Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN
Bachelor
Scheikunde (Chemical Sciences)

Hoe kun je nieuwe moleculen maken voor biologisch afbreekbare plastics of nieuwe medicijnen? Kun je van afval vliegtuigbrandstof maken? En hoe ontwerp je nieuwe detectiemethoden om chemische stoffen op te sporen? Tijdens de bachelor Scheikunde aan de Universiteit van Amsterdam én de Vrije Universiteit Amsterdam, bestudeer je alle richtingen van de chemie om bestaande processen, producten en materialen te verbeteren. Voor jou kent de scheikunde straks geen geheimen meer.

Vijf redenen om Scheikunde in Amsterdam te studeren

 1. Onderwijs van toponderzoekers van twee universiteiten
  De bachelor Scheikunde (Chemical Sciences) in Amsterdam is een gezamenlijke opleiding van de Vrije Universiteit (VU) en de Universiteit van Amsterdam (UvA). Je krijgt onderwijs van onderzoekers van beide instellingen. Zo kom je in aanraking met de vele specialisaties die de instellingen in huis hebben en heb je als student veel keuze in vakken, projecten en stages.  
UvA-VU logo
 1. Kies je eigen studiepad
  In het eerste jaar ontdek je hoe veelzijdig scheikunde is doordat je vakken volgt in alle vier richtingen van de chemie. Vanaf het tweede jaar verdiep je je in de onderwerpen die jij het meest interessant vindt en bepaal je zelf je eigen studiepad. 
   
 2. Oplossingen bedenken voor actuele vraagstukken
  Je leert op moleculair niveau antwoorden bedenken op grote maatschappelijke vragen. Bijvoorbeeld het verduurzamen van chemische processen en het ontwikkelen van de medicijnen van de toekomst of nieuwe vormen van duurzame energie. Inzichten uit andere disciplines, zoals biologie, natuurkunde, wiskunde en informatica helpen je daarbij.
 3. Eigen onderzoek
  Een belangrijk deel van je opleiding bestaat uit practica. In het tweede jaar werk je al mee aan een echt wetenschappelijk onderzoeksproject aan de UvA of de VU. In je derde jaar loop je stage bij een onderzoeksgroep of bijvoorbeeld bij het Amsterdam UMC, het Nederlands Kanker Instituut (NKI) of bij een bedrijf als DSM.
   
 4. Begeleiding in tutorgroepen
  In het eerste jaar word je begeleid door een ouderejaarsstudent in een tutorgroep, zodat je snel je weg vindt in je studie. De groepen waarin je werkt zijn klein dus er is veel persoonlijke aandacht en je leert elkaar snel kennen.

Verschil met het vwo

Scheikunde studeren aan de universiteit is anders dan wat je gewend bent op het vwo. Tijdens de opleiding duik je in de wereld achter de reactie die je hebt geleerd. Je verdiept je in de structuur en eigenschappen van moleculen en leert nieuwe moleculen ontwerpen die je ook in het laboratorium gaat produceren. Scheikunde aan de universiteit is daarnaast veel meer verbonden met andere disciplines, zoals biologie, natuurkunde, wiskunde, data science en kunstmatige intelligentie. Je leert bijvoorbeeld computermodellen ontwikkelen waarmee je het gedrag van moleculen kunt nabootsen of voorspellen en je kijkt hoe moleculen in levende cellen werken en een biochemisch systeem vormen.

Toelating en inschrijving

Om je te kunnen inschrijven voor de bachelor Scheikunde, heb je een vwo-diploma nodig met de volgende profielen en vakken:

 • Natuur en techniek
 • Natuur en gezondheid met wiskunde B en natuurkunde
 • Economie en maatschappij met wiskunde B, natuurkunde en scheikunde
 • Cultuur en maatschappij met wiskunde B, natuurkunde en scheikunde

Studiebeurs voor talentvolle scholieren

Heb jij interesse in de bachelor Scheikunde in Amsterdam? Voor gemotiveerde, talentvolle scholieren met een bètaprofiel zijn nu 20 studiebeurzen beschikbaar. Heb je een 8 gemiddeld voor de exacte vakken op basis van je schoolonderzoeken? Dan maak je kans op een studiebeurs van 2500 euro.

Wat kun je worden als je bent afgestudeerd?

Na een opleiding Scheikunde kun je bij uiteenlopende werkgevers terecht. Bijvoorbeeld bij organisaties als TNO en het RIVM, of in het bedrijfsleven. Je kunt denken aan bedrijven die werkzaam zijn in sectoren als de chemie, farmacie, voedingsmiddelenindustrie of energie. Je kunt ook verder gaan in het wetenschappelijk onderzoek of kiezen voor een baan in het onderwijs.

tekst
Copyright: uva
Tijdens mijn bachelor richtte ik Spaak CS op om bedrijven te kunnen adviseren over hoe zij hun reststroom op een duurzame manier kunnen gebruiken. Dan Mulder, projectontwikkelaar bij consultancybureau Spaak CS

Open dagen en contact 

Ben jij nieuwsgierig geworden naar de bachelor Scheikunde in Amsterdam en wil je graag meer informatie en de sfeer komen proeven? Kom dan naar een UvA Bachelordag of kom proefstuderen. Je kunt ook een dag meelopen met een student.

Scheikunde (Chemical Sciences)
Diploma BSc Scheikunde
Type Regulier onderwijs
Vorm Voltijd
Studielast 180 EC, 36 maanden
Voertaal Nederlands
Start September
CROHO-code 55012