Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Ben je na het lezen van de informatie enthousiast geworden over de bachelor Communicatiewetenschap? Schrijf je op tijd in! Voor de Nederlandstalige bachelor geldt geen selectieprocedure (numerus fixus) meer voor een start in het studiejaar 2025-2026. Vanaf 1 oktober 2024 vind je op deze pagina meer informatie over het inschrijfproces en kan je je aanmelden om te starten in september 2025.

Let op! Onderstaande stappen gelden voor het studiejaar 2024-2025.

 

Heb je je vooropleiding in het buitenland gedaan? Dan volg je een ander inschrijfproces.

Inschrijfproces
 • 1. Check de deadlines

  Vanwege de numerus fixus geldt een vervroegde aanmelddeadline. Je kunt je via Studielink inschrijven voor het academisch jaar 2024-2025 in de aanmeldperiode van 1 oktober 2023 tot en met 15 januari 2024. 

  Heb je je op tijd ingeschreven bij Studielink (zie stap 3) en voldoe je aan de toelatingseisen, dan word je uitgenodigd voor de selectieprocedure.

 • 2. Check de toelatingseisen

  Vwo-profiel

  Je kunt met elk profiel instromen in de bachelor Communicatiewetenschap. Een goede kennis van het Engels is essentieel; de vakken economie, geschiedenis en maatschappijleer kunnen goed van pas komen.

  Hbo-(propedeuse)diploma

  Met een hbo-propedeuse heb je ook toegang tot een universitaire bachelor. Vaak blijkt de opleiding in dat geval echter wel zwaar.
  Je kunt ervoor kiezen om eerst je hbo-bachelor voltooien en daarna gebruik te maken van een van de mogelijkheden om in te stromen in een universitaire master. Bij Communicatiewetenschap volg je na je hbo-opleiding een verkorte bachelor (duur: maximaal 1,5 jaar) of krijg je individuele vrijstellingen toegekend. 

  Colloquium doctum

  Als je 21 jaar of ouder bent en niet aan de toelatingsvoorwaarden voldoet, kun je een toelatingsexamen afleggen: het colloquium doctum.

 • 3. Schrijf je in via Studielink
 • 4. Activeer je UvAnetID

  Nadat je je hebt ingeschreven in Studielink, ontvang je een e-mail met je UvAnetID. Activeer je UvAnetID volgens de instructies. Je hebt je UvAnetID nodig om je in te schrijven bij de UvA en mee te doen aan de selectie.

 • 5. Selectie: aanmelden en deelnemen

  Om in aanmerking te komen voor toelating tot de opleiding moet je deelnemen aan de selectieprocedure.

 • 6. Wacht op je rangnummer

  Je rangnummer is op 15 april 2024 beschikbaar in Studielink. Afhankelijk van je rangnummer kan je een plaats worden aangeboden in ons programma.

Na voorwaardelijke toelating
 • 7. Accepteer/weiger plaats

  Afhankelijk van je rangnummer wordt een plaats aangeboden. Dit geldt in ieder geval voor de bovenste 650 mensen op de ranglijst. Na het ontvangen van dit aanbod heb je 14 dagen (14x24 uur) de tijd om je plaats te accepteren. Doe je dit niet, dan vervalt je plaats automatisch en wordt deze aangeboden aan de eerstvolgende student op de ranglijst die nog geen aanbod heeft gehad.  

 • 8. Vraag je collegekaart aan

  Een collegekaart is een persoonlijke kaart die je onder andere gebruikt als identificatie tijdens tentamens en bij het lenen van boeken. Je krijgt na je voorwaardelijke toelating meer informatie over het aanvragen van een collegekaart.

 • 9. Doe mee aan de introductiedag

  In de week voor de start van het onderwijs woon je de verplichte introductiedag van de opleiding bij. Als je in september 2024 start met de bachelor, is de introductiedag op dinsdag 27 augustus 2024.

  Deze dag is bedoeld om je klaar te stomen voor de start van het onderwijs. Ook word je aangemeld voor de vakken. In juli of begin augustus ontvang je per e-mail nadere informatie over de introductiedag.

 • 10. Betaal het collegegeld

  Betaal het collegegeld om je inschrijving te voltooien.