Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

September 2022

Daniel Bonn in NRC over de vraag of je kunt verdrinken in drijfzand

Dagblad NRC geeft antwoord op de lezersvraag of het mogelijk is om de verdrinken in drijfzand. Natuurkundige Daniel Bonn (UvA-IoP) had hier enkele jaren geleden een wetenschappelijk artikel over in Nature en geeft in het artikel uitleg over de bijzondere eigenschappen van drijfzand.

Harry Buhrman bij RTL Nieuws over fotonische quantumcomputers

Het Twentse bedrijf Quix Quantum heeft als eerste Nederlandse bedrijf een fotonische quantumcomputer verkocht. RTL Nieuws heeft een artikel op de website waarin onder meer wordt uitgelegd wat dit voor computer is en wat de voordelen ervan zijn. Harry Buhrman (UvA-ILLC & CWI) komt als expert aan het woord.

Podcast Space Cowboys van BNR Nieuwsradio over benoeming Inge Loes ten Kate

De BNR podcast Space Cowboys, tjokvol nieuws uit de sterrenkunde, had aandacht voor de benoeming van Inge Loes ten Kate als bijzonder hoogleraar bij UvA-API.

Carsten Dominik bij RTL Nieuws over de NASA-sonde die (expres) een astroïde heeft geramd

Afgelopen week heeft een sonde van de NASA bewust een astroïde geramd om te kijken of het lukte om deze zo in een andere koers te brengen. Het was de eerste keer dat iets dergelijks is geprobeerd, als oefening voor wanneer er mogelijk ooit een astroïde die op de aarde afkoerst moet worden omgeleid. RTL Nieuws heeft op de website een interview met astronoom Carsten Dominik (UvA-API) over de missie.

Annelotte Derkink bij de NOS over de goede zichtbaarheid van Jupiter

Vorige week stond de planeet Jupiter dichter bij de aarde dan op enig moment sinds 1951. Hierdoor leek de planeet groter en was hij beter te zien. UvA-astronoom Annelotte Derkink (UvA-API) vertelde in het NOS radio 1 journaal en op de website van de NOS hoe je de Jupiter kunt spotten en gaf meer uitleg over de planeet.

Jordy de Vries bij KIJK over nieuw Higgs-onderzoek

Een groep natuurkundigen claimt een tweede Higgs-deeltje te hebben gevonden, maar veel aandacht krijgt deze claim niet. Maandblad KIJK vroeg zich af waarom niet. UvA-natuurkundige Jordy de Vries (UvA-IoP) vertelt waarom hij sceptisch is over de claim.

Tom Keijer bij BNR over kunstmatige fotosynthese

Wat als we zonnecellen kunnen maken die niet alleen zonne-energie opvangen en omzetten, maar die ook - net als plantencellen - in staat zijn tot fotosynthese, waarbij ze brandstof produceren? Promovendus Tom Keijer vertelde bij BNR Nieuwsradio over zijn onderzoek op dit gebied.

C2W over de KNCV Gouden medaille voor Erik Garnett

Erik Garnett (UvA-IoP & AMOLF) heeft op 21 september de KNCV Gouden Medaille 2022 krijgt uitgereikt voor zijn baanbrekende onderzoek op het snijvlak van nanomaterialen, fotochemie, materiaalchemie en nanofotonica. Vakblad C2W heeft een interview met hem over zijn werk. Ook dagblad Trouw maakte kort melding van deze prestigieuze prijs voor Garnett, in de rubriek ‘Personalia’ in de papieren krant (niet online beschikbaar).

Mark Vermeij in Trouw over slecht natuurbeheer op de Nederlandse Antillen

Lokale natuurbeheerders op de Nederlandse Antillen hebben de overheid officieel in gebreke gesteld vanwege het niet handhaven van de natuurbeschermingswetten. De zaak draait om het storten van een grote hoeveelheid rivierzand op een stuk koraalkust, om een kunstmatig strand te creëren voor toeristen. Dagblad Trouw bericht over de zaak; UvA-hoogleraar Mark Vermeij (UvA-IBED) beaamt dat het rivierzand een bedreiging vormt voor het koraal.

Internationale aandacht voor onderzoek naar beweeggedrag van bezoekers van events en de verspreiding van infectieziekten

Een team van UvA-IvI onderzoekers, waaronder Philip Rutten, heeft bewegingspatronen van bezoekers van grote events onderzocht en vervolgens gekeken wat het typische beweegpatroon betekent voor de verspreiding van infectieziekten zoals Covid19. Enkele internationale sites voor wetenschapsnieuws hebben het persbericht over dit onderzoek overgenomen. Een bloemlezing.

