Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Bachelor
Biomedische wetenschappen
Vergelijk

Noa Fuks

Noa Fuks
Foto: Noa Fuks

Ik heb mijn studiekeuze gemaakt toen ik in het buitenland zat. Voor een tussenjaar was ik in Israël en het enige wat ik daar had om me te oriënteren op een opleiding was het internet. Ik had voor mijn vertrek al wel een paar open dagen bezocht. Op de website van de UvA heb ik verschillende opleidingen bekeken en uiteindelijk kwam ik uit bij Biomedische wetenschappen. Daarnaast studeer ik sinds dit collegejaar ook filosofie.

Alles in Amsterdam

Ik heb voor Biomedische wetenschappen in Amsterdam gekozen omdat ik in mijn eerste jaar ook gelijk een bestuursjaar bij een joodse jeugdvereniging deed, waardoor ik aan Amsterdam gebonden was. Bovendien kom ik uit Amsterdam en ik had nooit de behoefte om in een andere de stad te wonen, omdat je hier simpelweg alles hebt. Nu woon ik met twee huisgenootjes op kamers in de Bijlmer.

Onderzoek doen

Biomedische wetenschappen is een studie die erg gericht is op onderzoek doen, waarbij het vooral gaat om het onderzoeken van het menselijk lichaam. Hierbij kijk je zowel naar een gezond als een ziek lichaam, want alleen door te vergelijken kun je het mechanisme van een ziekte ontdekken. Het doel is vervolgens om te bedenken wat voor een medicijn die ziekte kan genezen.

Een lever in je hand

Van alle vakken die ik tot nu toe gevolgd heb vond ik Embryologie en Humane anatomie het leukst. Bij Embryologie leer je hoe een paar cellen zich ontwikkelen tot een symmetrisch embryo dat geheel zelfstandig functioneert. Ik vond dit vak vooral heel vet omdat ik nog nooit had nagedacht over hoe een embryo zich ontwikkelt. Omdat iedereen ooit een embryo is geweest, heeft embryologie ook veel betrekking op jezelf. De dingen die je leert kun je ook goed terug zien in de symmetrie in je eigen lichaam.

Bij Humane Anatomie bezoek je de snijzaal het Amsterdam Medisch Centrum. Het blijft hierbij overigens niet bij alleen kijken, Humane Anatomie is ook echt voelen. Je mag bijvoorbeeld organen uit een lichaam pakken. Het voelt vrij raar om ineens een lever of een hart in je hand te hebben. Het klinkt allemaal vrij luguber, maar uiteindelijk is het erg gaaf om alles wat je uit theorieën hebt geleerd in het echt voor je te zien. Ineens zie je hoe alle verbindingen lopen en hoe alles in een menselijk lichaam geconfigureerd is.

De politiek in?

Ik wil na mijn bachelor sowieso een masteropleiding gaan doen, al weet ik nog niet of dat in biomedische wetenschappen of in de filosofie zal zijn. Ik ben er ook nog niet zeker van of ik onderzoeker wil worden. Met biomedische wetenschappen kun je bijvoorbeeld de politiek in, en dat lijkt me ook interessant. Gelukkig heb ik nog wel even de tijd om over mijn vervolgopleiding na te denken. Ik weet in ieder geval wel dat ik volgend jaar naar het buitenland wil om mijn keuzeruimte in te vullen. Het liefst wil ik naar Australië, Canada staat op de tweede plaats.