Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Jens_Tolboom_studentvoorlichter

De wereld om je heen begrijpen

Het leukste aan de opleiding is begrijpen hoe de wereld om ons heen werkt. Zo leer je bijvoorbeeld welke molecuulverbindingen voor bepaalde eigenschappen van een stof of materiaal zorgen. Daarnaast kan je soms letterlijk zien wat je aan het leren bent. In het eerste jaar heeft een professor ons bijvoorbeeld laten zien hoe spectaculair kalium reageert met water door het in een sloot te gooien, wat ik echt een ontzettend gave ervaring vond. Je kan ook zien wat je leert in het lab. Als je op maandag een reactie leert uit het boek, dan ga je die reactie op vrijdag ook echt uitvoeren, dit maakt de leerstof een stuk tastbaarder.

Katalyse

Waar ik zelf erg geïnteresseerd in ben is katalyse, hierbij ga je proberen om reacties sneller plaats te laten vinden door een extra stof toe te voegen die herbruikbaar is. Dit heeft ook een duurzaam aspect omdat er minder energie in een reactie gestopt hoeft te worden door de toevoer van hitte.

Tips voor aankomende studenten

Tijdens de middelbare school wist ik niet zo goed wat ik wilde. Ik wilde eerst heel lang tandheelkunde gaan studeren maar doordat ik openstond voor andere opleidingen, ben ik toch van gedachten veranderd. Mijn tip voor studiekiezers is om zo breed mogelijk te kijken, ook naar opleidingen waar je in eerste instantie niet aan zou denken. Misschien kom je iets veel leukers tegen in een hele andere richting dan je in gedachten had.

Na de studie

Veel mensen denken dat je eigenlijk alleen maar leraar kan worden met Scheikunde terwijl er keuze is uit veel meer verschillende beroepen als je de studie hebt afgerond. Je kan bijvoorbeeld voor een cosmetisch bedrijf werken waarbij je gaat kijken naar wat er precies is een zalfje moet zitten qua chemische stoffen zodat je een glanzende huid krijgt. Maar je kan ook bij een kaasbedrijf gaan werken om er voor te zorgen dat een kaas zo snel mogelijk rijpt maar wel zo lang mogelijk zijn smaak behoudt. 

Zelf wil ik na de bachelor Scheikunde de aansluitende master volgen in Amsterdam. Ik zou heel graag onderzoek gaan doen zodat ik bijvoorbeeld later zelf katalysatoren kan ontwikkelen.