisman (IBED) over de mogelijke oorzaken.

Franciska de Vries doet onderzoek naar droogte op de Veluwe

Wat is het effect van chronische droogte op onze natuur? Welke soorten zijn de verliezers en welke de winnaars? Om dit te onderzoeken plaatst Franciska de Vries (IBED) simpele afdakjes van golvend plastic met houten frame in de Veluwse natuur. "Water vangen we af om te kijken wat droogte met de grond doet. Zo creëren we chronische droogte."

Cees Snoek in FD over AI en beeldherkenning

Het Financieel Dagblad heeft een artikel over toepassingen van beeldherkenning door AI. Cees Snoek (UvA-IvI) is een van de experts die aan het woord komt.

Patrick Decowski in New Scientist NL over donkere materie

Deze zomer presenteerden fysici mysterieuze metingen die waren gedaan binnen het donkere materie experiment Xenon1T. Inmiddels zijn er meerdere publicaties verschenen waarin verklaringen voor deze metingen worden geopperd. De Nederlandse versie van het tijdschrift New Scientist neemt deze door; natuurkundige Patrick Decowski (UvA-IoP & Nikhef) geeft commentaar.

Mark Vermeij bij Follow the Money over een koraalramp bij Curaçao

In september 2019 verbrijzelde een olieplatform een groot koraalrif bij Curaçao. De schade aan het lokale milieu is groot, maar na de ramp bleef het opvallend stil over deze gebeurtenis en de gevolgen. Onderzoeksjournalistiek platform Follow the Money heeft een reconstructie geschreven. Aan het woord komt onder meer UvA-bioloog Mark Vermeij (UvA-IBED), die destijds ter plaatse was.

Antal van den Bosch in NRC over het nieuwste, geavanceerde taalalgoritme

‘Taalrobot’ GPT-3 houdt de laatste maanden de gemoederen binnen de wereld van AI bezig. Voedt deze robot een stukje tekst, en het algoritme maakt het af, of het nou een gedicht, essay of interview is. NRC heeft een uitgebreid artikel hierover, waarin bijzonder hoogleraar Antal van den Bosch (UvA-ILLC) als expert aan het woord komt.

Daniel Bonn bij C2W over aerosolen en ventilatie

Vakblad C2W heeft een artikel over het coronaproof maken van binnenruimtes. Daniel Bonn (UvA-IoP) is een van de experts die aan het woord komt over aerosolen en het belang van ventilatie.

Marjan Sjerp in podcast Talk that science

Bijzonder hoogleraar Forensische Statistiek Marjan Sjerps (UvA-KdVI) is recent geïnterviewd over haar werk als forensisch statisticus voor de podcast ‘Talk That Science’.

Jacco Vink bij KIJK over supernova’s

Maandblad KIJK heeft een artikel over ‘standaardkaarsen’, een op supernova’s gebaseerde methode om de afstand van sterren te bepalen. Maar is deze methode wel zo betrouwbaar? Een nieuwe, Duitse studie werpt twijfels op. UvA-astrofysicus Jacco Vink (API) reageert.

Harro Bouwmeester in Zembla

UvA-bioloog Harro Bouwmeester was op 22 oktober met zijn groep te zien zijn in televisieprogramma Zembla. Hij vertelt over hun onderzoek naar communicatie in de bodem. De uitzending is om 20:25 op NPO2.

De uitzending is nu terug te kijken via deze link. 

 

Lucas Ellerbroek bij NOS over een precisielanding in de ruimte

Deze nacht zal, als alles goed gaat, een ruimtesonde landen op een rotsblok dat rondzweeft op 333 miljoen kilometer afstand van aarde. Sterrenkundige Lucas Ellerbroek (UvA-API) vertelt bij de NOS over het belang hiervan en wat er komt kijken bij het aansturen van een precisielanding op zo’n immens grote afstand. 

UvA-sterrenkundigen hebben kritiek op vrouwonvriendelijke Nobelprijswinnaar

Nobelprijswinnaar Reinhard Genzel is in opspraak geraakt door een interview in het Duitse blad Der Spiegel, waarin hij onder meer beweert dat zijn bekroonde onderzoek aan zwarte gaten alleen de Nobelprijs kreeg omdat mede-winnaar Andrea Ghez vrouw is. Hij doet in het stuk ook nog andere vrouwonvriendelijke uitspraken. De Volkskrant bericht over de ophef die hierover is ontstaan op social media. Onder degenen die kritiek hebben op de uitspraken van Genzel zijn UvA-sterrenkundigen Anna Watts (UvA-API) en Sera Markoff (UvA-API).

Bionieuws bericht uitgebreid over het Amsterdam Microbiome Initiative 

Vakblad Bionieuws heeft een uitgebreid artikel over het Amsterdam Microbiome Initiative, waarbinnen ruim tien Amsterdamse onderzoeksgroepen die kijken naar de rol van micro-organismen in tal van systemen zich verenigd hebben. Aan het woord komen Stanley Brul (UvA-SILS),  Age Smilde (UvA-SILS), Harro Bouwmeester (UvA-SILS), en Gerard Muijzer (UvA-IBED).

