Hoe werkt het menselijk lichaam? Welke informatie zit er in ons DNA en wat kunnen we met deze kennis? Hoe bestrijden we antibioticaresistentie? Kunnen we veroudering stoppen of voorkomen? Welke rol speelt het microbioom bij de gezondheid van ons lichaam? Hoe ontstaan ziektes zoals diabetes en Parkinsonâs? Hoe ontwikkelen we nieuwe, gepersonaliseerde behandelmethoden tegen kanker? In de bachelor biomedische wetenschappen leer je om naar antwoorden te zoeken op dit soort uiteenlopende vragen.
đ Gegarandeerde stageplaats van minimaal drie maanden
Als student Biomedische wetenschappen leer je onderzoek doen naar de oorzaken van ziektes bij de mens en naar behandelmethodes om deze te bestrijden. Ook leer je hoe voorkomen kan worden dat mensen ziek worden.
Om te kunnen doorgronden wat er in een ziek lichaam gebeurt, leer je eerst in detail te begrijpen hoe het gezonde menselijk lichaam werkt. Dit bestudeer je op het niveau van moleculen, cellen, weefsels en organen. Daarna leer je hoe ziektes ontstaan door onder andere te kijken naar de werking van virussen, bacteriën en afwijkingen in het DNA van het menselijk lichaam. Met die kennis kun je onderzoek doen naar bestaande en nieuwe behandelmethodes.
Veel practica en data-analyse
Samenwerking met Amsterdam UMC, NKI en Sanquin voor stages
Unieke focus op -Omics en Systeembiologie
Begeleiding door mentor
Gegarandeerde stageplaats
Na een aantal basisvakken, is er best veel ruimte om je eigen vakkenpakket in te delen. Uniek bij de UvA is het vak Omics. Bij dit vak leer je nieuwe en experimentele onderzoekstechnieken te gebruiken. Het is goed om te weten dat deels op het Science Park en deels op het UMC Amsterdam in Zuidoost je vakken volgt.Lisa Kolk, Biomedische wetenschappen student Wat zeggen onze studenten over de opleiding?
Om de kwaliteit van de opleiding en het aantal stageplekken te garanderen heeft de UvA voor de bachelor Biomedische wetenschappen een numerus fixus ingesteld met een capaciteit van 175 plaatsen. Om je te kunnen aanmelden voor de selectie en plaatsing heb je een vwo-diploma nodig met een N&T-profiel met biologie of een N&G-profiel met natuurkunde. De selectieprocedure bestaat uit een onderwijsdag op donderdag 20 februari 2025 en vrijdag 24 februari 2025 en een toetsdag op zaterdag 15 maart 2025. De afgelopen jaren konden wij alle deelnemers aan de selectieprocedure een plaats bieden in de opleiding.
Let op: deze opleiding heeft een vroege inschrijfdeadline. Het is niet meer mogelijk om je in te schrijven voor studiejaar 2024-2025. Vanaf 1 oktober 2024 kun je je aanmelden voor de selectie voor studiejaar 2025-2026.
Liggen jouw interesses zowel bij Geneeskunde als bij Biomedische wetenschappen? De UvA biedt getalenteerde studenten de kans een dubbele bachelor Geneeskunde-Biomedische wetenschappen te doen.