Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN
Psychobiologie

Toekomstperspectief

Psychobiologie

Als psychobioloog ben je breed inzetbaar.

 • Onderzoek
  Ruim de helft van de afgestudeerde psychobiologen werkt als onderzoeker bij een universiteit, ziekenhuis, revalidatiecentrum, psychiatrische inrichting of bij onderzoeksinstituut zoals het Nederlands Instituut voor Neurowetenschappen (NIN).
 • Kennistoepassing
  Je kunt je psychobiologische kennis ook toepassen bij beleidsafdelingen van ministeries, provinciale of gemeentelijke overheden of bijvoorbeeld bij patiëntenverenigingen en farmaceutische bedrijven.
 • Kennisoverdracht
  Een deel van de afgestudeerden kiest ervoor om hun kennis over te dragen op anderen. Je kunt bijvoorbeeld werken als docent (vwo/hbo), wetenschapsjournalist of voorlichter.

Als psychobioloog werk je overigens niet direct met patiënten, daarvoor moet je dan naast Psychobiologie bijvoorbeeld Psychologie of Geneeskunde gestudeerd hebben.

Waar komen afgestudeerden Psychobiologie terecht?

De opleiding doet regelmatig onderzoek naar waar afgestudeerden (alumni) na hun studie terechtkomen. Onderstaande figuur geeft een beeld van de meest voorkomende beroepsgroepen.

In de categorie 'overig' zitten mensen die bijvoorbeeld als consultant, ict-adviseur of in de communicatie of journalistiek werkzaam zijn.

Zoom

Bekijk hier filmpjes van afgestudeerden Psychobiologie

Promoveren

Na een master kun je solliciteren op een promotieplek aan de universiteit om je carrière in de wetenschap voort te zetten. Je doet dan vier jaar onderzoek dat je afrondt met een proefschrift. Tijdens deze periode geef je ook onderwijs aan studenten. Na je promotie kun je doorgaan in het onderzoek maar een overstap naar het bedrijfsleven is dan nog steeds mogelijk.

Psychobiologisch onderzoek aan de UvA

 • Stress 
  Welke fysiologische processen spelen een rol bij stress? Welke psychologische gevolgen heeft stress? 
  Een voorbeeld  binnen dit onderwerp is het onderzoek naar de invloed van het posttraumatisch stresssyndroom op het geheugen.
 • Slaap 
  Waarom slapen we? Wat is de invloed van de verschillende slaapfasen op het geheugen?
 • Synesthesie 
  Het verschijnsel dat wanneer een zintuig wordt geprikkeld, men ook gewaarwordingen van een ander zintuig ervaart. Iemand hoort bijvoorbeeld de klank van een woord en ziet tegelijkertijd de kleur blauw. 
  Welke processen vinden in de hersenen plaats van iemand met synesthesie?