Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Wiskunde

Bachelor
Vergelijk

Wiskunde is overal en vaak onmisbaar. Denk aan veilig internet, weersvoorspellingen en in de financiële wereld. Ze kunnen niet zonder wiskunde. In de bachelor Wiskunde aan de UvA maak je kennis met de vele kanten van wiskunde en leer je om op een wiskundige manier te denken en oplossingen te verzinnen. In veel bedrijven zijn juist nu creatieve, wiskundige denkers nodig.

Voertaal
Nederlands
Vorm
Voltijd
Locatie

🏆 Eerste plaats in ranglijst van Keuzegids 2023


nov04
Bachelorweek: 4-11 nov 23
nov27
Verdiep je in een studie
Houd me op de hoogte van de events

Waar gaat Wiskunde over?

Wiskunde aan de universiteit is anders dan je gewend bent van school. Veel leuker en veelzijdiger! Als student Wiskunde bestudeer je niet alleen getallen en formules, maar leer je oplossingen te bedenken voor wiskundige problemen. Dit doe je door logisch te redeneren en verbanden te leggen, door structuren en patronen te herkennen en door modellen en voorspellingen te maken. Wiskunde is aan de ene kant abstract: als wiskundige wil je bijvoorbeeld begrijpen waaróm er oneindig veel priemgetallen bestaan en leer je denken in meer dan drie dimensies. Aan de andere kant kan wiskunde praktisch gebruikt worden: denk bijvoorbeeld aan het beveiligen van je pinpas en aan het berekenen van de route, zodat jouw pakketje zo snel mogelijk bij jou afgeleverd wordt. 

Hou jij van abstracte vraagstukken? Vind je het leuk om ingewikkelde puzzels op te lossen? En geef je niet snel op als je de oplossing niet direct ziet? Dan is de bachelor Wiskunde zeker iets voor jou.

Vijf redenen om Wiskunde aan de UvA te studeren

Veel keuzemogelijkheden

Lees meer
Je start je studie met het leggen van een stevige basis in de wiskunde. Gaandeweg ontdek je welk type wiskunde het best bij jou past. In het tweede en derde jaar zijn er veel keuzemogelijkheden om je in te verdiepen.

Kleinschalig en persoonlijk

Lees meer
Doordat Wiskunde aan de UvA kleinschalig is, leer je je medestudenten snel kennen en heb je makkelijk contact met je docenten. In je eerste jaar word je in kleine groepen door een ouderejaarsstudent begeleid in het tutoraat en werk je veel samen met je studiegenoten. Hierdoor voel je je snel thuis en pak je makkelijker de benodigde studievaardigheden op.

Eerste plaats in ranglijst van Keuzegids

Lees meer
De opleiding wordt zeer goed beoordeeld en staat op de eerste plek in de ranglijst van Keuzegids. Met het wiskundig onderzoek staat de UvA als enige brede universiteit in Nederland in de top 100 van de QS World University Ranking for Mathematics.

Na je studie veel mogelijkheden voor werk

Lees meer
Met een wiskunde diploma op zak, kun je veel verschillende richtingen op. Wiskundigen werken vaak bij financiële instellingen zoals banken en investeringsmaatschappijen, in de telecommunicatie, in het vervoer en transport.

Honoursprogramma of dubbele bachelor

Lees meer
Behoefte aan extra uitdaging? De UvA heeft twee sterke en goed georganiseerde dubbele bachelorprogramma's waarin je Wiskunde combineert met Natuurkunde of Informatica. Of je kiest voor het disciplinaire of interdisciplinaire honoursprogramma.

Past Wiskunde bij jou? 

  • Je hebt een vwo-diploma. Alle profielen met wiskunde B zijn toegestaan.
  • Je wilt je onderdompelen in de theorieën achter formules
  • Je laat je niet snel uit het veld slaan en je gaat door met puzzelen tot je een antwoord hebt
  • Je hebt aanleg om creatief te denken en verbanden te leggen
  • Je hebt plezier in samenwerken én zelfstandig aan de slag gaan

Dubbele bachelor

Ben je op zoek naar extra uitdaging en heb je naast wiskunde ook interesse in natuurkunde of informatica? Dan kun je kiezen voor een van onze dubbele bachelorprogramma's: 

Feiten & cijfers
Diploma
BSc Wiskunde
Type
Regulier onderwijs
Vorm
Voltijd
Studielast
180 EC, 36 maanden
Voertaal
Nederlands
Start
September
CROHO-code
56980
Locatie
Science Park