Hoe is het om Biomedische wetenschappen aan de UvA te studeren? Wat leer je in deze bachelor? En wat kun je worden met deze opleiding? Opleidingsdirecteur Stanley Brul en studenten Rogier, Melanie en Julian vertellen je alles wat je moet weten over de bachelor Biomedische wetenschappen in deze Meet & Ask sessie. Deze presentatie werd opgenomen tijdens de Bachelorweek van november.
Benieuwd hoe het is om Biomedische wetenschappen te studeren? Studenten Niels en Bouke en docent Renee van Amerongen vertellen je wat de studie inhoudt en wat je ermee kunt als je afgestudeerd bent.
Om je een idee te geven van het soort onderzoek waar een biomedisch wetenschapper zich mee bezig houdt, heeft universitair docent Renée van Amerongen een minicollege opgenomen over haar onderzoek naar stamcellen en kanker.
Meestgestelde vragen
-
Hoe werkt de selectieprocedure?
Uiterlijk 15 januari schrijf je je in voor de opleiding via Studielink. In februari/maart neem je deel aan een van de onderwijsdagen. Thuis bestudeer je de lesstof, zodat je in begin maart de online selectietoets kunt maken. De uitslag van de toets bepaalt jouw rangnummer in de selectieprocedure. Half april ontvang je jouw rangnummer.
-
Hoe groot is de kans dat ik word geselecteerd?
De opleiding heeft jaarlijks 175 plekken beschikbaar. Hoe groot de kans is dat je wordt geselecteerd is niet te voorspellen. Dat hangt samen met het aantal aanmeldingen voor de opleiding. De afgelopen jaren was dat aantal hoger dan het aantal beschikbare plekken, maar hebben we uiteindelijk iedereen die de toets heeft gemaakt een plek kunnen bieden. Gedurende het proces valt namelijk een deel van de kandidaten nog af doordat zij bijvoorbeeld toch een andere studie kiezen of niet slagen voor het eindexamen.
-
Wat zijn de toelatingseisen van Biomedische wetenschappen?
Je kunt worden toegelaten met vwo-profiel Natuur en Gezondheid mét natuurkunde of vwo-profiel Natuur en Techniek mét biologie.
-
Wat is het verschil tussen Biomedische wetenschappen en Geneeskunde?
Geneeskunde is gericht op het behandelen van patiënten. Je wordt primair opgeleid tot arts. Als biomedicus behandel je geen patiënten en word je primair opgeleid tot onderzoeker. Biomedische wetenschappen richt zich op het doen van onderzoek naar oorzaken, bestrijding en preventie van ziekten.
-
Wat kan ik worden met deze opleiding?
Bij Biomedische wetenschappen word je in de eerste plaats opgeleid tot wetenschappelijk onderzoeker. Ongeveer de helft van de afgestudeerde biomedisch wetenschappers kiest er voor om na de masteropleiding te promoveren en zo verder te gaan in het wetenschappelijk onderzoek.
Maar je kunt ook aan de slag in het bedrijfsleven of bij een non-profit organisatie. Denk aan de voedingsmiddelen- en farmaceutische industrie, het RIVM of het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Typische beroepen voor biomedici zijn naast onderzoeker bijvoorbeeld klinisch chemicus, medisch immunoloog, Clinical Research Associate en Bio-informaticus.
Studenten Maartje, Naomi en Rogier laten je in hun vlog een dag uit het leven van een student Biomedische wetenschappen aan de UvA zien.
Vragen? Stel ze aan onze studenten
