Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN
Bachelor
Communicatiewetenschap

Welke invloed oefenen communicatie en samenleving op elkaar uit? Tegenwoordig besteden wij een aanzienlijk deel van onze tijd aan (sociale) media. Met behulp van deze media is de communicatie met andere mensen nog nooit zo toegankelijk en talrijk geweest. Maar toch is het ook belangrijk om kritisch te kijken naar de media waarmee wij met elkaar communiceren. Is het nieuws dat wij op nieuwssites lezen wel juist en zo niet, wat zijn de effecten van nepnieuws? Geeft Instagram een realistisch beeld aan jongeren en zo niet, wat heeft dit voor gevolgen voor hun zelfbeeld? Dit soort vragen worden behandeld door studenten van de Bachelor Communicatiewetenschap aan de UvA. Binnen deze Bachelor bestudeer je media (o.a. kranten, televisie, sociale media, games) en de effecten van mediagebruik op mens en samenleving. Dus ben je geïnteresseerd in media, maar ben je ook bereid kritisch te kijken? Dan is de studie Communicatiewetenschap misschien wel iets voor jou!

Studieprogramma

Als communicatiewetenschapper in de dop bestudeer je verschillende vormen van communicatie. Hierbij ligt de focus op gemedieerde communicatie, oftewel communicatie door middel van media, zoals kranten, televisie en sociale media. Door middel van het doen van onderzoek en het gebruik van theorieën, kijk je naar wat deze verschillende vormen van communicatie voor effect hebben op individuen en de maatschappij als geheel.

Wat is Communicatiewetenschap?
Bekijk deze video om meer te weten te komen over Communicatiewetenschap.
1e plaats op de QS 2020 ranglijst

Kwaliteit

Sterke verbondenheid met toponderzoekers - die ook als hoorcollege docenten fungeren - van het ASCoR instituut.

Onderzoeks-

gerichtheid

Het bestuderen van 4 domeinen binnen Communicatiewetenschap: Persuasieve Communicatie, Corporate Communicatie, Entertainment Communication en Politieke Communicatie en Journalistiek

4 domeinen

Mogelijkheid om een Communicatiewetenschap Master te volgen aan de UvA.

Master

Na je studie

Wanneer je bent afgestudeerd word je beloond met een diploma in de Communicatiewetenschap. Met dit diploma kun je als Bachelor of Science de arbeidsmarkt op. De meeste studenten kiezen er echter voor om na hun Bacheloropleiding door te gaan met een Master. Op deze manier kunnen zij zich verder specialiseren wat hun carrièreperspectief ten goede komt.

Past Communicatiewetenschap bij jou?

Communicatiewetenschap is de ideale studie voor jou als je geïnteresseerd bent in maatschappij en cultuur en in communicatie in de breedste zin van het woord. Het lijkt je uitdagend om het communicatieproces vanuit verschillende disciplinaire invalshoeken te benaderen. Als student Communicatiewetenschap wil je wellicht gaan werken als persvoorlichter, onderzoeker van de publieke opinie, strateeg sociale media bij een reclamebureau, nieuwsredacteur of campagneleider. Als toekomstig student is het handig als je de vakken economie, geschiedenis en maatschappijleer hebt gevolgd. Ook bezit je bij voorkeur een goede kennis van het Engels. Dit omdat je veel academische, Engelstalige literatuur moet lezen. Tenslotte moet je zelfstandig kunnen werken: je studeert veel tijd zelfstandig of bent op zoek naar geschikte literatuur. Nieuwsgierigheid en initiatief komen daarbij van pas.

Download een compleet overzicht van deze studie.

Feiten & cijfers

Communicatiewetenschap
Diploma BSc Communication Science
Vorm Voltijd
Studielast 180 EC, 36 maanden
Voertaal Nederlands
Start September
CROHO-code 56615