Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Bachelor
Culturele antropologie en ontwikkelingssociologie
Vergelijk

Studieprogramma

De bachelor Culturele antropologie en ontwikkelingssociologie duurt drie jaar. Ieder studiejaar is opgebouwd uit twee semesters van elk 20 weken en omvat 60 studiepunten. De bachelor is zo ingericht dat je in principe 40 uur per week met je studie bezig bent. In het eerste jaar heb je ongeveer 12 uur per week onderwijs, de overige tijd besteed je aan zelfstudie.

 • Jaar 1

  Het eerste jaar van de studie is een brede inleiding in het vakgebied van antropologie. Bij de modules Introduction to Cultural Anthropology en Introduction to Development Sociology komen belangrijke antropologische en sociologische thema’s en theorieën aan de orde. De werkgroepen bij deze modules worden gegeven door je mentor die je ook persoonlijk begeleidt in je eerste studiejaar. In de module Ethnographies and Academic Writing wordt een goede basis gelegd voor lees- en schrijfvaardigheden in lezen en schrijven. En bij Anthropological Research Methods leer je over onderzoekstechnieken die binnen de antropologie veel worden ingezet. Je sluit het jaar af met Doing Anthropology, waarin dieper wordt ingegaan op de bijdrage die antropologen leveren aan de samenleving en hoe ze dat doen.

 • Jaar 2

  In het tweede jaar verdiep je je verder in verschillende terreinen van Culturele Antropologie en Ontwikkelingssociologie. Ook worden je schrijfvaardigheden en kennis van kwalitatieve onderzoeksmethoden verder ontwikkeld.

  Bij Theory and History of Anthropology bestudeer je het ontstaan en de ontwikkeling van antropologie als sociale wetenschap. Historical and Comparative Sociology gaat in op grote sociale processen zoals kolonialisme, staatsvorming, natievorming en globalisering. Aan het begin van het tweede jaar krijg je een uitnodiging van de studieadviseur om samen te kijken naar jouw ideeën over de toekomst en welke specialisatie het beste bij jou past. Je keuze van de oriëntatiemodulen (specialisation courses) zijn een eerste aanzet voor die specialisatie. Deze oriëntatiemodulen zijn toegespitst op onderwerpen die binnen de hedendaagse antropologie aan de orde zijn en hun inhoud wordt jaarlijks aangepast aan actueel onderzoek. Daarnaast kies je een module met een regionale insteek, hiermee zoom je in op een specifieke regio in de wereld. Ook kies je een keuzevak vanuit persoonlijke interesse.

   

 • Jaar 3

  In het derde jaar geef je je specialisatie verder vorm en werk je aan je academische kennis en kunde. Ook richt je je al een beetje op je leven na je studie in het vak Future Perspectives over loopbaanoriëntatie. Je volgt ten minste twee specialisatiemodulen die gericht zijn op verdere thematische specialisatie. De themamodulen hebben recent antropologisch onderzoek als uitgangspunt en veranderen jaarlijks. Voorbeelden van thematische keuzevakken over de afgelopen jaren zijn:

  • Political Anthropology: The Norm, Violence and Resistance
  • Race and Physical Anthropology
  • Visual Anthropology: Filming as a Knowledge Practice
  • Religion and Politics of the USA
  • Reproduction, Health and Technologies
  • Magic Bullets in Development, Climate Change and Global Health
  • Multimodal Ethnographies of Selfing & Othering

  Daarbij heb je in beide semesters in het derde jaar ruimte om vakken te volgen naar eigen interesse, zoals een minor bij een andere opleiding. Je sluit je studie af met een presentatie en mondeling examen over de door jouw gekozen specialisatie.

Studieschema

VAKKEN SEM 1 SEM 2 SEMESTER 1 SEMESTER 2 EC
 • Ethnographies and Academic Writing
  1—2
  12
 • Introduction to Cultural Anthropology
  1—2
  12
 • Philosophy of Science
  ???studyprogramme .period??? 3
  6
 • Anthropological Research Methods
  4—5
  12
 • Introduction to Development Sociology
  4—5
  12
 • Doing Anthropology
  ???studyprogramme .period??? 6
  6
VAKKEN SEM 1 SEM 2 SEMESTER 1 SEMESTER 2 EC
 • Theory and History of Anthropology
  1—2
  12
 • Historical and Comparative Sociology
  2—3
  12
 • Practicing Ethnography
  5—6
  12
 • Restricted-choice electives: Specialisation Course
  ???studyprogramme .period??? 4
  12
 • Restricted-choice electives: Regional Course
  ???studyprogramme .period??? 1
  ???studyprogramme .period??? 5
  6
VAKKEN SEM 1 SEM 2 SEMESTER 1 SEMESTER 2 EC
 • Future Perspectives
  ???studyprogramme .period??? 3
  6
 • Restricted-choice electives: Theme Course
  1—2
  4—5
  24
 • Final Presentation and Exam
  ???studyprogramme .period??? 3
  ???studyprogramme .period??? 6
  6

Meer weten over het studieprogramma? Kijk in de studiegids.