Chris Slootweg bij MVO Nederland over circulaire chemie

UvA-chemicus Chris Slootweg (HIMS) heeft in 2019 de ’12 principes van circulaire chemie’ opgesteld. Vakmedium MVO Nederland heeft een interview met hem hierover.

AI-lab met Huawei opnieuw onder vuur

Het onlangs gestarte AI-lab waarbinnen de UvA en VU samenwerken met de Chinese techreus Huawei ligt opnieuw onder vuur. Een groep wetenschappers roept via een open brief op de samenwerking te stoppen; namens het lab reageert Frank van Harmelen in NRC Handelsblad op de open brief.

Henkjan Honing op nu.nl over de Canto Ostinato

Wat maakt dat zo veel mensen het modern-klassieke muziekstuk Canto Ostinato zo aangrijpend vinden? Henkjan Honing (UvA-ILLC), expert in muziekcognitie, gaat hierop in op nieuwssite nu.nl.

Daniel Bonn bij ondertekenaars ingezonden brief aan RIVM in NRC

Via een opiniestuk in NRC roept een groep van Nederlandse wetenschappers, waaronder UvA-natuurkundige Daniel Bonn, het RIVM op om meer inzicht te bieden in de wetenschappelijke adviezen rondom de corona-crisis. Volgens de ondertekenaars is het huidige landelijke beleid en de adviezen die het RIVM geeft niet gebaseerd op de laatste wetenschappelijke inzichten.

Selma de Mink in KIJK

Europese sterrenkundigen hebben waargenomen hoe een ster aan flarden wordt getrokken door een zwart gat. In een nieuwsbericht hierover op de website van KIJK komt onder meer Selma de Mink (UvA-API) aan het woord. 

NatureToday over plaggen tegen stikstofdepositie

Kun je via plaggen het nadelige effect van stikstofdepositie in droge heidegebieden tegengaan? NatureToday bericht over onderzoek van onder meer UvA-IBED dat laat zien dat deze maatregel helaas onvoldoende effect heeft.

Bas de Bruin bij RTL Nieuws over waterstofperoxide tegen corona

Veel tandartsen raden op het moment aan om je mond te spoelen met sterk verdund waterstofperoxide, om zo het coronavirus te doden. Werkt dit? RTL Nieuws vroeg het aan UvA-chemicus Bas de Bruin (HIMS).

Paul van Rijn in NRC over gunstige effecten bloemrijke akkerranden

Ecoloog Paul van Rijn (IBED) reageert in NRC op studie naar de effecten van bloemrijke akkerlanden op ongedierte bestrijding.

Sennay Ghebreab in Tegenlicht over de post-racistische samenleving

Neuroinformaticus Sennay Ghebreab (UvA-IvI) was een van de sprekers in een aflevering van televisieprogramma Tegenlicht over hoe we kunnen werken aan een post-racistische samenleving. De uitzending is nu terug te zien.

Katja Peijnenburg in Bionieuws over sterke zeeslakjes

Bioloog Katja Peijnenburg (UvA-IBED & Naturalis Biodiversity Center) was onlangs betrokken bij twee publicaties over de evolutionaire afstamming van twee groepen planktonische zeeslakjes, de vleugelslakken en zee-olifantjes. De studies laten onder meer zien dat deze diertjes al twee keer een periode van oceaanverzuring en -opwarming hebben weten te overleven. In Bionieuws vertelt ze over het belang van dit onderzoek in het kader van de huidige klimaatverandering.

Daniel Bonn in het AD en regionale kranten over ventilatie op scholen

Het Algemeen Dagblad heeft een artikel over (het gebrek aan) goede ventilatie op scholen, in het kader van de verspreiding van sars-cov2. Een van de experts die aan het woord komt is Daniel Bonn (UvA-IoP). Hetzelfde stuk is behalve in het AD ook verschenen in alle grote regionale dagbladen, waaronder Het Parool, BN/De Stem, Dagblad van het Noorden en de Limburger Courant.

C2W over zoutkristallen op pootjes

Vakblad C2W bericht over het onderzoek van Herish Salim, Paul Kolpakov, Daniel Bonn en Noushine Shahidzadeh (allen UvA-IoP) over een bijzonder verschijnsel dat ontstaat als je en zoutoplossing laat verdampen op een oppervlak van silaan.

Miranda Cheng in VPRO-serie Grote Vragen

De televisieserie Grote Vragen focust op Nederlandse onderzoekers die aan de top van hun vakgebied staan. Centraal staan hun ‘grote vragen’. Ze vertellen over hun helden, bezoeken bijzondere plekken en spreken over de doorbraken in hun vakgebied. De aflevering van 1 oktober draaide om UvA wis- en natuurkundige Miranda Cheng. De uitzending  is nu terug te zien.