Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Bachelor
Culturele antropologie en ontwikkelingssociologie
Vergelijk

Vincent van Rooij

Dr. Vincent van Rooij geeft in de Culturele antropologie en ontwikkelingssociologie: -Inleiding culturele antropologie (1e jaar) -Oriëntatiemodule: Politiek van taal (2e jaar) -Narrating the Self (3e jaar)

x
Vincent van Rooij

Als universitair docent antropologie houd ik me vooral bezig met de vraag hoe mensen met behulp van talige middelen betekenis geven aan hun omgeving en hun eigen relatie met die omgeving. Mijn onderzoek als linguïstisch antropoloog richt zich vooral op processen van stereotypering en in- & uitsluiting. Binnen de Antropologen Beroepsvereniging vorm ik met enkele anderen de werkgroep ‘Antropologie in het onderwijs’, die tot doel heeft het introduceren van antropologische inzichten en methoden in het niet-universitaire onderwijs (BO, VO, MBO, HBO).

De afgelopen jaren heb ik me als onderzoeker vooral beziggehouden met de sociale betekenissen van jongerentaal en andere taalvarianten die in de Nederlandse samenleving vaak negatief gestereotypeerd worden, maar door de gebruikers zelf van essentieel belang zijn voor het vormen en beleven van een groepsidentiteit. Verder ben ik ook geïnteresseerd in hoe mensen steeds meer verknoopt raken met technologie in hun communicatie met anderen, en welke effecten dat heeft op hun denken over zichzelf en de wereld.