Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Econometrics and Data Science

Bachelor
Vergelijk

Heeft de economische crisis invloed gehad op de ouderenzorg? Hoe kunnen bedrijven winsten op een duurzame manier vergroten? Wat zijn de effecten van de Brexit op de Europese economie? Als econometrist help je deze vragen beantwoorden door 'real data' te analyseren met wiskundige en statistische modellen. Tijdens de BSc Econometrics and Data Science leer je hoe je deze modellen programmeert en hoe je de resultaten kunt uitleggen en gebruiken.

Voertaal
Nederlands, Engels
Vorm
Voltijd

Oct01
Meelopen bij een studie
Nov04
Bachelorweek: 4-11 nov 23
Bezoek een open dag of event

Los economische vragen op

Als econometrist of datawetenschapper ontwikkel je modellen om onderzoeksvragen op te lossen en om veranderingen te voorspellen. Met deze modellen kun je organisaties en bedrijven helpen vragen te beantwoorden, bijvoorbeeld over hoe de huizenprijzen zich de komende jaren gaan ontwikkelen, hoe we het aantal files kunnen terugdringen, hoeveel mensen kiezen om op een andere manier te reizen als de benzine duurder wordt, of dat je op basis van het klikgedrag kunt voorspellen of klanten een product online zullen kopen.

Wat is Econometrie en Data Science? Universiteit van Amsterdam
Econometrie en data science uitgelegd

Ontdek in 2 minuten wat de studie Econometrics and Data Science inhoudt en waarom je dagelijks te maken hebt met het werk van econometristen en data scientists.

Carrière

Er is veel vraag naar econometristen op de arbeidsmarkt

Master

Mooi aanbod van aansluitende masteropleidingen aan de UvA

Specialisatie

Specialiseer je in Data Science of Econometrie

My Semester

Stel je eigen studieprogramma samen in het 3e jaar

Top-5 redenen om Econometrics and Data Science te studeren aan de UvA

 1. Studeer aan een internationale topuniversiteit
  Je volgt de BSc Econometrics and Data Science aan de Amsterdam School of Economics, onderdeel van de Universiteit van Amsterdam. Hiermee heb je een diploma op zak van een van de beste universiteiten ter wereld. We staan in de mondiale top 100 (QS Rankings and Times Higher Education World University Ranking), als student zet je jezelf daardoor meteen op de internationale kaart. Onze grote econometriesectie heeft van oudsher veel aandacht voor innovatief economisch onderzoek. Je werkt samen met ervaren en deskundige hoogleraren, onderzoekers en experts die je de meest recente theorieën, technieken en cases laten zien. Deze bachelor is daarnaast een uitstekende voorbereiding op de master Econometrics
 2. Maak kennis met het Amsterdamse bedrijfsleven
  Het studieprogramma van deze bacheloropleiding geeft je ruimte voor verschillende extra activiteiten. Sluit je aan bij onze actieve studievereniging (VSAE). Je kunt dan meedoen aan allerlei netwerkevenementen om kennis te maken met het bedrijfsleven, of met interessante en uitdagende activiteiten, zoals de internationale Econometrics Game. Aan deze jaarlijkse competitie doen de beste universiteiten van de wereld mee.
 3. Leer in kleine groepen
  We werken met kleine groepen. Tijdens de colleges is er dus genoeg ruimte om vragen te stellen en te discussiëren over de antwoorden. Je kennis pas je direct toe op bestaande business cases met concrete data. Samen met je (internationale) medestudenten bedenk je oplossingen voor complexe bedrijfskwesties. Dit biedt je meteen de mogelijkheid om je horizon te verbreden en veel nieuwe dingen te leren.
 4. Kies uit 2 specialisaties: Econometrie en Data Science
  Na het 2e jaar kun je tussen 2 specialisaties kiezen: Econometrie of Data Science. In de track Econometrie leer je hoe je econometrische modellen kunt ontwikkelen en gebruiken om economische problemen te analyseren en te adviseren over economisch beleid. In de track Data Science ligt de nadruk op grote datareeksen ('big data'): de enorme hoeveelheden gegevens die bedrijven tegenwoordig verzamelen. Je leert hoe je instrumenten (om deze data te analyseren en menselijk gedrag te voorspellen) kunt programmeren en toepassen.
 5. Studeer op een state-of-the-art campus
  Alle werk- en hoorcolleges volg je op Roeterseilandcampus, midden in het centrum van Amsterdam. Onze campus biedt je alles wat je nodig hebt om lekker te kunnen studeren en medestudenten te ontmoeten. Zo zijn er o.a. niet alleen een grote bibliotheek en 1.100 studieplekken met internetverbinding, maar ook een restaurant met een uitgebreide menukaart, studentencafés en een bioscoop.
Aurora’s ervaringen met de bachelor Econometrics and Data Science
Bekijk Aurora's ervaringen met deze bachelor

‘Je gebruikt wiskundige en statistische modellen om antwoorden te krijgen op economische vraagstukken’. 

Na je studie

Er is veel vraag naar econometristen en datawetenschappers op de arbeidsmarkt. Als gediplomeerd econometrist kun je een baan krijgen bij organisaties als:

 • ministeries
 • de Nederlandse Centrale Bank
 • consultancy-bedrijven
 • multinationals

De bachelor Econometrics and Data Science is een ideale voorbereiding voor een master Econometrics.

Opleidingsvideo bachelor Econometrics and Data Science
Past de bachelor Econometrics and Data Science bij jou?

Bachelorstudent Koen Vleugels legt uit wat Econometrie is én wat je ermee kunt worden.

Past Econometrics and Data Science bij jou?

Als je jezelf in onderstaand profiel herkent, zou Econometrics and Data Science voor jou wel eens de juiste keuze kunnen zijn:

 • Wiskunde is een van je favoriete vakken.
 • Je hebt een uitstekende beheersing van de Engelse taal.
 • Je hebt belangstelling voor economie en maatschappelijke kwesties.
 • Je bent in staat om abstract en analytisch te denken.
 • Je kunt zowel zelfstandig als in groepen werken.
 • Je toont initiatief.
Copyright: EB
De bachelor gaat heel diep in op een specifiek vakgebied, maar is tegelijkertijd heel breed toepasbaar op maatschappelijk vlak Lucas Barnhoorn student BSc Econometrics and Data Science Lees Lucas' ervaringen met deze bachelor
Vergelijking Actuariële Wetenschappen en Econometrics and Data Science

Ben je benieuwd naar de verschillen en overeenkomsten tussen onze bacheloropleidingen Econometrics and Data Science en Actuariële Wetenschappen? Bekijk de infographic. Twijfel je nog tussen een aantal andere opleidingen? Met de vergelijkingstool kun je precies zien waarin de opleidingen waarin jij geïnteresseerd bent van elkaar verschillen. Maak de opleidingen waarin je interesse hebt favoriet door op het hartje te klikken en vergelijk.

Feiten & cijfers
Diploma
BSc Econometrics and Data Science
Type
Regulier onderwijs
Vorm
Voltijd
Studielast
180 EC, 36 maanden
Voertaal
Nederlands, Engels
Start
September
CROHO-code
59332
Locatie
Roeterseilandcampus