Waar gaat Wiskunde over?
Wiskunde aan de universiteit is anders dan je gewend bent van school. Veel leuker en veelzijdiger! Als student Wiskunde bestudeer je niet alleen getallen en formules, maar leer je oplossingen te bedenken voor wiskundige problemen. Dit doe je door logisch te redeneren en verbanden te leggen, door structuren en patronen te herkennen en door modellen en voorspellingen te maken. Wiskunde is aan de ene kant abstract: als wiskundige wil je bijvoorbeeld begrijpen waaróm er oneindig veel priemgetallen bestaan en leer je denken in meer dan drie dimensies. Aan de andere kant kan wiskunde praktisch gebruikt worden: denk bijvoorbeeld aan het beveiligen van je pinpas en aan het berekenen van de route, zodat jouw pakketje zo snel mogelijk bij jou afgeleverd wordt.
Hou jij van abstracte vraagstukken? Vind je het leuk om ingewikkelde puzzels op te lossen? En geef je niet snel op als je de oplossing niet direct ziet? Dan is de bachelor Wiskunde zeker iets voor jou.
"Het mooie aan wiskunde is dat je het overal terug ziet, want het gaat over patronen." Student Gerben
In deze video vertellen studenten en docenten wat je kunt verwachten van de opleiding.
Vijf redenen om Wiskunde te studeren aan de UvA
- Veel keuzemogelijkheden
Je start je studie met het leggen van een stevige basis in de wiskunde. Gaandeweg ontdek je welk type wiskunde het best bij jou past. In het tweede en derde jaar zijn er veel keuzemogelijkheden om je in te verdiepen. - Kleinschalig en persoonlijk
Doordat Wiskunde aan de UvA kleinschalig is, leer je je medestudenten snel kennen en heb je makkelijk contact met je docenten. In je eerste jaar word je in kleine groepen door een ouderejaarsstudent begeleid in het tutoraat en werk je veel samen met je studiegenoten. Hierdoor voel je je snel thuis en pak je makkelijker de benodigde studievaardigheden op. - Eerste plaats in ranglijst van Keuzegids
De opleiding wordt zeer goed beoordeeld en staat op de eerste plek in de ranglijst van Keuzegids. Met het wiskundig onderzoek staat de UvA als enige brede universiteit in Nederland in de top 100 van de QS World University Ranking for Mathematics. - Na je studie veel mogelijkheden voor werk
Met een wiskunde diploma op zak, kun je veel verschillende richtingen op. Wiskundigen werken vaak bij financiële instellingen zoals banken en investeringsmaatschappijen, in de telecommunicatie, in het vervoer en transport. - Honoursprogramma of dubbele bachelor
Behoefte aan extra uitdaging? De UvA heeft twee sterke en goed georganiseerde dubbele bachelorprogramma's waarin je Wiskunde combineert met Natuurkunde of Informatica. Of je kiest voor het disciplinaire of interdisciplinaire honoursprogramma.

Ik vind het fijn dat wiskunde zo waterdicht is. Als je iets hebt bewezen, is dat gewoon een waarheid aangezien het berust op logische stappen waar je niet tegen in kan gaan.Studente Wiskunde, Chinook Felix
Hoe kan het dat onze vrienden gemiddeld meer vrienden hebben dan wij? Mariska Heemskerk doet promotieonderzoek naar netwerken en geeft in deze video het antwoord.
Wil je nog meer zien van het soort wiskunde waar je aan de universiteit mee aan slag gaat? Bekijk dan ook onze minicolleges.
Toelating en inschrijven
Om je te kunnen inschrijven voor de bachelor Wiskunde, heb je een vwo-diploma nodig (alle profielen zijn toegestaan) met wiskunde B.
Wat kun je worden als je bent afgestudeerd?
De vraag naar afgestudeerde wiskundigen vanuit het bedrijfsleven en bij onderzoeksinstellingen is enorm. Als wiskundige ben je getraind om grote en complexe problemen stap voor stap te analyseren, in kaart te brengen en op te lossen. Yara van Schaik werkt bijvoorbeeld als Consultant Forensic Technology bij KPMG.
Consultant Forensic Technology Yara van Schaik licht deze vraag in de video toe.
Dubbele bachelor
Ben je op zoek naar extra uitdaging en heb je naast wiskunde ook interesse in natuurkunde of informatica? Dan kun je kiezen voor een van onze dubbele bachelorprogramma's: