Het programma
Onze bachelor Business Analytics is gericht op 3 belangrijke studiegebieden: Analytics, (Bedrijfs)economie en Computer science. Samen vormen ze de internationale werkomgeving van de data/business analist. Door deze unieke combinatie onderscheid je je bij toekomstige werkgevers. Hoewel de focus van deze bachelor anders ligt dan bij onze bachelor Econometrics and Data Science, volg je enkele gezamenlijke colleges en werkgroepen.
-
Analytics for a Better WorldBlok 16
-
Mathematics 1: CalculusBlok 16
-
Microeconomics for AEBlok 26
-
Probability Theory and Statistics 1Blok 26
-
Introduction to ProgrammingBlok 36
-
Finance for AEBlok 46
-
Mathematics 2: Linear AlgebraBlok 46
-
Business Law and Ethics for Business AnalyticsBlok 56
-
Probability Theory and Statistics 2Blok 56
-
Introduction Data Science: Data PreprocessingBlok 66
-
Algorithms and Data Structures in PythonBlok 16
-
Mathematics 3: Advanced Linear Algebra and Real AnalysisBlok 16
-
Machine LearningBlok 26
-
Operations Research - Deterministic MethodsBlok 26
-
Management Consulting - Operational ExcellenceBlok 36
-
Econometrics 1Blok 46
-
HR AnalyticsBlok 46
-
Accounting and ControlBlok 56
-
Operations Research - Stochastic MethodsBlok 56
-
Entrepreneurship - HackathonBlok 66
-
Free-choice electives: Studying abroad/Minor/ElectivesBlok 1Blok 2Blok 330
-
Marketing AnalyticsBlok 46
-
Text Retrieval and MiningBlok 46
-
Computer Systems and Engineering - Information and Data managementBlok 56
-
Bachelor’s Thesis and Thesis Seminar Business AnalyticsBlok 5Blok 612
-
Zo ziet je studieweek eruit
Om je kennis en vaardigheden te ontwikkelen neem je deel aan verschillende soorten colleges en werkgroepen. Alle colleges worden in het Engels gegeven en zijn een combinatie van theorie en praktijk. Je werkt aan interessante businesscases en leert hoe je projecten op het gebied van data science en business analytics van begin tot eind kunt uitvoeren.
- Colleges Tijdens de colleges krijg je een inleidend overzicht van de vakinhoud gegeven. Je volgt die colleges samen met je medestudenten. Je maakt aantekeningen en krijgt de gelegenheid om vragen te stellen.
- Seminars In de seminars bespreek je in kleine groepen specifieke onderwerpen uit de colleges. Via oefeningen en praktijkopdrachten raak je vertrouwd met de theorie.
- Practica Tijdens de practica leer je om te gaan met de verschillende wiskundige en statistische computerprogramma's.
- Zelfstudie In elke studieweek besteed je tijd aan het doornemen van de theorie en aan het voorbereiden van colleges en seminars, examens en presentaties.
De meeste vakken sluiten we af met een of meer toetsen. Meestal is dat een schriftelijk examen, maar het kunnen ook een of meer essays, opdrachten of presentaties zijn.
-
Jaar 1: leg een solide basis
In jaar 1 leer je hoe bedrijven en organisaties werken en welke interactie ze met hun omgeving hebben. Tegelijkertijd leer je hoe je kwantitatieve methoden en technieken kunt toepassen om bedrijfsprocessen en -activiteiten te analyseren.
-
Jaar 2: specialiseer je in business analytics en ontwikkel ondernemersvaardigheden
Je ontwikkelt ondernemerskennis en -vaardigheden voor het starten van een nieuw bedrijf. De focus ligt op digital business. Ook verdiep je je kennis van hoe je modellen kunt gebruiken om de uitdagingen van bedrijven in kaart te brengen. Daarbij maakt je gebruik van analysemethoden op het vlak van data science, AI/machine learning en informatica.
