Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Scheikunde

Bachelor
Vergelijk

Hoe kun je nieuwe moleculen maken voor biologisch afbreekbare plastics of nieuwe medicijnen? Kun je van afval vliegtuigbrandstof maken? En hoe spoor je drugs op in bloed of in rioolwater? Tijdens de bachelor Scheikunde aan de Universiteit van Amsterdam ĂŠn de Vrije Universiteit Amsterdam, bestudeer je alle richtingen van de chemie om bestaande processen, producten en materialen te verbeteren en nieuwe te ontwerpen.

Voertaal
Nederlands
Vorm
Voltijd
Locatie
UvA Science Park en VU Campus

🤝 Gezamenlijke opleiding met de Vrije Universiteit (VU)
👍 Kies je eigen studiepad


mrt09
Zaterdag 9 maart
mrt25
Meelopen op Science Park

Waar gaat Scheikunde over?

Scheikunde studeren aan de universiteit is anders dan wat je gewend bent op het vwo. Als student Scheikunde duik je in de wereld achter de reacties die je hebt geleerd. Je verdiept je in de structuur en eigenschappen van moleculen en leert nieuwe moleculen ontwerpen die je ook in het laboratorium gaat maken. Scheikunde aan de universiteit is daarnaast veel meer verbonden met andere disciplines, zoals biologie, natuurkunde, wiskunde, data science en kunstmatige intelligentie. Je kijkt bijvoorbeeld hoe moleculen in levende cellen werken en een biochemisch systeem vormen, zodat je medicijnen kunt ontwikkelen die heel gericht werken bij een bepaalde ziekte. En je leert computermodellen ontwikkelen waarmee je het gedrag van moleculen kunt nabootsen of voorspellen. 

Vijf redenen om Scheikunde in Amsterdam te studeren
Vind antwoorden op moleculair niveau

Bedenk oplossingen voor actuele vraagstukken

Lees meer
Je leert op moleculair niveau antwoorden bedenken op uiteenlopende maatschappelijke vragen. Bijvoorbeeld hoe je grondstoffen zoals fosfor terugwint uit afval, hoe je medicijnen van de toekomst ontwerpt en hoe je waterstof handig en veilig als brandstof kunt gebruiken.
Kies je eigen studiepad 

Ontdek de veelzijdigheid van scheikunde

Lees meer
In het eerste jaar ontdek je hoe veelzijdig scheikunde is doordat je vakken volgt in alle vier richtingen van de chemie. Vanaf het tweede jaar verdiep je je in de onderwerpen die jij het meest interessant vindt en bepaal je zelf je eigen studiepad.
Joint degree UvA en VU

Profiteer van de expertise van twee universiteiten

Lees meer
De bachelor Scheikunde in Amsterdam is een gezamenlijke opleiding van de Vrije Universiteit (VU) en de Universiteit van Amsterdam (UvA). Je krijgt onderwijs van onderzoekers van beide instellingen. Zo kom je in aanraking met de vele specialisaties die de instellingen in huis hebben en heb je als student veel keuze in vakken, projecten en stages.
Veel practica en projecten

Breng theorie gelijk in de praktijk

Lees meer
Een belangrijk deel van je opleiding bestaat uit practica. Wat je in de hoorcolleges leert, zie je gelijk in de practica terug. In het tweede jaar werk je al mee aan een echt wetenschappelijk onderzoeksproject aan de UvA of de VU. In je derde jaar loop je stage bij een onderzoeksgroep of bijvoorbeeld bij het Amsterdam UMC, het Nederlands Kanker Instituut (NKI) of bij een bedrijf als DSM.
Veel keuze in vakken, projecten en stages

Begeleiding in tutorgroepen

Lees meer
In het eerste jaar word je begeleid door een ouderejaarsstudent in een tutorgroep, zodat je snel je weg vindt in je studie. De groepen waarin je werkt zijn klein dus er is veel persoonlijke aandacht en je leert elkaar snel kennen.
UvA-VU logo
Scheikunde student, Rianne van Diest
Copyright: UvA
Scheikunde wordt steeds belangrijker in het oplossen van grote problemen, zoals het stikstofprobleem of de opwarming van de aarde. Als scheikundige kan je enorm bijdragen aan oplossingen voor deze problemen. Lees wat onze studenten zeggen over de opleiding

Past Scheikunde bij jou? 

  • Je bent nieuwsgierig naar de bouwstenen van leven
  • Je wil leren hoe je nieuwe materialen en duurzame oplossingen kunt ontwikkelen
  • Je hebt een vwo-diploma met de volgende profielen en vakken:
  Natuur en Techniek Natuur en Gezondheid
met wiskunde B en natuurkunde Economie en maatschappij
met wiskunde B, natuurkunde en scheikunde Cultuur en maatschappij
met wiskunde B, natuurkunde en scheikunde

Studiebeurs voor talentvolle scholieren

Heb jij interesse in de bachelor Scheikunde in Amsterdam? Voor gemotiveerde, talentvolle scholieren met een bètaprofiel zijn nu 20 studiebeurzen beschikbaar. Heb je een 8 gemiddeld voor de exacte vakken op basis van je schoolonderzoeken? Dan maak je kans op een studiebeurs van 2500 euro.

Feiten & cijfers
Diploma
BSc Scheikunde
Type
Regulier onderwijs
Vorm
Voltijd
Studielast
180 EC, 36 maanden
Voertaal
Nederlands
Start
September
CROHO-code
55012
Locatie
UvA Science Park en VU Campus