Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Master
Pedagogische wetenschappen: Orthopedagogiek (track)
Vergelijk

Open dag

Wil je weten of deze studie echt bij je past? Ontdek het via de onderstaande informatie en activiteiten.

Wat kun je verwachten van deze studie?

Docent en programmacoördinator Bram Orobio de Castro en student Merle Wisse vertellen je er meer over in deze video.

Thema: Week tegen de kindermishandeling

In de jeugdzorg zijn te veel interventies gebaseerd op “gevoel” in plaats van op wetenschappelijke kennis. Het expertisecentrum Fortho, dat is gelieerd aan de Universiteit van Amsterdam, wil daar verandering in brengen. Lees hier het interview met Senior onderzoeker en adjunct-directeur Claudia van der Put.

Thema: Week van de Opvoeding

Van 5 t/m 11 oktober was het de Week van de Opvoeding. In zijn onderzoek kijkt UvA-onderzoeker Eddie Brummelman naar narcisme en zelfwaardering: hoe deze ontstaan in de kindertijd en wat we hier als samenleving aan kunnen doen. Bekijk de video waarin hij te gast is bij het Amerikaanse programma MidPoint.

Een overzicht van alle eerdere thema's vind je hier.

Verken je campus

Waar ga je straks studeren? Bekijk je campus online op de interactieve kaart. Of kom langs op locatie en doe de campustour via onze campustour-app.

Veelgestelde vragen

  • Bereidt deze opleiding alleen voor op werken met kinderen, of ook met jongeren?

    Orthopedagogiek is gericht op het werken met kinderen, jongeren, jongvolwassenen, ouders, leerkrachten en belangrijke anderen. Je kan je specialiseren in opvoedingsproblemen, leerproblemen, gedragsproblemen, etc, en je kan hierin naar eigen inzicht een mix maken. Je legt hierin accenten met de keuze van vakken en stage.

  • Kan ik me met iedere universitaire bachelor direct inschrijven voor deze master?

    Nee, er is specifieke voorkennis nodig, omdat je in één jaar grote verantwoordelijkheden gaat dragen voor de ontwikkeling van kinderen en gezinnen.

    Je hebt direct toegang als je met een bachelor Pedagogische wetenschappen of Ontwikkelingspsychologie van een Nederlandse universiteit komt, met daarin de klinische route (die kwalificeert voor de master Orthopedagogiek van de betreffende universiteit).

    Met andere universitaire vooropleidingen kan je door ons laten nagaan of je voldoende pedagogische voorkennis hebt voor directe toelating, of dat je nog iets meer klinische voorkennis nodig zal hebben.

    Als je van het HBO naar onze master wil gaan, heb je veelal een schakelprogramma-traject nodig. 

  • Wat is het verschil met Forensische Orthopedagogiek?

    Formeel is er geen verschil. Je studeert met beide varianten van de master af met hetzelfde diploma, met dezelfde kwalificaties. Veel van onze alumni zijn dan ook werkzaam binnen (onder andere) het forensisch veld.

    Er is wel een verschil in accent, waarbij Forensische Orthopedagogiek meer accent legt op de juridische aspecten van hulpverlening in een juridisch kader, en op (residentiële) hulp aan jongeren, terwijl wij bij Orthopedagogiek meer het accent leggen op behandeling in de kindertijd om te voorkomen dat problemen dusdanig escaleren.

  • Behaal je met deze master een Basisaantekening Psychodiagnostiek (BAPD)?

    De master is zo ingericht dat je binnen de master goed een BAPD kan behalen, mits je je stage daar op inricht en het vereiste niveau behaalt. De BAPD bestaat grotendeels uit 3x casuïstiek, en deze drie casussen zijn ingebakken in de master en je supervisie. Als je dit wil is het wel belangrijk een stage te kiezen die dit mogelijk maakt.

    Overigens is het behalen van de BAPD niet verplicht om voor de master te slagen. Je kan dus ook de master doen zonder BAPD.

  • Kan ik zelf kiezen waar en wat voor stage ik ga lopen?

    Als masterstudent stel je zelf een stage-instelling van je keuze voor. De opleiding beoordeelt vervolgens of deze stageplek geschikt is om de leerdoelen van de master te behalen (kwaliteit, begeleiding van stagiairs, kwalificaties van begeleiders, etc). Binnen die kaders kan je voor heel diverse instellingen kiezen, van (speciaal) onderwijs met kleuters tot aan begeleid wonen voor jongvolwassenen; en van individuele begeleiding van jongeren met eetproblemen in de GGZ tot aan stimuleren van sociale vaardigheden bij kinderen met ontwikkelingsproblemen, om maar een paar voorbeelden te noemen. Het kan wel serieus zoeken zijn naar een stage-instelling die bij je voorkeren past en die je dan ook nog aanneemt. We begeleiden je daarbij.

  • Kan ik de master combineren met een (halve) baan?

    De ervaring leert, dat de master behoorlijk intensief is. Het is dan ook belangrijk om er genoeg tijd voor te hebben, zodat je er optimaal van profiteert. Meer dan een dag werken per week naast de voltijds-master is dan ook niet aan te raden (tenzij het een baan is die ook als stageplek geldt). Er zijn studenten die om deze reden de master in deeltijd volgen. Dat kan, maar overleg dan wel vooraf over een handige indeling, zodat je je stage pas begint ná de daar op voorbereidende vakken.

Houd me op de hoogte

In het voor- en najaar kun je live Meet & Ask-sessies bijwonen per studie.
Wil je per e-mail op de hoogte gehouden worden van nieuws en aankomende (live) events? Laat het ons weten via onderstaande formulier.