-
Jaar 3: maak je programma op maat
Mijn semester:
In het 1e semester van je 3e jaar kun je uit een aantal opties kiezen:- Kies 5 keuzevakken uit een lijst met bachelorvakken
- Studeer een semester in het buitenland
- Loop stage
- Volg een minor-programma binnen een ander (vak)gebied
Hiernaast volg je gemeenschappelijke vakken:
- Text Retrieval and Mining (6 EC)
- Marketing Analytics (6 EC)
- Computer Systems and Engineering / Information and Data Management (6 EC)
- Bachelor Thesis and Thesis Seminar Business Analytics (12 EC)
-
Scriptie
Is er een specifieke recente ontwikkeling waar je enthousiast over bent of heb je zelf een fantastisch idee? Met je scriptie kan dit uitgebreid uitwerken en train je tegelijkertijd je vaardigheden om zelfstandig onderzoek te doen.
Je scriptie is de laatste eis waaraan je moet voldoen om af te kunnen studeren. Onder begeleiding van onze onderzoekers volg je een duidelijk gedefinieerd traject dat je afsluit met een bachelordiploma.

Hoi, ik ben Melis! Ik ben bachelorstudente Business Analytics en kom uit Turkije. Heb je vragen over het studeren aan de UvA? Stuur een berichtje!Chat met Melis
Extra mogelijkheden tijdens je studie
-
Studiebegeleiding tijdens je studie
Om de overgang van de middelbare school naar de universiteit zo gemakkelijk mogelijk te maken krijg je in het 1e jaar extra begeleiding. Maar ook tijdens de rest van je studie kun je rekenen op ondersteuning van onze studieadviseurs, mentoren, tutoren en ons Career Centre.
-
Minors en keuzeruimte
Om inhoudelijk je kennis te verbreden, of je voor te bereiden op een ander vakgebied kun je in je 3e jaar een minor kiezen.
-
Honoursprogramma
Ben je ambitieus? Doe dan het Honoursprogramma van de UvA. Dit is een aanvullend programma voor je bachelor.
-
Stages
Tijdens je bachelor kun je je kennis in de praktijk brengen tijdens een stage. Stages maken geen onderdeel uit van het bachelorprogramma, maar zijn zeker een nuttige toevoeging.
-
Semester in het buitenland studeren
De UvA heeft met meer dan 100 universiteiten uitwisselings- en samenwerkingsprogramma’s. Een buitenlandervaring brengt je veel kennis van een andere taal, cultuur en land. Een onmisbare ervaring die we zeker aanraden!
-
Studieverenigingen
Veel van onze studenten zijn lid van een studievereniging. Je leert medestudenten kennen, maar ook mogelijke werkgevers. Goed voor je toekomstige carrière dus!
Onze studieverenigingen organiseren studiereizen, career events, debatten en borrels. Daarnaast kun bij sommige studieverenigingen tegen korting boeken en syllabi aanschaffen. Als student Business Analytics kun je je aanmelden bij de studievereniging VSAE.
Overzicht studieverenigingen Economie en Bedrijfskunde
- Faculty student association Sefa
- International Student Committee (ISC, onderdeel van Sefa)
- International Student Network Amsterdam (ISN, onderdeel van Sefa)
- Studievereniging Actuariaat, Econometrie en Operationele Research (VSAE)
- Financial Study Association Amsterdam (FSA)
- Marketing Association Amsterdam (MAA)
- International study association (AIESEC)
-
Studentenverenigingen
Amsterdam heeft een bruisend studentenleven. Zo zijn er ontzettend veel studentenverenigingen waar je een sport of hobby kunt beoefenen. Leuk is dat je via zo’n vereniging ook studenten buiten je eigen studie kennen. En je kunt meedoen aan borrels, toernooien en andere evenementen. Goed om te weten: alleen bij het traditionele studentencorps doe je een ontgroening.
-
Praat mee over het onderwijs
Aan de universiteit kun je op verschillende manieren meepraten over het onderwijs. Bijvoorbeeld in het Programmacommittee, de Facultaire studentenraad (FSR) of de focusgroep voor 1e-jaarsstudenten. Je kunt je ook verkiesbaar stellen en je inzetten voor je opleiding en je medestudenten.

De komst van zelfrijdende auto's roept verschillende ethische dilemma's op. Stel je het volgende scenario voor: iemand rent plotseling de weg op. Moet de auto uitwijken en daarmee mogelijk de inzittenden in gevaar brengen? Hoe moeten zelfrijdende auto's handelen in verschillende ongevalscenario's? Leer hoe je data-gedreven, concrete en ethisch verantwoorde antwoorden hierop formuleert. Dit doe je met behulp van empirische gegevens, geavanceerde statistische modellen en vaardigheden op het gebied van programmeren en dataverwerking.
