Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Volg je een Nederlandse hbo-bacheloropleiding die verwant is aan de sociale wetenschappen en is de opleiding Cultural Anthropology and Development Sociology iets voor jou? Dan kun je via een verkorte route een wo-bachelor in de antropologie behalen. Dit noemen we de verkorte bachelor. Op deze pagina leggen we uit wat de verkorte bachelor inhoudt, wat de toelatingseisen zijn en hoe je je kunt aanmelden.

Wat houdt de verkorte bachelor in?

De verkorte bachelor bestaat uit 90 studiepunten en duurt 1,5 jaar. Je volgt een deel van het reguliere bachelorprogramma van 180 ECTS en ontvangt op basis van een afgeronde hbo-opleiding 90 ECTS vrijstelling, mits je aan alle voorwaarden voldoet. Rond je de verkorte bachelor succesvol af? Dan krijg je een bachelordiploma en de titel Bachelor of Science. 

Tijdens of na je hbo-opleiding beginnen

Je kunt al beginnen met het verkorte programma tijdens het vierde jaar van je hbo-opleiding. Je volgt dan de inleidende vakken van het eerste jaar (30 EC). Het is ook mogelijk om na je hbo-opleiding te starten, maar dan betaal je het instellingstarief.

Er is jaarlijks één startmoment: september.

Studiekosten

Het starten aan een tweede bacheloropleiding (incl. de verkorte bachelor) na afronding van een hbo-opleiding kan hoge studiekosten opleveren. Als je echter al tijdens je hbo-opleiding begint met de verkorte bachelor, kan dit je later een voordeel opleveren in de studiekosten. Meer informatie over de hoogte van de studiekosten kun je vinden op de website van de Student Service Desk UvA of Duo.

Studieschema verkort programma 2022-2023

Studie Jaar 1

Naam onderwijseenheid

Aantal EC

Semester, blok

Introduction to Cultural Anthropology

12

S1, blok 1 + 2

Ethnographies and Academic writing

12

S1, blok 1 + 2

Philosophy of Science

6

S1, blok 3

Studie Jaar 2

Naam onderwijseenheid

Aantal EC

Semester, blok

Regional course

6

S1, blok 1

Theory and History of Anthropology

12

S1, blok 1 + 2

Historical and Comparative Sociology

12

S1, blok 2 + 3

Specialisation course

6

S2, blok 4

Theme course

12

S2, blok 4 + 5

Practicing Ethnography

12

S2, blok 5 + 6

Raadpleeg de UvA Studiegids voor meer informatie over de vakken.

Toelatingseisen verkorte bachelor

  • Eerste jaar: Voor het volgen van de inleidende vakken (eerste semester van het eerste studiejaar) moet je minimaal 180 studiepunten hebben behaald in een verwante hbo-opleiding.
  • Tweede jaar: Voor het volgen van de vakken van het tweede studiejaar moet je beschikken over een hbo-bachelordiploma (240 EC, incl. propedeuse) in een verwante opleiding en de inleidende vakken (Introduction to Cultural Anthropology, Ethnographies and Academic writing en Philosophy of Science) hebben behaald.

Aanmelding eerste jaar verkorte bachelor

  • De verkorte bachelor kan alleen in de Nederlands/Engelse taalvariant worden gevolgd. Meld je voor 1 mei aan in Studielink. Kies bij aanmelding voor de bachelor Cultural Anthropology and Development Sociology (dus niet voor het schakelprogramma of als bijvakstudent). Nadat je een inschrijfverzoek in Studielink hebt gedaan, ontvang je een e-mail met je UvA-studentnummer (UvAnetID).
  • Stuur vóór 1 augustus een e-mail aan de examencommissie waarin je aangeeft dat je je hebt aangemeld voor het eerste jaar van de verkorte bachelor. Voeg bij deze e-mail de volgende bijlage toe:
  • een officiële recente cijferlijst (met stempel van de opleiding) van je hbo-opleiding.

Voor het eerste jaar van de verkorte bachelor moet je na inschrijving aan de UvA verplicht deelnemen aan UvA Matching.

De UvA Matching Cultural Anthropology and Development Sociology is verplicht. De matching is online, waarbij je bij jezelf nagaat of je de juiste studiekeuze hebt gemaakt. Je zult hierover informatie ontvangen na aanmelding voor de opleiding in Studielink

Aanmelding tweede jaar verkorte bachelor

  • Regel je herinschrijving in Studielink. Kies voor de bachelor Cultural Anthropology and Development Sociology (dus niet voor het schakelprogramma of als bijvakstudent).
  • Stuur vóór 1 augustus een e-mail aan de examencommissie om je aan te melden voor het tweede jaar van de verkorte bachelor en om je vrijstellingen aan te vragen bij de examencommissie. Voeg bij deze email de volgende bijlagen toe:
  • een officiële recente cijferlijst (met stempel van de opleiding) van je hbo-opleiding
  • een officiële kopie van je hbo-bachelordiploma of afstudeerverklaring.

Contact

Heb je na het lezen van de informatie op deze pagina nog vragen? Neem dan contact op met de examencommissie.