
Het grootste deel van onze afstudeerders gaat verder met een master op het gebied van Biomedische wetenschappen. Jij ook? Aan de UvA kun je kiezen voor de Engelstalige master Biomedical Sciences of een verwante opleiding.
Benieuwd naar welke masteropleiding studenten verder kiezen na het afronden van de bachelor Biomedische wetenschappen aan de UvA? Kijk op de website van Studiekeuze123.
In samenwerking met het Amsterdam UMC heeft de masteropleiding een breed aanbod aan specialisaties. Afhankelijk van de richting die je kiest in het derde jaar van je bachelor ben je toelaatbaar tot verschillende mastertracks.
Je kunt kiezen voor een master in Medical Biology:
Track Medical Biochemistry and Biotechnology
Track Cell Biology and Advanced Microscopy
Track Developmental and Theraputic Biology
Track Experimental Internal Medicine
Of een master in Neurobiology:
Track Physiology of Synapses and Networks
Minor Teaching
Je kunt er ook voor kiezen om tijdens je master Biomedical Sciences de minor Teaching te volgen. Deze minor leidt je op tot eerstegraads docent
Als je in je bachelor bepaalde keuzevakken volgt, heb je ook toegang tot de volgende masters:
Master Bioinformatics and Systems Biology
Het is mogelijk door te stromen naar het eenjarige schakelprogramma (premaster) van de UvA-master Geneeskunde. Er is een beperkt aantal plaatsen voor dit programma. De selectie voor deelname is op basis van een toelatingsexamen, motivatie en behaalde studieresultaten in de bachelor.
Om in aanmerking te komen, moet je tijdens je gehele bachelor zeer goede studieresultaten hebben behaald. Je kunt dat bijvoorbeeld laten zien via het succesvol doorlopen van de research honours.
Je kunt je daarnaast ook kwalificeren voor de opleidingen SUMMA (4-master in Utrecht) of AKO (4-jarige master in Maastricht) die opleiden tot arts en klinisch onderzoeker.
Zoek je naar een andere master? Bekijk het hele UvA masteraanbod.
Als student Biomedische wetenschappen doe je een hoop vakinhoudelijke kennis op, zodat je een expert wordt in de moleculaire en cellulaire basis van gezondheid en ziekte. Daarnaast ontwikkel je vooral ook je academische (onderzoeks-)vaardigheden. Die zijn esentieel en breed toepasbaar: Ze stellen je niet alleen in staat om naar antwoorden te zoeken op uiteenlopende biomedische vraagstukken, maar ook om allerlei andere complexe problemen op een logische en gestructureerde manier aan te pakken en op te lossen. Onze alumni komen uiteindelijk dan ook op veel verschillende werkplekken en posities terecht.
Je vindt afgestudeerde biomedische wetenschappers binnen en buiten het onderzoek, op universiteiten en onderzoeksinstituten, binnen ziekenhuizen, in het bedrijfsleven, bij de (semi-)overheid, of bij verschillende non-profit organisaties. Denk aan de voedingsmiddelen en farmaceutische industrie (bijvoorbeeld Genmab), het RIVM of Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, of KWF kankerbestrijding.
Tijdens de bachelor maak je kennis met de verschillende mogelijkheiden als onderdeel van onze studie-loopbaan orientatie (SLO) en perspectief op de biomedische wetenschappen (POBW) modules. Het bachelorproject aan het einde van jaar 3 is de eerste echte kennismaking met de wetenschappelijke onderzoekspraktijk.
