Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Master

Pedagogische wetenschappen: Orthopedagogiek (track)

Vergelijk

In de master orthopedagogiek leer je leer-, ontwikkelings- en opvoedingsproblemen bij kinderen te begrijpen en behandelen. Je leert wat in de opvoeding, op school en in behandeling voor welke kinderen en gezinnen helpt, en hoe je daarin met gezinnen de beste keuzes maakt. Je werkt daarbij nauw samen met docenten en onderzoekers die zelf het verschil maken in de hulp aan kinderen.

Evenementen

Kennismaken met Orthopedagogiek? Meld je aan voor de eerstvolgende Masterweek of meld je aan voor nieuwsupdates over de opleiding.

Studieprogramma

Binnen het eenjarige mastertraject Orthopedagogiek combineer je praktijk en wetenschap door kennis te ontwikkelen die je zelf meteen in praktijk brengt. In kleinschalige werkgroepen en een (klinische) stage leer en oefen je om met cliënt, gezin en school een verklarende analyse te maken van de hulpvraag. Je maakt behandelplannen op maat op basis van actuele kennis over Wat Werkt voor Wie en Waarom en brengt deze in praktijk.

Waarom Orthopedagogiek aan de UvA?

Meest betrokken docenten van Nederland (NSE 2021)

Brug tussen praktijk en wetenschap

Handelingsgericht

Nederlandstalige lessen en stage

Academische staf

De mensen die je tijdens de opleiding begeleiden combineren klinische kunde en praktijkervaring met vernieuwend onderzoek naar effectievere behandeling. Bijvoorbeeld Anouk van Dijk, die effectievere behandelingen voor gedragsproblemen ontwikkelt en geeft, en tegelijk bekroond onderzoek doet naar betere behandelrelaties.

Na je studie

Het beroepsveld van orthopedagogen heeft traditioneel betrekking op de institutionele en relationele pedagogische benadering van kinderen en jongeren die door leer- of gedragsproblemen, ziekte of handicap in hun ontwikkeling worden bedreigd. Voorbeelden van instellingen waar orthopedagogen terechtkomen zijn:

  • speciaal onderwijs
  • onderwijsbegeleiding
  • jeugdhulpverlening
  • geestelijke gezondheidszorg
  • kinderbescherming
  • de reclassering
Nu ik snap wat gezinsproblemen in stand houdt kan ik mij beter in mijn cliënten verplaatsen.

Past Orthopedagogiek bij jou?

  • Je hebt een bachelor (of schakelprogramma/ premaster) op het gebied van ontwikkeling van kinderen en jongeren, onderwijs of maatschappelijk werk (met daarin voldoende voorkennis over ontwikkeling en diagnostiek).
  • Je voelt je betrokken bij de ontwikkeling van kinderen en jongeren, en denkt graag kritisch na over wat hen echt helpt.
  • Je bent zelfstandig en verantwoordelijk en neemt graag zelf initiatief.
  • Je combineert graag denken met doen.
Feiten & cijfers
Diploma MSc Pedagogische wetenschappen
Type Regulier onderwijs
Vorm Voltijd
Studielast 60 EC, 12 maanden
Voertaal Nederlands
Start September
CROHO-code 66607
Locatie Roeterseilandcampus