Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN

Studieprogramma

Tijdens de bachelor Econometrie leer je hoe je wiskundige en statistische methoden gebruikt om problemen in de samenleving of in het bedrijfsleven op te lossen. Met jouw expertise kun je organisaties straks adviseren over de effecten van hun strategie en bedrijfsvoering. Je bestudeert casestudies en leert hoe je met geavanceerde software kunt werken. Na het 2e jaar kun je tussen 2 specialisaties kiezen: Econometrie of Data Science.

Het programma

De eerste 2 academische jaren van de BSc Econometrics lopen parallel met de bacheloropleiding Actuariële Wetenschappen. Na het 2e jaar maak je een keuze tussen de specialisatie (track) Econometrie of Data Science. 

 • Jaar 1: ontwikkel een stevige basis

  Dit jaar draait eigenlijk alles om het vergroten van jouw basiskennis van wiskunde, informatiewetenschap, kansberekening, en statistiek en economie.

  • Maak jezelf vertrouwd met de mogelijke specialisaties: Econometrie en Data Science (van de BSc Econometrics) en Actuariële Wetenschappen (BSc Actuarial Science - in de eerste 2 jaren van beide studies volg je hetzelfde programma).
  • Bestudeer cases en leer omgaan met geavanceerde wiskundige en statistische software zoals Python en de programmeersoftware 'R'.
 • Jaar 2: breid je basis verder uit

  In het 2e jaar scherp je je wiskundige, statistische en onderzoeksvaardigheden verder aan. Je begint dan ook met het toepassen van de econometrie en data science tools die je in het 1e jaar al hebt geleerd. Verder volg je een aantal verplichte vakken als wiskundige economie en tijdreeksanalyses. Ook kies je voor elke studieperiode je keuzevakken. 

 • Jaar 3: kies voor Econometrie of Data Science

  Na het 2e jaar kun je tussen 2 specialisaties kiezen:

  1. Econometrie
   In deze track leer je hoe je econometrische modellen kunt ontwikkelen en gebruiken om economische problemen te analyseren en aanbevelingen te doen over economisch beleid. 

   Als de regering de accijnzen verhoogt om de brandstofprijzen te laten stijgen, zullen minder mensen de auto gebruiken. Econometristen proberen dit soort stellingen te bewijzen door de realiteit na te bootsen in een model. Ze gebruiken die modellen om economische ontwikkelingen te voorspellen en aanbevelingen te doen voor het economisch beleid. 

   In deze track leer je hoe je deze modellen kunt ontwikkelen en gebruiken.
    
  2. Data Science
   Tegenwoordig verzamelen bedrijven enorme hoeveelheden gegevens ('big data'). Die gegevens bevatten waardevolle informatie, waarmij ze bijvoorbeeld hun omzet kunnen vergroten.

   Bij Data Science ligt de nadruk meer op voorspellingen doen en minder op het analyseren van processen 'achter' een probleem. Je besteedt meer aandacht aan programmeren en 'fine-tuning tools' dan aan de statistische achtergrond van de modellen.

   Er is op dit moment veel vraag naar datawetenschappers. 
 • Scriptie

  Ben je enthousiast over een nieuwe ontwikkeling of heb je een geweldig idee? Met je scriptie kun je dit uitgebreid uitwerken en train je tegelijk je vaardigheden om zelfstandig onderzoek te doen. Je scriptie is de laatste eis waaraan je moet voldoen om af te kunnen studeren. 

Onderwijs 1e semester 2020-2021

Het collegejaar 2020-2021 start zoals gepland in september. Als we weer fysiek onderwijs mogen geven op de Roeterseilandcampus doen we dit. Stap voor stap besluiten we dan welke onderdelen we fysiek mogen aanbieden, binnen de richtlijnen van de overheid. Bij de start verwachten we dat er vooral kleinschalige activiteiten georganiseerd worden, ter bevordering van het contact tussen studenten onderling en tussen student en docent.

We willen jou als student de zekerheid geven dat je, waar je ook bent, met je studie kunt starten of deze kunt vervolgen. Daarom bieden we in het 1e semester in elk geval online onderwijs en tentamens aan. Per blok bekijken we vervolgens of we, in een 1,5-metersamenleving, op de Roeterseilandcampus samen kunnen komen voor kleinschalige colleges. Dit zal dan zonder aanwezigheidsplicht zijn.

Hoe ziet je studieweek eruit?

Om je kennis en vaardigheden te ontwikkelen neem je deel aan verschillende soorten colleges en werkgroepen. De meeste vakken sluiten we af met een of meer toetsen. Meestal is dat een schriftelijk examen, maar het kunnen ook een of meer essays, opdrachten of presentaties zijn.

 • Colleges (8 uur)

  Tijdens de colleges krijg je een inleidend overzicht van de vakinhoud gegeven. Je volgt die colleges samen met je medestudenten. Je maakt aantekeningen en krijgt de gelegenheid om vragen te stellen. 

 • Seminars (6 uur)

  In de seminars bespreek je in kleine groepen specifieke onderwerpen uit de colleges. Via oefeningen en praktijkopdrachten raak je vertrouwd met de theorie.

 • Practica (2 uur)

  Tijdens de practica leer je om te gaan met de verschillende wiskundige en statistische computerprogramma's.

 • Zelfstudie (20 uur)

  In elke studieweek besteed je tijd aan het doornemen van de theorie en aan het voorbereiden van colleges en seminars, examens en presentaties.

Real-life case: analyse van de lonen op de Amerikaanse arbeidsmarkt

In je 1e jaar voer je al meteen een eigen onderzoek uit. Bijvoorbeeld: hoe is de loonontwikkeling in de VS? Welke factoren bepalen het loon van een individuele werknemer? Verdienen vrouwen minder dan mannen en, zo ja, hoeveel? Speelt de iemands gezondheid een belangrijke rol?  Je leert deze vragen beantwoorden met gebruik van real data, economische theorieën en - technieken.

 

Liselotte Siteur

'Econometrie is echt puzzelen voor gevorderden'

Liselotte Siteur, student: 'Data-analyse, programmering en statistiek passen heel goed bij mij. Het is echt puzzelen voor gevorderden. Je kunt ergens lang in vast zitten, maar als ik de oplossing vind, ben ik als een kind zo blij​​​​​​.' Lees Liselotte's hele review