Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Master
Pedagogische wetenschappen: Preventieve jeugdhulp en opvoeding (track)
Vergelijk

Open dag

Wil je weten of deze studie echt bij je past? Ontdek het via de onderstaande informatie en activiteiten.

Wat kun je verwachten van deze studie?

Studente Yveline Nilsen en docent Ruben Fukkink vertellen je er meer over in de video hiernaast.

Podcast Pedagogisch verantwoord: "LHBT-ouders: opvoeden als niet-hetero"

Er zijn ouders in alle soorten en maten. Sommige kinderen hebben twee vaders of twee moeders. Missen kinderen van deze LHBT-ouders een belangrijk rolmodel? In hoeverre verschilt de opvoeding van twee mannen of twee vrouwen ten opzichte van een hetero-stel? En: zien kinderen van deze ouders zichzelf vaker als homo, lesbi, bi of transgender?

Thyme van den Beuken en Lars Limburg proberen deze vragen te beantwoorden met de hulp van eigen inzichten als pedagoog, de wetenschap en een gesprek met professor Henny Bos, gespecialiseerd in homoseksualiteit en ouderschap.

Bron: Podcast Pedagogisch verantwoord #36 "LHBT-ouders: opvoeden als niet-hetero" (met Henny Bos)

Een overzicht van alle eerdere thema's en nieuwsberichten vind je hier.

Kennisclip

Welk gezinsprogramma kies jij? Pedagogen komen voor diverse keuzes te staan, bijvoorbeeld bij de implementatie van een nieuw gezinsprogramma. Patty Leijten vertelt hier meer over in deze video.

Verken je campus

Waar ga je straks studeren? Bekijk je campus online op de interactieve kaart. Of kom langs op locatie en doe de campustour via onze campustour-app.

Veelgestelde vragen

  • Waarom noemen jullie het een mastertrack?

    Binnen de Graduate School of Child Development and Education worden verschillende opleidingen aangeboden, waaronder Pedagogische wetenschappen en Onderwijswetenschappen. Als je besluit om een master Pedagogische Wetenschappen te volgen, kun je kiezen uit vier richtingen, waaronder Preventieve Jeugdhulp en Opvoeding. Deze richting wordt een mastertrack genoemd.

  • Wat is het unieke aan de mastertrack Preventieve Jeugdhulp en Opvoeding?

    De focus op preventie in plaats van de behandeling van opvoeding- en ontwikkelingproblemen, door onze focus op situaties waarin door opvoeders, instellingen of overheden actie ondernomen moet worden om de ontwikkelingskansen van kinderen en jongeren te vergroten en om problemen bij kinderen en jongeren te voorkomen, te signaleren of op te lossen.

  • Wat is het verschil tussen de mastertrack Preventieve Jeugdhulp en Opvoeding (PJO) en Youth at Risk (YAR)?

    Binnen PJO bereiden we studenten voor om als science practictioner aan de slag te gaan in Nederland. Uiteraard gebruiken we informatie vanuit de hele wereld, maar voor de praktische kant van het veld richten we ons op het binnenland. Zo kijken we gedetailleerd hoe in Nederland jeugdinterventies worden beoordeeld en lopen studenten voornamelijk (maar niet alleen) stage in Nederland. Daarnaast richten wij ons specifiek op jeugdhulp en opvoeding en hebben daardoor een iets gespecialiseerde blik dan binnen YAR.

  • Wat is het verschil tussen mastertracks PJO en Orthopedagogiek?

    Preventieve Jeugdhulp en Opvoeding richt zich met name op de preventieve kant van de jeugdhulp, terwijl de orthopedagogiek zich richt op de behandeling van problemen die al zijn ontstaan.

  • Kan ik de studie ook parttime doen?

    We bieden geen officiële deeltijdvariant aan, maar je kunt er voor kiezen het ene jaar drie vakken te volgen en stage of scriptie, en het jaar erop de overgebleven onderdelen.

  • Kan ik stage lopen in het buitenland?

    Ja, we bieden elk jaar ook minstens één buitenlandse stage aan. Zo hebben er bijvoorbeeld studenten stage gelopen bij IMBA, met een vestiging in Zimbabwe. IMBA richt zich met name op “empowering” van de meest kwetsbare gezinnen en kinderen in landen waar zij projecten hebben. Zo heeft één van onze studenten daar gewerkt aan het ontwikkelen van een “tool” om kinderen te begeleiden bij het verwerken van trauma’s.

    Daarnaast mag je ook zelf een stage zoeken, maar neem daarvoor wel zo snel mogelijk contact op met de stagecoördinator. Deze zal dan kijken of de instelling in onze mastertrack past en of deze kwalitatief aan onze normen voldoet.

  • Moet ik zelf een stage zoeken en waar hebben studenten tot nu toe stage gelopen?

    Wij zorgen voor een ruim aanbod van stageplekken. Deze plekken worden in het eerste semester gepresenteerd waarna je een top 4 of 5 moet doorgeven. Voor plaatsing vindt er een kennismakingsgesprek plaats en daarna kan je beginnen. Voorbeelden van stage instellingen voor in het academisch jaar 2020-2021 zijn: KidsFoundation, PI Research, Lectoraat ouderschap en ouderbegeleiding, Amsterdam Universitair Medisch Centra, Gezinsbond, Nederlands Jeugdinstituut, Center for Evidence-Based Education, Youz, Nederlandse Centrum Jeugdgezondheid, en nog veel meer instellingen!

  • Kan ik mijn bijbaantje behouden en op welke dagen heb ik onderwijs?

    We begrijpen heel goed dat studenten naast hun studie moeten werken om in levensonderhoud te kunnen voorzien. Echter, de studie kost gemiddeld 40 uur per week dus het is wel goed om daar rekening mee te houden in je planning. Eind mei/begin juni worden de roosters gemaakt en is er bekend op welke dagen je college en werkgroepen hebt.

    Het onderwijs wordt zoveel mogelijk op twee vaste dagen doordeweeks gepland en vindt overdag plaats.

Houd me op de hoogte

In het voor- en najaar kun je live Meet & Ask-sessies bijwonen per studie.
Wil je per e-mail op de hoogte gehouden worden van nieuws en aankomende (live) events? Laat het ons weten via onderstaande formulier.