Onderzoekers op het vakgebied van de ‘health en life sciences’ vind je aan universiteiten, op gespecialiseerde onderzoeksinstituten, bij academische ziekenhuizen en bij kleine en grote bedrijven. Sommige onderzoekers hebben alleen een master afgerond, maar op termijn heb je de grootste doorgroeimogelijkheden als je gepromoveerd bent. Dit gebeurt doorgaans in de vorm van een vierjarig promotietraject. Gedurende die tijd, krijg je de kans om je helemaal vast te bijten in je eigen onderzoeksproject. Je doet dit onder begeleiding van een senior onderzoeker en doorgaans maak je onderdeel uit van een grotere onderzoeksgroep. Na de openbare verdediging van je proefschrift, krijg je de doctors titel en ben je echt in staat om zelfstandig wetenschappelijk onderzoek te verrichten.
Promoveren is uitdagend. Je maakt continu gebruik van je academische (onderzoeks-)vaardigheden en intrinsieke motivatie is essentieel. De beste reden om aan zo’n traject te beginnen is dan ook dat je simpelweg gegrepen en gefascineerd bent geraakt door het doen van wetenschappelijk onderzoek.
Een promotietraject is pas de eerste stap van een wetenschappelijke onderzoekscarriere. Binnen het academisch onderzoek volgt vaak nog een periode als post-doc. Vaste onderzoeksbanen aan de universiteit of bij onderzoeksinstituten zoals het NKI of het Hubrecht Instituut zijn schaars. Wie echt gemotiveerd is, moet zich daar niet door laten tegen houden, maar het is ook heel normaal om als gepromoveerde wetenschapper in het bedrijfsleven te gaan werken op een research & development afdeling, of om – binnen of buiten een bedrijf - een hele andere richting op te gaan met je carriere.
Experimenteel onderzoek vindt al lang niet meer alleen achter de bench plaats, met een pipet in je handen, maar ook steeds vaker achter de computer. Misschien word jij ook wel gegrepen door alle mogelijkheden van de nieuwe -omics technieken. De hoeveelheid data die hierbij beschikbaar komt, legt de moleculaire details van de biologie als nooit te voren bloot. Als bio-informaticus ontrafel je de geheimen van de natuur achter de computer. Je analyseert grote hoeveelheden data, ontdekt patronen en (causale) verbanden en bent zo in staat om onderzoeksvragen te beantwoorden en nieuwe hypothesen te genereren.
Tijdens je bachelor Biomedische wetenschappen maak je kennis met deze mogelijkheden binnen de leerlijn -omics en systeembiologie.
Met de ontwikkeling binnen de informatica en de biomedische wetenschappen is binnen onderzoeksinstellingen en bedrijven steeds meer vraag naar mensen die grote data sets kunnen analyseren, en de conlusies op een goede manier kunnen interpreteren en uitleggen aan andere wetenschappers als onderdeel van een multidisciplinair onderzoeksteam. Data analyse en programming skills zijn ook in trek in andere werkvelden, bijvoorbeeld in het bankwezen of de bredere ICT sector.
Er is behoefte aan goed geschoolde beta-docenten. Als afgestudeerde biomedische wetenschapper kun je als docent aan het werk in de onderbouw- of bovenbouw van de middelbare school, op het HBO of aan de universiteit.
Je kunt kennismaken met onderwijs als onderdeel van de keuzeruimte in jaar 3, als 6EC vak of in de vorm van de minor educatie (30EC). Je kunt ook later besluiten om een master in de richting van educatie te doen, of bijvoorbeeld na een promotieonderzoek als zij-instromer je eerstegraads lesbevoegdheid halen.
Als klinisch chemicus werk je in een ziekenhuislaboratorium waar onderzoek wordt gedaan naar bloed en ander lichaamsvocht. Je geeft leiding aan de laboratoriumafdeling, doet wetenschappelijk onderzoek en bewaakt de kwaliteit daarvan. Je adviseert artsen desgevraagd over de interpretatie van uitslagen of de juiste aanvraag bij een ziektebeeld.
Om klinisch chemicus te worden solliciteer je na afronding van je master op een opleidingsplaats in een klinisch chemisch laboratorium van een ziekenhuis.
