Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Wetenschappers en studenten van de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica verschijnen regelmatig op radio, tv of internet om met hun expertise het nieuws van de dag te duiden. In deze rubriek vind je een overzicht van mediaoptredens en artikelen in kranten, tijdschriften en andere (online) publicaties.

Gerard Oostermeijer bij Kennislink over de herintroductie van vlinders

Het gaat slecht met vlinderpopulaties in Nederland; zo wordt op het moment maar liefst 2/3 van de 76 soorten dagvlinders die hier voorkomen in hun voorbestaan bedreigd. Herintroductie kan helpen, maar: dit moet wel heel zorgvuldig gebeuren, zo betoogt Gerard Oostermeijer (UvA-IBED) bij Kennislink.

Henkjan Honing in De Volkskrant over het nut van muziek en zingen

De Volkskrant heeft een artikel over beter leren zingen. Henkjan Honing (UvA-ILLC) vertelt in het stuk over het nut van muziek: zo kan het helpen emoties te reguleren en zorgt het luisteren naar of maken van muziek voor aanmaak van het hormoon oxytocine.

Jan de Boer in Trouw over de toekomst van deeltjesfysica

Deeltjesfysici bouwden de afgelopen decennia steeds grotere en krachtigere deeltjesversnellers voor hun onderzoek aan de subatomaire deeltjes die de fundamentele bouwstenen van het universum vormen. Waar ligt de toekomst van dit vakgebied? Bij nog groter en nog sneller? Trouw vroeg het aan enkele betrokken natuurkundigen, waaronder Jan de Boer (UvA-IoP).

Cees Snoek in het FD over gevoelige vragen rondom de nieuwste versie van ChatGPT

Sinds de nieuwste update kan (de betaalde versie van) ChatGPT live informatie van internet halen en verwerken. Deze nieuwe ontwikkeling kan de privacy en onlineveiligheid verder in gevaar brengen, waarschuwen de deskundigen. Het FD sprak met enkele experts over de gevoelige vragen dit oproept, waaronder met Cees Snoek (UvA-IvI).

Ivo van Vulpen bij BNR over hoe antimaterie reageert op zwaartekracht

Nieuw internationaal onderzoek toont eindelijk aan: zwaartekracht oefent dezelfde invloed uit op antimaterie als op ‘gewone’ materie. Oftewel, als een appel uit antimaterie zou bestaan, valt die op aarde gewoon naar beneden. Ivo van Vulpen (UvA-IoP & Nikhef) vertelt in het programma Wetenschap Vandaag va BNR radio over het experiment dat dit aantoonde en de betekenis ervan.

Annemarie van Wezel bij Op1 over PFAS & de uitspraak mbt Chemours

Deze week oordeelde de rechtbank dat chemiebedrijf Chemours schuldig is aan de milieuschade die is ontstaan door het jarenlang lozen van PFAS in de omgeving. De uitspraak is het resultaat van jarenlang procederen door omliggende gemeenten. In actualiteitenprogramma Op1 komen diverse belanghebbenden aan het woord; Annemarie van Wezel (UvA-IBED) geeft duiding over oa de schade die PFAS toebrengt aan het milieu en omwonenden.

EngineersOnline over de met licht transformeerbare moleculen van oa Wybren Jan Buma

Nieuw onderzoek aan moleculen die van structuur kunnen veranderen onder invloed van licht brengt de komst van met licht activeerbare medicijnen een stap dichterbij. EngineersOnline bericht over dit onderzoek, waar vanuit de UvA onder meer Wybren Jan Buma (UvA-HIMS) bij betrokken is.

Reportage over blauwalg-onderzoek Sloterplas en Nieuwe Meer in Folia

Een groep masterstudenten Biologie deed deze zomer onderzoek naar blauwalgen in de Sloterplas en de Nieuwe Meer. Universiteitsblad Folia ging mee en maakte een reportage, waarin naast enkele studenten ook begeleiders Yuri Sinzato en Petra Visser (beide onderzoeker aan UvA-IBED) aan het woord komen.

Aandacht in vakbladen voor ontwerp LabQ

Enkele vakmedia op het gebied van architectuur hebben aandacht voor het ontwerp van het nieuw te bouwen LabQ, dat zal verrijzen naast SP904 en waarin de UvA activiteiten op het gebied van quantumonderzoek zullen worden ondergebracht. De UvA zal gaan voor het ontwerp van architecturenbureau cepezed.

