Antonia Praetorius bij NEMO Kennislink over The Ocean Cleanup
The Ocean Cleanup, het prestigeproject dat voormalig TU Delft student Boyan Slat internationale faam opleverde, loopt inmiddels tien jaar. De populair-wetenschappelijke website NEMO Kennislink behandelt de vraag of het project inderdaad dé oplossing is tegen het plastic in de oceanen. Antonia Praetorius (UvA-IBED) brengt enkele vraagtekens in, onder meer mbt ecologische schade die de gebruikte methode ook oplevert.
Wim Sinke bij NEMO Kennislink over voortschrijdende inzichten rondom zonne-energie
Emeritus Wim Sinke (UvA-IoP) vertelt als expert op het gebied van zonnecellen bij NEMO Kennislink hoe de ideaalbeelden rondom zonne-energie die leefden in de jaren 70 inmiddels grotendeels werkelijkheid zijn geworden.
Veel media-aandacht voor stikstofonderzoek IBED
Op 12 september verscheen het hoog geanticipeerde rapport van onder meer Albert Tietema en Emiel van Loon (beide UvA-IBED) mbt hun onderzoek naar de ruimtelijke verdeling van stikstofdepositie rondom melkveeboerderijen. Het rapport kreeg veel media-aandacht, waarbij opviel dat diverse media een eigen interpretatie aan het onderzoek gaven. In een interview met Folia gaan de onderzoekers ook in op deze foutieve interpretaties. Zo betekenen de uitkomsten volgens hen niet dat het uitkopen van piekbelasters nutteloos is, of dat deze studie een bom legt onder het kabinetsbeleid mbt stikstof. In vakblad Boerderij gaat Tietema onder meer ook in op de (onterechte) claim dat het onderzoek zou aantonen dat het OPS-model van het RIVM de stikstofdepositie fors overschat. Een bloemlezing.
Annemarie van Wezel over PFAS op Radio1 en met Mohammed Sadia bij Follow the Money
Annemarie van Wezel (UvA-IBED) was recent bij diverse media te horen en te lezen over vervuiling van het milieu met PFAS. Op Radio1 ging ze in op de vervuiling die is aangetroffen in het water bij Leidschenveen en gaf ze meer uitleg over het probleem met PFAS in het algemeen. Van Wezel komt in de opname rond 00:41:45 in de uitzending; de bijbehorende reportage mbt een bewonersbijeenkomst in Leidschenveen over de aangetroffen PFAS begint rond 00:37:45. Hiernaast spraken zij en Mohammad Sadia (ook UvA-IBED) onlangs met onderzoeksjournalistiek platform Follow the Money over de PFAS-problematiek.
Roos Kentie in de Leeuwarder Courant over het trekgedrag van de kleine mantelmeeuw
Verder vliegen zorgt bij de trektocht van kleine mantelmeeuwen niet voor een hogere overlevingskans of meer broedsucces, blijkt uit onderzoek van UvA-IBED samen met het NIOZ. De Leeuwarder Courant heeft aandacht voor de studie en sprak erover met Roos Kentie (UvA-IBED).
Marten Smidt in Folia over het holomicrobioom consortium
Onlangs werd bekend dat het Nationaal Groeifonds 200 miljoen euro reserveert voor een omvangrijk onderzoekprogramma rondom het holomicrobioom. Marten Smidt (UvA-SILS) leidt het consortium, waar tientallen kennisinstellingen, publieke en private partners bij betrokken zijn. In universiteitsblad Folia vertelt hij over het achterliggende idee van het onderzoek en de plannen voor komende jaren.
Inge Loes ten Kate in NRC over leven op andere planeten
Sterrenkundige Inge Loes ten Kate is in september benoemd tot bijzonder hoogleraar aan UvA-API. Afgelopen week hield ze haar oratie; reden voor NRC om haar te interviewen over haar werk. In het stuk betoogt ze onder meer dat om te vraag of er leven is op andere planeten te kunnen beantwoorden, we eerst beter moeten begrijpen hoe het leven op aarde is ontstaan.