Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
De opleiding Communicatiewetenschap aan de UvA hanteert een numerus fixus, dus het aantal opleidingsplaatsen is beperkt. Voor het studiejaar 2024-2025 hebben wij 650 plaatsen beschikbaar, die worden verdeeld over de Nederlands- en Engelstalige track. Om in aanmerking te komen voor toelating tot de opleiding moet je deelnemen aan de selectie.
De selectie: hoe werkt dat nu precies?
  • Aanmelden voor de selectie

    Na je verzoek tot inschrijving voor de opleiding Communicatiewetenschap in Studielink krijg je een bevestigingsmail. Hierin wordt aangegeven hoe je je voor de selectie kunt aanmelden. Aanmelden is noodzakelijk om voor een plaats binnen de opleiding in aanmerking te komen.

  • Uitnodiging en inhoud selectie

    Kort na 15 januari 2024 ontvang je een uitnodiging voor de selectie. De selectie is een combinatietoets bestaande uit twee toetsonderdelen die representatief zijn voor de inhoud van Communicatiewetenschap. Er worden twee selectierondes en toetsdagen aangeboden en je kan zelf kiezen aan welke ronde je deelneemt. Twee weken voor de toets zijn er hoorcolleges op de campus en is het studiemateriaal beschikbaar in de online studieomgeving Canvas. Je hebt ongeveer 20-25 uur nodig om zelfstandig te studeren en de combinatietoets af te ronden.

    Het onderwijs en de combinatietoets zullen gaan over twee verschillende onderwerpen in de communicatiewetenschap. Je kan je hierop voorbereiden door het lezen van het studiemateriaal en volgen van de hoorcolleges. De combinatietoets is ontworpen om studiesucces te voorspellen. Hoe hoger je op de test scoort, hoe groter je kans op studiesucces tijdens ons bachelorprogramma.

  • Data selectierondes

    Je neemt deel aan één van de twee selectierondes. Je mag niet aan beide selectierondes deelnemen. 

    De start van de selectieronde betekent dat op dat moment de hoorcolleges plaatsvinden op de campus en het studiemateriaal beschikbaar is in online studieomgeving Canvas. Als je verhinderd bent tijdens de hoorcolleges, kan je deze ook online bekijken. Je hebt twee weken de tijd om het studiemateriaal door te nemen voor de toetsdag. 

    De data van de toetsdagen zijn de enige data waarop de selectietoets gemaakt kan worden. Hierop is geen uitzondering mogelijk. Lukt het je niet om op één van de twee data de selectietoets te maken, dan kan je niet worden toegelaten tot de opleiding Communicatiewetenschap aan de UvA.

      Selectieronde I Selectieronde II
    Start selectieronde (hoorcolleges):

    Vrijdag 26 januari 2024 (17:00-20:00 uur)

    Vrijdag 23 februari 2024 (17:00-20:00 uur)
    Toetsdag (online): Zaterdag 10 februari 2024 (tussen 15:00-17:00, exacte tijd volgt via Canvas) Zaterdag 9 maart 2024 (tussen 15:00-17:00, exacte tijd volgt via Canvas)
  • Locatie

    De hoorcolleges vinden plaats op de Roeterseiland campus in Amsterdam. Mocht je door omstandigheden niet naar de campus kunnen komen, is het mogelijk om de hoorcolleges online te bekijken. Van beide colleges is een opname beschikbaar in studieomgeving Canvas tijdens de twee weken voorafgaand aan de toets.

    De selectietoets maak je online op je eigen laptop.  

    Je bent zelf verantwoordelijk voor een goede internetverbinding en een geschikte ruimte om de toets te maken. Om fraude te voorkomen, maken we gebruik van 'online proctoring'. Dit maakt het mogelijk om de selectietoets overal af te nemen middels toezicht op afstand.

  • Rangnummer

    Half april 2024 ontvang je je plaats op de ranglijst. Met een rangnummer tussen 1 en 650 ben je meteen geplaatst.

    Je rangnummer hangt af van de toetsuitslag en loting. Hoe hoger je totaalscore op de toets, hoe groter je kans om hoog op de ranglijst te komen. We werken met drie groepen bij de loting:

    1. De 200 hoogst scorenden
    2. De middengroep
    3. De laagscorende groep

    Groep 1 wordt zeker ingeloot en geplaatst op rangnummers 1-200. Groep 2 maakt een iets grotere kans op een hoge plaats op de ranglijst dan groep 3.

    Op basis van je rangnummer, laten we je weten of je:

    • zeker wordt toegelaten, mits je vooropleiding is goedgekeurd.
    • mogelijk wordt toegelaten. Dit betekent dat je een aanbod voor toelating kan krijgen indien iemand met een hoger rangnummer besluit toch geen Communicatiewetenschap te gaan studeren. Een aanbod zal worden gedaan in volgorde van de ranglijst en kan je tot uiterlijk 15 augustus krijgen. Ook in dit geval geldt dat je vooropleiding moet zijn goedgekeurd.
  • Ranglijst update

    Na 15 april vind je hier een overzicht van het aantal deelnemers aan de selectie en een wekelijkse update van het laatst geplaatste rangnummer.

  • Selectiepogingen

    Je mag maar 1 keer meedoen (selectiepoging) aan de selectieprocedure voor de opleiding Communicatiewetenschap aan de UvA. Na registratie kun je geen tweede poging meer doen.

    Een selectiepoging wordt geregistreerd als:

    • je na 15 januari 2024 een actieve aanmelding voor de bachelor Communicatiewetenschap hebt (gehad) in Studielink, ongeacht of je op latere datum je aanmelding intrekt.

    Er wordt geen selectiepoging geregistreerd als:

    • je vóór 16 januari 2024 je aanmelding intrekt.

    Indien je zakt voor het middelbare schooleindexamen, kun je de verbruikte selectiepoging in Studielink ongedaan laten maken zodat je een jaar later weer kunt inschrijven voor Communicatiewetenschap aan de UvA. Neem voor informatie over de verdere procedure contact op met het Admissions Office.

Voor informatie over hoe het inschrijfproces verder verloopt na de selectie en plaatsing, ga je weer terug naar de pagina over Toelating, selectie en inschrijving.