Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN
Wiskunde

Wiskunde

Wiskunde op de middelbare school is een fractie van de wiskunde die je dagelijks tegenkomt: veilig internet hebben we te danken aan de getaltheorie, het weer wordt met numerieke wiskunde voorspeld en de financiële wereld maakt gebruik van kansrekening en statistiek.

Download brochure

Waar gaat Wiskunde over?

In de bachelor Wiskunde word je uitgedaagd om niet getallen en formules zelf te bestuderen, maar de wereld erachter. Je leert op een wiskundige manier denken en oplossingen verzinnen. Dat doe je door logisch redeneren en verbanden leggen. Door het herkennen van structuren en patronen. En door te blijven puzzelen tot je een antwoord gevonden hebt. Het vakgebied wiskunde is enerzijds heel abstract: als wiskundige wil je bijvoorbeeld begrijpen waaróm er oneindig veel priemgetallen bestaan. Anderzijds is er de toegepaste wiskunde: denk bijvoorbeeld aan digitale ondertekening voor blockchain of beveiligingssystemen voor bankpassen.

Bekijk het studieprogramma

Waarom Wiskunde aan de UvA?

 • Eigen studiepad kiezen
  Je kunt in deze opleiding je eigen studiepad kiezen dat past bij je talent, belangstelling en ambities. Je kunt je bijvoorbeeld specialiseren in algebra, analyse, stochastiek (een verzamelnaam voor kansrekening en statistiek), modelleren, logica of didactiek. Er is veel ruimte voor keuzevakken of een minor.
 • Informele sfeer
  De sfeer binnen de opleiding is informeel. Je hebt veel persoonlijk contact met je docenten en doordat er in kleine groepen gewerkt wordt leer je je medestudenten snel kennen.
 • Begeleiding door tutor
  In je eerste jaar word je samen met andere studenten door een ouderejaarsstudent begeleid in het tutoraat. Hierdoor voel je je snel thuis en pak je makkelijker de benodigde studievaardigheden op.
 • Onderwijs van hoge kwaliteit
  Het onderwijs aan de UvA is van hoge kwaliteit. Je verdiept je in vele soorten wiskunde: van zuivere tot toegepaste wiskunde en statistiek. Je krijgt les van wetenschappers van het Korteweg de Vries-instituut, het wiskundig onderzoeksinstituut van de UvA. Dit onderzoek blinkt uit op het gebied van Algebra, Logica Meetkunde en Mathematische fysica.
 • Honoursprogramma of dubbele bachelor
  Behoefte aan extra uitdaging? Volg het honoursprogramma of een dubbele bachelor Wiskunde-Natuurkunde of Wiskunde-Informatica.
Prof. dr. Robbert Dijkgraaf
Prof. dr. Robbert Dijkgraaf

'Wiskunde op school geeft geen goed beeld van het vakgebied'

Prof. dr. Robbert Dijkgraaf is universiteitshoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam. In 2003 won hij de prestigieuze Spinozapremie (ook wel de Nobelprijs van de Lage Landen) voor zijn wiskundige bijdragen aan de snaartheorie. Over het vakgebied wiskunde zegt hij:

'Soms vind ik het jammer dat wiskunde op de middelbare school wordt gegeven. Het geeft namelijk geen goed beeld van wat het vak echt inhoudt. Een wiskundige is absoluut niet geïnteresseerd in het toepassen van rekenregels als de abc-formule. Ik kan zo’n regel zelfs nauwelijks onthouden! Het is juist het verhaal achter de formule dat mij interesseert. Wat is er nu eigenlijk aan de hand? Wat is de ‘goede’ manier om tegen het probleem aan te kijken? Kan ik het zo begrijpen dat ik de regel zelf kan afleiden in plaats van te onthouden? Wiskunde is meer een taal dan een natuurwetenschap. Je zou het kunnen beschrijven als de studie van patronen in de meest algemene zin.'

Wiskunde aan de UvA iets voor jou?

Wil je je onderdompelen in de theorieën achter formules? Laat jij je niet snel uit het veld slaan en ga jij door met puzzelen tot je een antwoord hebt? Dan is de bachelor Wiskunde iets voor jou.

Daarnaast heb je:

 • Een vwo-diploma met wiskunde B
 • Aanleg om creatief te denken en verbanden te leggen
 • Plezier in samenwerken én zelfstandig aan de slag gaan

Toelating en inschrijven

Dubbele bachelor Wiskunde-Natuurkunde  of Wiskunde-Informatica

Ben je op zoek naar een extra uitdaging en heb je naast wiskunde ook interesse in natuurkunde of informatica? Dan is de dubbele bachelor misschien wel iets voor jou.

Dubbele bachelor Wiskunde-Natuurkunde en Wiskunde-Informatica

Mogelijke beroepen voor wiskundigen

Wiskundigen zijn getraind om kwantitatieve problemen gestructureerd te kunnen analyseren, classificeren en oplossen. De vraag naar mensen met deze vaardigheden is de afgelopen jaren alleen maar groter geworden.

Lees meer over mogelijke beroepen voor wiskundigen

Voorlichtingsdagen en contact Wiskunde

Voorlichtingsdagen en contact Wiskunde

Wiskunde
Diploma BSc Wiskunde
Type Regulier onderwijs
Vorm Voltijd
Studielast 180 EC, 36 maanden
Voertaal Nederlands
Start September
CROHO-code 56980