Tweetalige bachelor

De opleiding Culturele antropologie en ontwikkelingssociologie wordt zowel in een tweetalige variant (Nederlands/Engels) als in een volledige Engelstalige variant aangeboden. Gedurende het eerste anderhalf jaar, wanneer alle studenten dezelfde verplichte vakken volgen, worden alle colleges in het Engels gegeven en kunnen de studenten kiezen tussen Engelse of Nederlandse werkgroepen. Opdrachten worden geschreven in de instructietaal van de betreffende groep. Afsluitende examens (tentamens) worden in beide talen aangeboden, zodat de studenten kunnen kiezen of ze hun antwoord in het Engels of in het Nederlands willen schrijven.

Na de eerste anderhalf jaar volgen de studenten een aantal verplichte vakken, terwijl ze ook hun eigen studieprogramma kiezen uit een aantal specialisation courses. Deze specialisation courses worden in het Engels gegeven. De studenten kunnen kiezen tussen het aanleveren van hun schriftelijk werk in het Engels of in het Nederlands.

Na drie semesters maken de studenten een definitieve keuze voor het Engelstalige of Nederlandstalige traject en worden zij bij deze keuze bijgestaan door hun mentor en studieadviseur. Op hun diploma-supplement zal een van beide varianten vermeld worden.

Verkorte bachelor Antropologie voor hbo'ers

Volg je een Nederlandse hbo-bacheloropleiding die verwant is aan de sociale wetenschappen en is de opleiding Cultural Anthropology and Development Sociology iets voor jou? Dan kun je via een verkorte route een wo-bachelor in de antropologie behalen. Dit noemen we de verkorte bachelor.

Extra mogelijkheden

Honours- en Talentprogramma

Ben jij een talentvolle student op zoek naar meer verdieping in je studie, dan is het Honours- en Talentprogramma van het College Sociale Wetenschappen geknipt voor jou.

Doel van het Honours- en Talentprogramma is om gemotiveerde studenten al tijdens de bachelor extra stimulans te bieden en op originele wijze kennis te laten maken met wetenschappelijk onderzoek.

Je volgt een uitdagend pakket van verbredende en verdiepende modules met een studielast van in totaal dertig extra studiepunten.

Studeren in het buitenland

Internationale samenwerking is van cruciaal belang voor de wetenschap. Daarnaast kan, voor antropologen in het bijzonder, studeren aan een buitenlandse universiteit een zeer waardevolle ervaring zijn.

De UvA heeft daarom met meer dan vijftig universiteiten buiten Europa afspraken over studentenuitwisseling. De opleiding Culturele Antropologie en Ontwikkelingssociologie heeft daarnaast met nog acht Europese antropologie-opleidingen samenwerkingsverbanden, onder meer in Duitsland, Ierland, Spanje, Portugal en Italië. Studenten uit het buitenland volgen op hun beurt colleges bij de UvA.

Het is mogelijk om in het derde jaar van de bachelor Culturele Antropologie en Ontwikkelingssociologie op uitwisseling met een universiteit in het buitenland te gaan. Een uitwisseling duurt een semester en geeft je de mogelijkheid om 30 ECTS aan studiepunten te behalen.

Keuzeruimte en minor

Binnen de bachelor Culturele Antropologie en Ontwikkelingssociologie heb je 30 studiepunten keuzeruimte. Er zijn verschillende mogelijkheden die in te vullen. Dat kan door bijvoorbeeld meer keuzevakken bij antropologie te volgen, maar ook buiten onze bachelor is er veel te kiezen.

Losse keuzevakken bij andere opleidingen

Interessante keuzemodulen voor antropologen op de UvA zijn te vinden bij andere Sociale Wetenschappen, zoals Sociologie, Politicologie, Pedagogiek en Sociale Geografie. Maar ook bij Geesteswetenschappen zijn er interessante mogelijkheden, zoals Filosofie, Geschiedenis of Europese studies. Daarnaast verzorgt het Instituut voor Interdisciplinaire Studies van de UvA onderwijs waarbij je leert over de grenzen van je vakgebied heen te kijken. Je kan keuzemodulen vinden in de studiegids.

Minor

Je kan er ook voor kiezen om je keuzeruimte in te vullen met een minor. Een minor is een samenhangend onderwijsprogramma van een andere bacheloropleiding. Voorbeelden zijn een minor Internationale betrekkingen, Gender and Sexuality, Filosofie of Conflict Studies. Meer informatie kun je vinden in de studiegids.

Stage

Je kunt er in je bachelor ook voor kiezen om voor 6 of 12 ECTS een stage te lopen. Je moet hiervoor zelf een stageplaats en voorstel aandragen. Een stage biedt de mogelijkheid om je antropologische kennis, vaardigheden en inzichten toe te passen in praktijksituaties, veelal buiten de universiteit. Op die manier is een stage een goede methode om te ontdekken wat jij als antropoloog de arbeidsmarkt te bieden hebt. Een stage kan bovendien veel bijdragen aan je kansen op een goede baan na je studie.

Studielast

 • Studielast per week: 40 uur
 • Onderwijs: 12 uur
 • Zelfstudie: 28 uur

Bovenstaande studielastberekening is gebaseerd op het eerste jaar van de opleiding. In de latere jaren neemt het aantal onderwijsuren af, en neemt de tijd die je zelfstandig werkt toe. Zelfstudie omvat: literatuur zoeken en bestuderen, je voorbereiden op colleges, schrijven van opdrachten en presentaties voorbereiden.