Wil je kritisch nadenken over sociale en culturele fenomenen en deelnemen aan actuele antropologische debatten? Dan is een master in antropologie wellicht iets voor jou. Je kunt kiezen uit drie richtingen:
Cultural and Social Anthropology: Verdiep je in antropologische thema’s en etnografisch onderzoek.
Applied Anthropology: Leer hoe je antropologie in de praktijk kunt toepassen.
Visual Anthropology: Gebruik film als hoofdmedium voor je onderzoek in plaats van geschreven tekst.
Wil je gezondheidsproblemen in een globaliserende wereld analyseren? Het masterprogramma Medical Anthropology and Sociology richt zich op gezondheid en gezondheidszorg in een politieke, economische en internationale context.
De tweejarige onderzoeksmaster Social Sciences biedt je diepgaande kennis over de nieuwste theorieën en onderzoeksmethoden in de sociale wetenschappen. Je werkt in een uitdagende en brede onderzoeksomgeving waar je leert om complexe maatschappelijke vraagstukken te analyseren en begrijpen.
Tijdens de onderzoeksmaster International Development Studies focus je kritisch en constructief op ontwikkelingsdebatten, kwesties en processen met nadruk op sociale en ecologische rechtvaardigheid.
Als afgestudeerde antropoloog ben je breed inzetbaar. Je kunt aan de slag in verschillende sectoren, waaronder:
In de journalistiek kun je jouw vaardigheden in veldonderzoek en diepte-interviews benutten om inzicht te delen in verschillende samenlevingen. Je draagt bij aan een breder begrip van belangrijke sociale en culturele onderwerpen door middel van artikelen, reportages en documentaires.
Bij (inter)nationale organisaties op het gebied van ontwikkelingshulp werk je aan projecten die gericht zijn op het verbeteren van levensomstandigheden in kwetsbare gemeenschappen. Je kunt bijdragen aan beleidsvorming, projectimplementatie en evaluatie.
In diplomatieke en beleidsfuncties kun je jouw kennis van cultuur en sociale structuren inzetten om internationale relaties te bevorderen, beleid te ontwikkelen en sociale veranderingen te stimuleren.
Bij onderzoekbureaus voer je analyses uit en ontwikkel je rapporten over verschillende sociale vraagstukken. Je kunt betrokken zijn bij zowel kwalitatief als kwantitatief onderzoek, waarbij je jouw antropologische kennis toepast.
In het onderwijs kun je lesgeven aan middelbare scholen of hoger onderwijsinstellingen. Je deelt jouw kennis en passie voor antropologie met studenten en inspireert hen om kritisch na te denken over culturele en sociale fenomenen.
Je kunt ook kiezen voor een carrière in de culturele sector. Dit kan variëren van het geven van advies aan musea en culturele instellingen tot het ontwikkelen van educatieve programma's of het organiseren van culturele evenementen en tentoonstellingen.
Naast de eerder genoemde voorbeelden zijn er talloze andere carrièremogelijkheden voor afgestudeerden in Culturele Antropologie en Ontwikkelingssociologie. Dankzij de brede waaier aan carrièremogelijkheden kunnen afgestudeerden hun kennis en vaardigheden inzetten voor maatschappelijke verandering.
Wil je een indruk krijgen van de carrièremogelijkheden voor afgestudeerden in Antropologie? Lees dan de carrièrebrochure eens door.
Wil je meer weten? Lees dan ook het carrièremagazine van het College Sociale Wetenschappen. Hierin vertellen afgestudeerden van bachelor- en masteropleidingen in de sociale wetenschappen over hun carrière.
Het Student Careers Centre is er voor jouw loopbaanontwikkeling. Je kunt bij hen terecht voor een gesprek over je mogelijkheden, je ambitie en je twijfels, op elk moment in je studie.