Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Doorloop alle onderstaande stappen om je in te schrijven voor de opleiding.
  • 1. Check de deadlines

    Inschrijven voor een bachelor? Doe dit dan uiterlijk vóór 1 mei via Studielink.

    Let op: als je je wilt inschrijven op basis van een hbo-propedeuse, dien je in het bezit te zijn van een vwo-certificaat Nederlands (m.u.v. hbo propedeuse Rechten behaald binnen 1 studiejaar). Een vwo-certificaat kun je behalen door staatsexamen te doen. De aanmelddeadline bij DUO voor het staatsexamen is 31 december. Ben je te laat? Dan kun je pas het jaar daarna starten.

  • 2. Check de toelatingseisen

    Om rechten te kunnen studeren, dien je aan de onderstaande toelatingseisen te voldoen:

    Vwo-diploma

    Je kunt rechten studeren met een vwo-diploma, ongeacht het profiel. Het is wel belangrijk dat je gevoel voor de Nederlandse taal hebt.

    Hbo-diploma

    Je kunt rechten studeren met een afgerond hbo-diploma, ongeacht het profiel. Het is wel belangrijk dat je gevoel voor de Nederlandse taal hebt.

    Hbo-propedeusediploma

    Heb je wel een hbo-propedeusediploma maar geen vwo-diploma? Dan heb je een vwo-certificaat Nederlands nodig (aanmelding voor dit staatsexamen gaat via DUO). Let erop dat je je hier op tijd voor aanmeldt bij DUO: dit moet voor 31 december. Heb je een propedeusediploma hbo-rechten (RIO 39205) op het gebied van Nederlands recht en heb je dat diploma binnen één studiejaar behaald? Dan kun je instromen zonder aanvullende eisen. Lees in de regeling toelating hbo p bachelor rechtsgeleerdheid 2025-2026 welke stappen je hiervoor dient te ondernemen.

    WO-propedeuse Nederlandstalige universitaire opleiding

    Heb je een wo-propedeusediploma van een Nederlandstalige wo-opleiding, dan ben je zonder aanvullende (taal)eis toelaatbaar tot de bachelor. Met 60 EC behaald van het eerste studiejaar van je Nederlandstalige wo-opleiding ben je mogelijk ook toelaatbaar tot de opleiding Rechtsgeleerdheid. Neem contact op met het Admission Office

    Colloquium doctum (toelatingsonderzoek)

    Ben je 21 jaar of ouder en heb je niet het juiste diploma? Dan bestaat de mogelijkheid om via een toelatingsonderzoek toegelaten te worden.

    Buitenlandse vooropleiding

    Met een buitenlandse vooropleiding verloopt de toelating via een andere procedure.

    Wanneer de buitenlandse vooropleiding onvoldoende blijkt te zijn voor de opleiding die je wilt volgen, kun je mogelijk gebruikmaken van de regeling van het colloquium doctum. Bij toelating op grond van een buitenlands diploma is een NT2-II-diploma altijd een aanvullende eis.

    De rechtenstudie is een talige studie en vereist een zéér goede beheersing van het Nederlands. Zijn er twijfels over de Nederlandse taalvaardigheid, dan is een adviesgesprek met een studieadviseur aan te raden.

    Heb je vragen?

    Neem contact met ons op.

  • 3. Check de studiekosten

    Bekijk voordat je je inschrijft de hoogte van het collegegeld dat je moet gaan betalen. Hoeveel collegegeld je betaalt, hangt af van je nationaliteit, de opleiding die je volgt en – als je het wettelijke collegegeld moet betalen – of je in voltijd of deeltijd studeert:

    Check de collegegeldtarieven

    Overige studiekosten

    Naast het collegegeld ben je geld kwijt aan boeken, excursies, een laptop en ander studiemateriaal. Houd ook rekening met andere kosten, zoals voor eten, openbaar vervoer en woonkosten als je op kamers gaat.

    Meer informatie over kosten

  • 4. Schrijf je in via Studielink
  • 5. Activeer je UvAnetID

    Nadat je je hebt ingeschreven in Studielink, krijg je een e-mail met je UvAnetID. Activeer je UvAnetID volgens de instructies. Je hebt je UvAnetID nodig om je in te schrijven bij de UvA.

  • 6. UvA Matching: aanmelden en deelnemen

    Nadat je je hebt ingeschreven voor een bacheloropleiding, doe je mee aan UvA Matching, bestaande uit een onderwijsdag en een digitale toets. Je maakt kennis met de studie en studeren. Zo test je of de opleiding echt bij je past. Om te kunnen starten met je studie is deelname aan UvA Matching verplicht. De UvA Matching onderwijsdag van de Faculteit der Rechtsgeleerdheid vindt plaats op donderdag 5 juni 2025. De toets kan vervolgens gemaakt worden tussen 6 en 13 juni 2025. Deze is ook verplicht, maar wel online. Meer informatie volgt halverwege mei per e-mail.

    Studeer je HBO-Rechten en wil je overstappen naar de UvA? Als alternatief voor UvA Matching organiseren we een speciale bijeenkomst voor HBO-Rechten-studenten op donderdag 3 juli 2025. Halverwege juni ontvang je hierover meer informatie per e-mail. Je hoeft je niet aan te melden voor de reguliere Matching. Check voor de zekerheid ook de aanvullende toelatingseisen voor studenten die met een hbo–propedeusediploma willen instromen.

Na (voorwaardelijke) toelating

  • 7. Vul het intakeformulier in

    Ongeveer half juni krijg je het verzoek een intakeformulier in te vullen. Naar aanleiding van dit formulier word je ingedeeld in een jaargroep en aangemeld voor het onderwijs. Vlak voor de introductieweek ontvang je meer informatie over de jaargroepindeling, je rooster en het tijdstip waarop je verwacht wordt tijdens de (verplichte) opleidingsintroductie.

  • 8. Vraag je collegekaart aan

    Een collegekaart is een persoonlijke kaart die je onder andere gebruikt als identificatie tijdens tentamens en bij het lenen van boeken. Je krijgt na je voorwaardelijke toelating meer informatie over het aanvragen van een collegekaart.

  • 9. Betaal het collegegeld

    Om je inschrijving te voltooien moet je het collegegeld betalen. Zorg ervoor dat je de betaling voor 31 augustus hebt geregeld.

  • 10. Doe mee aan de opleidingsintroductie

    Om je goed voor te bereiden op het studeren aan de UvA en de inhoud van je studieprogramma, ontvang je begin augustus een uitnodiging voor de opleidingsintroductie per mail. Tijdens deze dag kom je meer te weten over je studie, ontmoet je medestudenten en leer je je weg te vinden binnen de universiteit.

Herstarten of overstappen

Ben je er even tussenuit geweest en wil je herstarten met je opleiding? Of overweeg je een overstap van een andere universiteit? Neem contact op met een studieadviseur om jouw situatie te bespreken.

Let op: vanaf studiejaar 2023-2024 is er een nieuw curriculum.

Vragen over toelating?

Heb je nog vragen over de toelating? Ga dan naar de veelgestelde vragen.