Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN

Communicatiewetenschap

Leuk dat je interesse hebt in de bachelor communicatiewetenschap. Wij verwelkomen je graag in september. We kunnen ons voorstellen dat je je wellicht afvraagt hoe het onderwijs er in september uitziet in verband met de coronasituatie. Het onderwijs zal sowieso starten in september. Je kunt dus gewoon aan je studie beginnen. Waar het onderwijs ter plaatse kan, zullen we dat doen. Waar dit niet kan, zal het online van start gaan. Meer over de invulling van het onderwijs volgt binnenkort. We zien je dus graag offline of online in september!

nnb

Welke invloed oefenen communicatie en samenleving op elkaar uit? Die vraag staat centraal in de bachelor Communicatiewetenschap. Je bestudeert media (kranten, televisie, sociale media, games enz.) en de effecten van mediagebruik op mens en samenleving.

Veel mensen denken bij communicatie vooral aan gesprekken. Maar ook als je de krant leest, een horrorfilm kijkt of aan het appen of tinderen bent, communiceer je. Het belang van communicatie, informatie en informatievoorziening is de laatste jaren fors toegenomen, o.a. door digitalisering.
Daarnaast maakt de communicatie op tal van gebieden een spectaculaire ontwikkeling door: niet voor niets spreekt men tegenwoordig van een communicatiemaatschappij.

Communicatiewetenschap jouw studie?

 • Je bent geïnteresseerd in maatschappij en cultuur en in communicatie in de breedste zin van het woord. Het lijkt je uitdagend om het communicatieproces vanuit verschillende disciplinaire invalshoeken te benaderen.
 • Je wilt gaan werken als persvoorlichter, onderzoeker van de publieke opinie, strateeg nieuwe media bij een reclamebureau, nieuwsredacteur of campagneleider.
 • Je hebt een vwo-diploma (ongeacht het profiel).
 • Het is handig als je de vakken economie, geschiedenis en maatschappijleer hebt gevolgd.
 • Je bezit bij voorkeur een goede kennis van het Engels. Dit omdat je veel academische, Engelstalige literatuur moet lezen.
 • Je kunt zelfstandig werken: je studeert veel tijd zelfstandig of bent op zoek naar geschikte literatuur. Nieuwsgierigheid en initiatief komen daarbij van pas.

Waarom Communicatiewetenschap aan de UvA?

 • Communicatiewetenschap aan de UvA staat midden in de maatschappij. Toepassingsmogelijkheden van nieuwe kennis in communicatie door bedrijven en instellingen zijn nooit ver weg.
 • UvA is wereldwijd nummer 1 op het onderwerp 'communicatie en media' in de QS ranking 2019.
 • Het onderzoek van docenten is internationaal toonaangevend en bestrijkt alle deelterreinen van de communicatiewetenschap. Hierdoor heb je een zeer ruime keuze aan onderwerpen waarin je jezelf op geavanceerd niveau kunt verdiepen. Klassieke thema's als effecten van politieke campagnes en mediaconcentratie worden aangeboden, maar ook onderwerpen als culturele beeldvorming in media en internetgebruik door adolescenten.
 • Communicatiewetenschap aan de UvA richt zich op de publieke én de zakelijke communicatie. Media als kranten, radio en televisie komen aan bod, en ook de informatievoorziening in bedrijven en bij de overheid én reclame en voorlichting. Natuurlijk is er ook aandacht voor informatie- en communicatietechnologie (ICT) en voor de relatie van internet, e-mail en andere technologieën met de manier waarop mensen communiceren.
 • Kenmerkende vakgebieden voor de UvA zijn persuasieve communicatie, entertainment communicatie, corporate communicatie en politieke communicatie en journalistiek.

Loop mee met een student

Loop een dagje mee met een student en ervaar hoe het is om Communicatiewetenschap te studeren aan de UvA. Zie onderstaande link voor meer informatie:

Kerngegevens

Communicatiewetenschap
Diploma BSc Communicatiewetenschap
Type Regulier onderwijs
Vorm Voltijd
Studielast 180 EC, 36 maanden
Voertaal Nederlands
Start September
CROHO-code 56615