Jan de Boer bij KIJK over het verschijnsel dat voorwerpen met een verschillende massa toch even snel vallen

Maandblad KIJK heeft een nieuwsbericht over het bekende natuurkundige verschijnsel dat twee voorwerpen waarvan bijvoorbeeld de een zwaar is en de ander licht, onder verder gelijke omstandigheden toch even snel vallen. Een nieuw experiment met twee cilinders aan boord van een satelliet heeft dit centrale principe van de algemene relativiteitstheorie nogmaals bevestigd. UvA-natuurkundige Jan de Boer (UvA-IoP) geeft commentaar bij het nieuws.

Interview met promovenda Mimi den Uijl in NRC

Dagblad NRC heeft een interview met chemicus Mimi den Uijl, die binnenkort zal promoveren bij UvA-HIMS en die afgelopen paar jaar regelmatig in de belangstelling stond met het mede door haar opgerichte Instagram-account Sisters in Science.

Max Welling in het FD over zoeken naar nieuwe typen moleculen met AI

Het Financieele Dagblad heeft een artikel met voorbeelden van hoe AI wordt ingezet om verschillende typen wetenschappen vooruit te helpen.  Max Welling (UvA-IvI) vertelt over zijn werk met simulatiesoftware die het gedrag van moleculen nabootst, en hoe met AI kan worden voorspeld welke nieuwe typen moleculen mogelijk een bruikbaar nieuw materiaal zullen opleveren.

Videoreportage over publieksevent met zonnetelescoop in Folia

Onlangs stonden sterrenkundigen van UvA-API met een zonnetelescoop op de Huygensmarkt, om het publiek kennis te laten maken met het verschijnsel zonnevlekken. Universiteitsblad Folia maakt een videoreportage.

Annemarie van Wezel in podcast BNR Duurzaam over de Nederlandse waterkwaliteit

Nederland bungelt onderaan binnen Europa als het gaat om de kwaliteit van onze wateren. In de podcast BNR Duurzaam van nieuwszender BNR Radio vertelt Annemarie van Wezel (UvA-IBED) over deze problematiek en wat we eraan kunnen doen.

Sennay Ghebreab in Volkskrant podcast over AI voor een rechtvaardigere wereld

Kunstmatige intelligentie is niet alleen maar iets dat makkelijk misbruikt kan worden. We kunnen met algoritmen juist ook problemen oplossen en werken aan een rechtvaardiger wereld, betoogt Sennay Ghebreab (UvA-IvI) in de podcast Stuurloos van De Volkskrant.

Folia over het droogte-experiment van Franciska de vries en Eileen Enderle

Universiteitsblad Folia heeft een artikel over het ‘Living Lab’, een droogte-experiment achter gebouw SP904. Hoogleraar Franciska de vries en haar promovenda Eileen Enderle (beide UvA-IBED) vertellen hoe ze met behulp van deze grote plantenbakken onderzoeken hoe planten weerbaarder gemaakt kunnen worden tegen droogte.

Column van Sander Klous in iBestuur

In zijn column in het vaktijdschrift iBestuur vraagt Sander Klous (IvI) zich af of de aloude tactiek van mensen tevreden houden met ‘brood en spelen’ met behulp van technologie mogelijk naar een hoger plan getild kan worden.

Franciska de Vries in De Volkskrant over de drietrapsraket die onze natuur bedreigt

De Volkskrant schrijft in de zaterdagkrant over de drietrapsraket die de Nederlandse natuur bedreigt. Onze natuur heeft niet alleen te lijden onder droogte, hittegolven en stikstofneerslag afzonderlijk: de combinatie versterkt de effecten ook nog eens. Een van de experts die in het stuk uitleg geeft hierover is ecoloog Franciska de Vries (UvA-IBED).

De Correspondent sprak zeer uitgebreid met Wim Sinke over zonne-energie

Wim Sinke (UvA-IoP & TNO) ging onlangs met pensioen, maar staat op het moment volop in de belangstelling bij diverse media. Dit keer sprak De Correspondent hem zeer uitgebreid over zijn expertise: de toekomst van zonne-energie. Het interview is zowel te beluisteren als podcast als te lezen op de website.

Karline Janmaat op Radio 1 over de psychologie en het gedrag van apen

Vanaf deze week start in dierentuin Artis een collegereeks over dierenpsychologie. Karline Janmaat (UvA-IBED) is een van de docenten, en gaf bij Humberto Tan op NPO Radio 1 een klein voorproefje door iets te vertellen over de psychologie en het gedrag van apen.

C2W en Gooi- en Eemlander over de Van Marumpenning voor de Sisters in Science

Chemici Noor Abdulhussain, Lotte Schreuders en Mimi den Uijl (alle drie UvA-HIMS) zijn onlangs onderscheiden met de KNCV Van Marumpenning voor hun Instagram-account Sisters in Science. De Van Marumpenning wordt sinds 1987 toegekend aan personen of non-profitorganisaties die een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan het zichtbaar maken van chemie, life sciences, biotechnologie, procestechnologie en de beoefenaars daarvan. Vakblad C2W en regionale krant De Gooi- en Eemlander berichten over dit nieuws.