William Gosling en Crystal McMichael in Folia over hun Amazone-onderzoek

Onderzoek van William Gosling en Crystal McMichael (beide UvA-IBED) werpt een nieuwe kijk op de veerkracht van het grootste regenwoud ter wereld: de Amazone. Historisch landgebruik heeft daar geleid tot bosgebieden die beter resistent zijn tegen bosbranden en droogte. In Folia vertellen ze over hun studie.

Antonia Praetorius bij NEMO Kennislink over The Ocean Cleanup

The Ocean Cleanup, het prestigeproject dat voormalig TU Delft student Boyan Slat internationale faam opleverde, loopt inmiddels tien jaar. De populair-wetenschappelijke website NEMO Kennislink  behandelt de vraag of het project inderdaad dé oplossing is tegen het plastic in de oceanen. Antonia Praetorius (UvA-IBED) brengt enkele vraagtekens in, onder meer mbt ecologische schade die de gebruikte methode ook oplevert.

Wim Sinke bij NEMO Kennislink over voortschrijdende inzichten rondom zonne-energie

Emeritus Wim Sinke (UvA-IoP) vertelt als expert op het gebied van zonnecellen bij NEMO Kennislink hoe de ideaalbeelden rondom zonne-energie die leefden in de jaren 70 inmiddels grotendeels werkelijkheid zijn geworden.

Veel media-aandacht voor stikstofonderzoek IBED

Op 12 september verscheen het hoog geanticipeerde rapport van onder meer Albert Tietema en Emiel van Loon (beide UvA-IBED) mbt hun onderzoek naar de ruimtelijke verdeling van stikstofdepositie rondom melkveeboerderijen. Het rapport kreeg veel media-aandacht, waarbij opviel dat diverse media een eigen interpretatie aan het onderzoek gaven. In een interview met Folia gaan de onderzoekers ook in op deze foutieve interpretaties. Zo betekenen de uitkomsten volgens hen niet dat het uitkopen van piekbelasters nutteloos is, of dat deze studie een bom legt onder het kabinetsbeleid mbt stikstof. In vakblad Boerderij gaat Tietema onder meer ook in op de (onterechte) claim dat het onderzoek zou aantonen dat het OPS-model van het RIVM de stikstofdepositie fors overschat. Een bloemlezing.

Annemarie van Wezel over PFAS op Radio1 en met Mohammed Sadia bij Follow the Money

Annemarie van Wezel (UvA-IBED) was recent bij diverse media te horen en te lezen over vervuiling van het milieu met PFAS. Op Radio1 ging ze in op de vervuiling die is aangetroffen in het water bij Leidschenveen en gaf ze meer uitleg over het probleem met PFAS in het algemeen. Van Wezel komt in de opname rond 00:41:45 in de uitzending; de bijbehorende reportage mbt een bewonersbijeenkomst in Leidschenveen over de aangetroffen PFAS begint rond 00:37:45. Hiernaast spraken zij en Mohammad Sadia (ook UvA-IBED) onlangs met onderzoeksjournalistiek platform Follow the Money over de PFAS-problematiek.

Roos Kentie in de Leeuwarder Courant over het trekgedrag van de kleine mantelmeeuw

Verder vliegen zorgt bij de trektocht van kleine mantelmeeuwen niet voor een hogere overlevingskans of meer broedsucces, blijkt uit onderzoek van UvA-IBED samen met het NIOZ. De Leeuwarder Courant heeft aandacht voor de studie en sprak erover met Roos Kentie (UvA-IBED).

Marten Smidt in Folia over het holomicrobioom consortium

Onlangs werd bekend dat het Nationaal Groeifonds 200 miljoen euro reserveert voor een omvangrijk onderzoekprogramma rondom het holomicrobioom. Marten Smidt (UvA-SILS) leidt het consortium, waar tientallen kennisinstellingen, publieke en private partners bij betrokken zijn. In universiteitsblad Folia vertelt hij over het achterliggende idee van het onderzoek en de plannen voor komende jaren.

Inge Loes ten Kate in NRC over leven op andere planeten

Sterrenkundige Inge Loes ten Kate is in september benoemd tot bijzonder hoogleraar aan UvA-API. Afgelopen week hield ze haar oratie; reden voor NRC om haar te interviewen over haar werk. In het stuk betoogt ze onder meer dat om te vraag of er leven is op andere planeten te kunnen beantwoorden, we eerst beter moeten begrijpen  hoe het leven op aarde is ontstaan.