Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Goede kansen op de arbeidsmarkt

De master Geschiedenis (Educatie en communicatie) leidt tot een eerstegraads bevoegdheid waarmee je in het hele voortgezet onderwijs kunt lesgeven. Maar er zijn ook tal van andere mogelijkheden. Tijdens de opleiding verwerf je uiteenlopende vaardigheden die samenhangen met het lesgeven zoals motiveren, samenwerken, presenteren, conflict hanteren, het ontwerpen van educatief materiaal en het onderzoeken en ontwikkelen van het Nederlandse onderwijs. Met de verworven vaardigheden kun je uitstekend terecht in diverse functies in het bedrijfsleven, bij de overheid of bij culturele instellingen.

Tal van mogelijkheden

Denk bijvoorbeeld aan:

  • onderwijsontwikkeling (onderzoeker, ontwerper van lesmateriaal en educatieve activiteiten);
  • beroepsontwikkeling van docenten (coach, opleider);
  • culturele instellingen (educator in een museum);
  • journalistiek (wetenschapscommunicatie)
  • het bedrijfsleven (trainer, voorlichter)

Er is een blijvende behoefte aan deskundige, academisch gevormde docenten, met een wetenschappelijke visie op het beroep. Doordat de vraag naar academisch geschoolde leraren stijgt, heb je na het afronden van dit programma een grote baanzekerheid. Afgestudeerden van een lerarenopleiding Geschiedenis aan de UvA vinden vrijwel allemaal op korte termijn een baan.

Wetenschappelijk carrière

Na je master kun je kiezen voor een wetenschappelijke carrière. De UvA biedt een stimulerende en innovatieve onderzoeksomgeving waar promovendi hun talent optimaal kunnen ontplooien. Om te promoveren doe je drie tot vier jaar onderzoek en schrijf je een proefschrift.

Voor docenten met een aantal jaren ervaring zijn er mogelijkheden om het geven van onderwijs te combineren met een promotieonderzoek. De UvA kent een vakdidactisch onderzoeksprogramma dat nationaal en internationaal veel aanzien geniet en waarin veel aandacht is voor onderzoek naar het leren en onderwijzen van geschiedenis.  

Ook ik ben historicus (KNHG)

Wat kan je worden als je geschiedenis hebt gestudeerd? Welke werkzaamheden en vaardigheden horen daarbij? En wie mag zichzelf historicus noemen? Op de Historicidagen 2022 in Rotterdam legde Martijn Lammerts namens het KNHG deze vragen voor aan historici van verschillende achtergronden. Meer voorbeelden van beroepsperspectieven vind je op het Beroepsplatform Historici op de website van het KNHG.

Ondernemen in de geesteswetenschappen

Heb je ambitie om je eigen onderneming te starten? Het Humanities Venture Lab is dé plek voor de ondernemende geesteswetenschapper. Als student of alumnus kun je hier terecht voor training, coaching, inspiratiesessies, en een werkplek. Bekijk de video's hieronder om te zien hoe het Humanities Venture Lab jou op weg kan helpen.

Wat kan het Humanities Venture Lab voor jou betekenen?
Wat kan het Humanities Venture Lab voor jou betekenen?
Twee alumni over de toegevoegde waarde van het Humanities Venture Lab
Twee alumni over de toegevoegde waarde van het Humanities Venture Lab

Je diploma is geen afscheid 

Na je afstuderen hoef je geen afscheid te nemen van de UvA. We helpen je graag om je loopbaan verder te ontwikkelen. Je kunt je aansluiten bij het jonge-alumniprogramma van de Amsterdamse Universiteits-Vereniging (AUV), dat je helpt om je carrière uit te stippelen. En als alumnus kun je ook nog steeds gebruikmaken van het Student Careers Centre.