Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN
Bachelor
Sociologie
Toelating en inschrijven

Toelating, inschrijving en matching

Als je je wilt inschrijven, doorloop je onderstaande stappen.

Inschrijfproces

 • 2. Check de toelatingseisen

  Vwo-diploma

  Met een vwo-diploma, ongeacht het profiel, kun je instromen in de bachelor Sociologie. Engels, wiskunde en geschiedenis komen goed van pas. 

  Hbo-(propedeuse)diploma

  Met een hbo-propedeuse heb je ook toegang tot een universitaire bachelor maar de overstap naar de universiteit blijkt echter vaak moeilijk. Er kunnen aanvullende toelatingseisen gesteld worden. Ook met een hbo-propedeuse moet je na inschrijving aan de UvA verplicht matchen.

  Colloquium doctum

  Als je 21 jaar of ouder bent en niet aan de toelatingsvoorwaarden voldoet, kun je een toelatingsexamen afleggen: het colloquium doctum. Ook met een colloquium doctum moet je na inschrijving aan de UvA verplicht matchen. 

 • 3. Schrijf je in via Studielink
 • 4. Activeer je UvAnetID

  Nadat je je hebt ingeschreven in Studielink, ontvang je een e-mail met je UvAnetID. Activeer je UvAnetID volgens de instructies. Je hebt je UvAnetID nodig om je in te schrijven bij de UvA.

 • 5. UvA Matching: aanmelden en deelnemen

  Een juiste studiekeuze vergroot de kans dat je straks succesvol bent in je studie. Daarom is UvA Matching een essentieel onderdeel van de inschrijving voor een bachelor. Je maakt kennis met de opleiding en het onderwijs, nog voordat je echt gaat studeren, en test op die manier je studiekeuze.

  Aanmelding

  UvA matching vindt weer plaats in 2020. Na je inschrijving via Studielink (uiterlijk 1 juni) ontvang je een bericht met je UvAnetID, en kun je je via je persoonlijke Checklist inschrijving zelf aanmelden voor UvA Matching.

  Programma Matching Sociologie

  De Matchingsprocedure bij Sociologie vindt online plaats. Om te voldoen aan de matching doorloop je de volgende stappen:

  • Zelfstudie
  • Het maken van een toets
  • Meet & Greet online op 12 juni van 14.00 – 16.00.

  De matching zal plaatsvinden tussen 25 mei en 12 juni.

  Voorbereiding

  Informatie over eventuele voorbereiding volgt. 

  Vragen?

  Heb je vragen over UvA Matching of lukt aanmelding niet, raadpleeg dan de FAQ op www.uva.nl/uvamatching of neem contact op met de Education Desk Social Sciences.

Na (voorwaardelijke) toelating

 • 6. Betaal het collegegeld

  Je bent pas ingeschreven als je aan zowel de inschrijf- als de betalingsverplichting hebt voldaan (en je bent toegelaten tot de opleiding in geval van een selectie/numerus fixus).

  • Controleer altijd bij je opleiding of je je apart moet inschrijven voor vakken (de uiterlijke datum van inschrijving voor vakken kan al vóór 1 september of 1 februari liggen!).
  • Pas wanneer je bent ingeschreven, kun je gebruikmaken van de onderwijs- en studentenvoorzieningen en tentamens afleggen.
  • Studielink houdt je tussentijds op de hoogte van de status van je inschrijving.

  Lees meer over betaling van het collegegeld