Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN

Onderwijswetenschappen

Onderwijswetenschappen is een multidisciplinaire opleiding gericht op het verbeteren van de kwaliteit van onderwijs. In een kennissamenleving als de onze is goed onderwijs essentieel.

Actueel

  • Vanwege de coronamaatregelen is de aanmeldingstermijn verlengd tot 1 juni 2020. Ga direct naar Toelating en inschrijven
  • De UvA maakt het mogelijk om in uitzonderlijke gevallen te starten met je master als je nog niet alle vakken van je bachelor- of premasteropleiding hebt gehaald. Normaal gesproken is er een ‘harde knip’, en kun je pas beginnen met je master als je je volledige vooropleiding hebt afgerond. Meer informatie hierover vind je onder de Toelatingseisen

Praktijkgerichte wetenschap met goed onderwijs als doel

  • Hoe leren kinderen en volwassenen en hoe kunnen docenten hun onderwijs daarop afstemmen? 
  • Hoe kunnen scholen lerende organisaties worden, waarin ook leraren zich blijven ontwikkelen?
  • Wat zijn implicaties van de marktwerking binnen het onderwijs voor de organisatie en leiderschap van scholen?
  • Wat is de rol van de overheid in het bewaken van de kwaliteit van het onderwijs?

Als onderwijswetenschapper geef je advies over zulke vraagstukken, je ontwikkelt beleid of (opleidings)programma’s of je doet onderzoek om een bijdrage te leveren aan goed onderwijs.

Onderwijswetenschappen aan de UvA

De master Onderwijswetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam is uniek, omdat je het werken aan onderwijskwaliteit op alle niveaus bestudeert: van klas of cursus tot de overheid. Tijdens de master komen veel sociaal-maatschappelijke thema’s aan de orde, zoals grote-stadsproblematiek, diversiteit en schooluitval. Je leert kritisch kijken naar het onderwijsveld en je verbreedt je blik. De master Onderwijswetenschappen aan de UvA is een kleinschalige opleiding met een informele sfeer en veel persoonlijk contact met docenten.

Ook kenmerkend aan deze master aan de UvA is dat de mogelijkheid bestaat om het onderwijsprogramma aan je eigen leerwensen en -doelen af te stemmen, door keuzevakken te kiezen en de invulling van je stage en scriptie te bepalen. Verder is het onderwijs kleinschalig, worden er diverse onderwijsvormen gehanteerd en is er nauw contact tussen docenten en studenten.

Onderwijswetenschappen
Diploma MSc Onderwijswetenschappen
Type Regulier onderwijs
Vorm Voltijd, deeltijd
Studielast 60 EC, 12 maanden
Voertaal Nederlands
Start September
CROHO-code 60099