Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Bachelor
Culturele antropologie en ontwikkelingssociologie
Vergelijk

Dr. Laurens Bakker

Geeft in de bachelor Culturele antropologie en ontwikkelingssociologie: -Inleiding Niet-Westerse Sociologie (1e jaar) -Oriëntatiemodule: Ontwikkeling en ongelijkheid (2e jaar)

x
Laurens Bakker

Ik doe onderzoek naar conflict en de partijen die het uitvechten. In de praktijk betekent dat veelal issues over grond, bossen en mijnen en veldwerk met lokale bevolkingen, ngo’s en milities. Zijn specialisatiegebied is normativiteit –wat zegt de wet, wat doen mensen, als dat niet overeenkomt, waarom claimen ze dan toch dat het zo mag/moet?- antropologie van ontwikkeling en van geweld. Die combinatie levert veel interessants op over de samenhang tussen politiek, economie en de belangen van verschillende groepen in de samenleving, en dat is materie die kan helpen om hedendaagse conflicten te begrijpen en (soms) verminderen (lees bijvoorbeeld Anton Blok’s ‘The Mafia of a Sicilian Village 1860-1960).

Mijn colleges zijn veelal geïnspireerd door deze onderwerpen en gebaseerd –waar mogelijk- op eigen onderzoek. Het is heel leuk om met studenten de complexiteit van onderwerpen uit te diepen en de samenhang en (machts)relaties tussen groepen inzichtelijk te maken. Als docent leer ik hier altijd nieuwe dingen bij: heel erg leuk als een zaal vol mensen meedenkt over (oude) problemen en toch weer nieuwe inzichten geeft.