Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Lerarenopleiding
Geschiedenis (Educatie en communicatie)
Vergelijk

Carrière

Goede kansen op de arbeidsmarkt

De master Geschiedenis (Educatie en communicatie) leidt tot een eerstegraads bevoegdheid waarmee je in het hele voortgezet onderwijs kunt lesgeven. Maar er zijn ook tal van andere mogelijkheden. Tijdens de opleiding verwerf je uiteenlopende vaardigheden die samenhangen met het lesgeven zoals motiveren, samenwerken, presenteren, conflict hanteren, het ontwerpen van educatief materiaal en het onderzoeken en ontwikkelen van het Nederlandse onderwijs. Met de verworven vaardigheden kun je uitstekend terecht in diverse functies in het bedrijfsleven, bij de overheid of bij culturele instellingen.

Tal van mogelijkheden

Denk bijvoorbeeld aan:

  • onderwijsontwikkeling (onderzoeker, ontwerper van lesmateriaal en educatieve activiteiten);
  • beroepsontwikkeling van docenten (coach, opleider);
  • culturele instellingen (educator in een museum);
  • journalistiek (wetenschapscommunicatie)
  • het bedrijfsleven (trainer, voorlichter)

Er is een blijvende behoefte aan deskundige, academisch gevormde docenten, met een wetenschappelijke visie op het beroep. Doordat de vraag naar academisch geschoolde leraren stijgt, heb je na het afronden van dit programma een grote baanzekerheid. Afgestudeerden van een lerarenopleiding Geschiedenis aan de UvA vinden vrijwel allemaal op korte termijn een baan.

Wetenschappelijk carrière

Na je master kun je kiezen voor een wetenschappelijke carrière. De UvA biedt een stimulerende en innovatieve onderzoeksomgeving waar promovendi hun talent optimaal kunnen ontplooien. Om te promoveren doe je drie tot vier jaar onderzoek en schrijf je een proefschrift.

Voor docenten met een aantal jaren ervaring zijn er mogelijkheden om het geven van onderwijs te combineren met een promotieonderzoek. De UvA kent een vakdidactisch onderzoeksprogramma dat nationaal en internationaal veel aanzien geniet en waarin veel aandacht is voor onderzoek naar het leren en onderwijzen van geschiedenis.  

Geschiedenis studeren, en dan? 

Voor veel studenten is dit een van de meest voorkomende vragen die gesteld wordt wanneer zij voor een studie Geschiedenis kiezen. En dat terwijl je er alle kanten mee op kan: onderzoek, onderwijs, journalistiek, de culturele sector, een eigen onderneming etc. Om studenten te helpen bij hun voorbereiding op de arbeidsmarkt is er een online voorlichtingsbijeenkomst georganiseerd. De bijeenkomst geeft inzicht in de verschillende sectoren waarin je met de opleiding Geschiedenis aan de slag kunt. Daarnaast gaan de sprekers in op de stappen die je al tijdens je studententijd kunnen maken om je voor te bereiden op de arbeidsmarkt. Denk aan een passende stage, bijbaan of andere relevante nevenactiviteit. De opname van de bijeenkomst kun je in verschillende delen hieronder bekijken.