Als klinisch moleculair bioloog werk je in een ziekenhuis nauw samen met artsen en help je pathologen bij het stellen van de juiste diagnose en het bepalen van de behandeling. Je doet dit door gebruik te maken van de juiste moleculaire diagnostiek, die zich richt op analyse van DNA, RNA en eiwitten.
Dit is een vrij nieuwe specialisatie, die zich vooral richt op het gebied van de tumordiagnostiek. Er worden steeds meer moleculaire markers gevonden waarmee de groei en het gedrag van tumorcellen gevolgd en bepaald kan worden, en op basis waarvan zogenaamde doelgerichte (‘targeted’) therapie kan worden voorgeschreven.
Als klinisch moleculair bioloog onderzoek je dus op het lab hoe individuele kankerpatienten een behandeling op maat kan worden aangeboden. Ook om klinisch moleculair bioloog te worden solliciteer je na afronding van je master of promotieonderzoek op een meerjarige opleidingsplaats in een ziekenhuis.
Van steeds meer (zeldzame) ziekten wordt de onderliggende oorzaak bekend. Zo kunnen veranderingen in het DNA resulteren in verschillende aangeboren afwijkingen en metabole ziekten. Als deze tijdig (prenataal of postnataal) gediagnosticeerd worden, kan dit niet alleen veel onzekerheid wegnemen bij patienten en hun families, maar kan – zeker door de voortdurende ontwikkeling van nieuwe therapieën – ook steeds vaker tot behandeling worden over gegaan.
Als klinisch genetisch laboratorium specialist ben je verantwoordelijk voor het adequaat toepassen van genoom-, diagnostiek. Je bewaakt de kwaliteit van bestaande diagnostiek en draagt bij aan innovatie door het valideren en implementeren van nieuwe technieken. Als leider van het klinisch genetisch lab en/of als onderdeel van een multidisciplinair team, ondersteun je zo de medische behandelaars. Ook om klinisch genetisch laboratorium specialist te worden solliciteer je na afronding van je master of promotieonderzoek op een meerjarige opleidingsplaats in een ziekenhuis.
Als medisch immunoloog werk je in een ziekenhuislaboratorium waar onderzoek wordt gedaan naar ziekten van het afweersysteem (immuunsysteem). Dit onderzoek wordt gedaan aan de hand van analyse van lichaamsmateriaal (zoals bloed, beenmerg, weefsels en biopten).
Het richt zich op de analyse van eiwitten, afweercellen en DNA. Aansluitend op het onderzoek adviseer je artsen bij de aanvraag en interpretatie van de diagnostiek van (auto)immuunziekten.
In de functie van Clinical Research Associate ben je voornamelijk bezig met het opzetten, coördineren en begeleiden van klinisch geneesmiddelenonderzoek. Het doel van deze onderzoeken is het achterhalen van de veilige en werkzame dosering van een stof. Je werkt voornamelijk in ziekenhuizen of onderzoekscentra.
Als beleidsmedewerker stel je plannen op die betrekking hebben op maatschappelijke vraagstukken. Je voert de plannen uit en evalueert deze. Je werkt voornamelijk voor de overheid en kennisinstellingen. Denk hierbij aan het ministerie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport, of het RIVM, of het Rathenau Instituut, maar ook aan instanties zoals de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk onderzoek (NWO) of KWF kankerbestrijding, waar je betrokken bent bij de verdeling van onderzoeksgelden en de link kunt zijn tussen onderzoekers en subsidieverstrekkers.
Als je het leuk vindt om je kennis over te brengen op anderen dan kun je dat behalve in het onderwijs ook bij diverse andere organisaties doen als wetenschapsvoorlichter of wetenschappelijk redacteur. Denk aan communicatie afdelingen bij universiteiten en kennisinstellingen, wetenschapsredacties en wetenschappelijke tijdschriften, musea of voor een patiëntenvereniging.
Er zijn niet veel vacatures in de media en/of de culturele sector, maar waar een wil is, is een weg!