Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Bachelor
Scheikunde
Vergelijk

Open dagen en events

Heb je altijd al een kijkje willen nemen in het lab van een scheikundige? Zie jij jezelf al quantum nanodots maken? Of wil je meer weten over de bachelor Scheikunde en een kijkje nemen op het Science Park? Kom naar de UvA Bachelorweek, een dagje meelopen met een student of Proefstuderen. Heb je vragen? Bekijk de FAQ’s of stel jouw vraag aan onze studenten.

Opname informatiesessie Scheikunde - UvA Bachelorweek maart 2023
Opname informatiesessie Scheikunde

Wil jij weten hoe het is om Scheikunde aan de UvA te studeren? Opleidingsdirecteur Jocelyne de Vreede en studenten Carlijn en Max vertellen je alles wat je moet weten in deze informatiesessie. Deze presentatie werd opgenomen tijdens de UvA Bachelorweek van maart. 

Opleidingsfilmpje bachelor Scheikunde (Chemical Sciences) in Amsterdam
De bachelor Scheikunde in beeld

“Scheikunde is veel meer dan de klassieke maakindustrie. Je kunt ook hele relevante maatschappelijke uitdagingen aangaan, zoals het stikstofprobleem en de energietransitie.” Docent Annemieke Petrignani

In deze video vertellen studenten en docenten wat je kunt verwachten van de opleiding.

Minicollege Chemie - De rol van scheikunde in een circulaire economie - Dr. Chris Slootweg
Minicollege Chemie - De rol van scheikunde in een circulaire economie

Wist je dat er in jouw mobiele telefoon fosfor zit en dat deze natuurlijke grondstof steeds schaarser wordt? Bij het gebruik van fosfor wordt veel restafval gecreëerd. Hoe kunnen we met scheikunde bijdragen aan een oplossing hiervoor? Kijk dit minicollege over een circulaire economie door dr. Chris Slootweg

Studiebeurs €2500 voor Scheikunde studenten

Ben jij ambitieus en gemotiveerd voor de opleiding Scheikunde? En haal je goede cijfers voor je exacte vakken? Vraag dan de John van Geuns studiebeurs aan ter waarde van €2500.

Meestgestelde vragen

 • Wat is het verschil met scheikunde op de middelbare school?

  Scheikunde studeren aan de universiteit is anders dan wat je gewend bent op het vwo. Tijdens de opleiding duik je in de wereld achter de reacties die je hebt geleerd. Je verdiept je in de structuur en eigenschappen van moleculen en leert nieuwe moleculen ontwerpen die je ook in het laboratorium gaat maken. 

  Daarnaast is scheikunde aan de universiteit veel meer verbonden met andere disciplines, zoals biologie, natuurkunde, wiskunde, data science en kunstmatige intelligentie. Je kijkt bijvoorbeeld hoe moleculen in levende cellen werken en een biochemisch systeem vormen, zodat je medicijnen kunt ontwikkelen die heel gericht werken bij een bepaalde ziekte. En je leert computermodellen ontwikkelen waarmee je het gedrag van moleculen kunt nabootsen of voorspellen. Zo hoef je minder schaarse en dure stoffen, zoals fosfor, te gebruiken in het lab.

 • Wat is een joint degree en wat merk ik daarvan?

  Een joint degree houdt in dat de UvA en VU samenwerken om één veelzijdig bachelorprogramma Scheikunde aan te bieden. Je krijgt onderwijs van onderzoekers van beide instellingen. Zo kom je in aanraking met de vele specialisaties die de instellingen in huis hebben en heb je als student veel keuze in vakken, projecten en stages.  Je volgt vakken op locaties van beide universiteiten: het UvA-gebouw op Amsterdam Science Park en het VU-gebouw op de Zuidas. Natuurlijk kun je ook gebruik maken van studieplekken en andere faciliteiten van beide instellingen.

 • Moet ik me bij de UvA én de VU inschrijven?

  Nee, je kunt in Studielink bij één van beide instellingen een verzoek tot inschrijving doen. Wij zorgen er voor dat je bij beide instellingen wordt ingeschreven.

 • In welke taal is het onderwijs?

  De voertaal van de bachelor is Nederlands. De boeken zijn in het Engels. In jaar 1 en 2 zijn de colleges voornamelijk in het Nederlands. Vanaf het derde jaar is het onderwijs in het Engels; zo zorgen we ervoor dat je klaar bent voor een Engelstalige masteropleiding.

 • Wat kan ik worden met deze opleiding?

  Na de bachelor Scheikunde en een van de daarop aansluitende masters kun je bij uiteenlopende werkgevers terecht. Scheikundigen werken bij non-profit organisaties als TNO, het Nederlands Forensisch Instituut (NFI), Natuur en Milieu en het RIVM. Maar ook in het bedrijfsleven worden chemici op allerlei fronten  ingezet. Je kunt denken aan bedrijven die werkzaam zijn in sectoren als de chemie, farmacie, voedingsmiddelenindustrie en energie.

  Je kunt ook verder gaan in het wetenschappelijk onderzoek door te  promoveren. Of je specialiseert je als docent scheikunde in het middelbaar of hoger onderwijs.

Een dag in het leven van een Scheikunde student
Een dag uit het leven van ….

Studenten Carlijn en Mike laten je in hun vlog een dag uit het leven van een student Scheikunde in Amsterdam zien.

Vragen? Stel ze aan onze studenten
 

Studentvoorlichters Mike, Carlijn en Max
Verken je campus

Waar ga je straks studeren? Bekijk je campus online op de interactieve kaart. Of kom langs op locatie en doe de campustour via onze campustour-app.