-
Wat is het verschil tussen de bachelors Business Analytics en Econometrics and Data Science?
Het verschil tussen de bachelor Business Analytics en de bachelor Econometrics and Data Science is dat Business Analytics data gedreven is en Econometrics and Data Science theorie gedreven.
- In de bachelor Business Analytics gebruik je als student gegevens van technieken op het gebied van AI/machine learning om complexe bedrijfsgerelateerde problemen op te lossen. Business Analytics slaat dus een brug tussen analytics en computer science enerzijds en bedrijfs(economie) anderzijds.
- Studenten die Econometrics and Data Science volgen ontwikkelen econometrische modellen, passen deze toe op micro- en macro-economische vraagstukken en analyseren de impact ervan op het economisch beleid.
Hoewel de focus van deze 2 bachelors anders liggen, volg je enkele gezamenlijke colleges en werkgroepen.
-
Wat voor vakken krijg je?
In de bachelor Business Analytics richt je je op 3 belangrijke studiegebieden: analytics, (bedrijfs)economie en computer science. Je volgt vakken op het gebied van programmeren, kunstmatige intelligentie, wiskunde, statistiek en econometrie. Daarnaast volg je vakken uit de bachelor Business Administration, op het gebied van finance, marketing, logistiek, organisatiekunde en strategie. Alle vakken hebben leuke praktijkopdrachten, zodat je de theorie direct kunt toepassen in de praktijk. In deze bachelor leer je niet alleen veel over bedrijven, maar ook over grote maatschappelijke problemen, zoals milieu, klimaat, duurzaamheid en hongersnood. Ethiek is een belangrijk onderwerp, dat veelvuldig terugkomt; wat mag je wel doen met data en wat niet?
-
Moet je goed zijn in wiskunde om Business Analytics te studeren?
Het is belangrijk dat je wiskunde leuk vindt en er ook goed in bent. Zeker in het 1e jaar krijg je een flinke hoeveelheid wiskunde en statistiek als basis. Je kunt starten met deze bachelor als je een vwo-diploma hebt in 1 van de profielen, inclusief wiskunde B.
-
Moet je al kunnen programmeren voordat je start met deze bachelor?
Nee, alles wat je moet weten op het gebied van programmeren leer je tijdens de opleiding.
-
Wat is de voertaal van deze bachelor?
Alle colleges van de bachelor Business Analytics worden in het Engels gegeven. Wel kun je in het 1e semester van het 1e jaar een aantal hoorcolleges in het Nederlands volgen, vanaf het 2e semester zijn alle hoorcolleges in het Engels. Ook kun je je in het hele 1e jaar je aanmelden voor Nederlandstalige werkgroepen. Je taalvoorkeur voor de werkgroepen kun je tijdens je aanmelding aangeven.
-
Krijg je studiebegeleiding?
Om de overgang van de middelbare school naar de universiteit zo gemakkelijk mogelijk te maken krijg je in het 1e jaar extra begeleiding en krijg je een tutor toegewezen. Deze tutor laat je kennis maken met zowel de campus als de stad Amsterdam, zodat je je snel thuis voelt. Deze ouderejaars student geeft je daarnaast tips over hoe je slim kunt studeren en je kunt er ook terecht om je studiedoelen en voortgang bespreken. Maar ook tijdens de rest van je studie kun je rekenen op ondersteuning van onze studieadviseurs, mentoren, tutoren en ons Career Centre. Zo kun je bij onze ervaren studieadviseurs terecht voor vragen over je studieprogramma, planning of persoonlijke omstandigheden die je studie kunnen beïnvloeden.
-
Wat maakt deze bachelor uniek?
Deze opleiding bereidt je volledig voor op de toekomst. Na afronding kun je bijvoorbeeld een zelfrijdende auto bouwen of uitrekenen wat de beste prijs is voor een vliegticket of hotelkamer. Tijdens onze 3-jarige opleiding leer je alles op het gebied van wiskunde, statistiek, bedrijfskunde en kunstmatige intelligentie, wat nodig is om dit soort puzzels op te lossen. In Nederland zijn er weinig opleidingen waarin je deze combinatie van kennis en vaardigheden leert.