Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Switch to English
Master

Publieksgeschiedenis (Geschiedenis)

Opslaan in favorieten

De master Publieksgeschiedenis aan de UvA is een in Nederland uniek masterprogramma over de alledaagse omgang met het verleden en de vele manieren waarop geschiedenis aan een breed publiek wordt gepresenteerd.

Geschiedenis is overal

Van ‘living history’ tot tentoonstellingen, van speelfilms tot games, van historische romans tot mondelinge geschiedenis en van populariserende geschiedschrijving tot plaatsen van herinnering: geschiedenis is overal. In de master Publieksgeschiedenis verwerf je de kennis en vaardigheden om de alledaagse omgang met deze fascinerende historische cultuur te bestuderen. Je denkt na over hoe geschiedenis het best met een beoogd publiek kan worden gedeeld, en werkt samen met professionals aan tastbare producten. De master biedt een uitstekende voorbereiding op de beroepspraktijk dankzij de combinatie van academische reflectie en praktische ervaringen, waaronder een uitvoerige stage bij een publiekshistorische instelling. 

In Amsterdam zit je in de brandhaard van de publieksgeschiedenis, waardoor je meteen een netwerk aanlegt Anne-Goaitske Breteler, alumna Publieksgeschiedenis

Waarom Publieksgeschiedenis aan de UvA?

  • De UvA is de enige Nederlandse universiteit met een masterprogramma in het internationaal snel groeiende veld van public history.
  • In Amsterdam ligt de geschiedenis als het ware op straat. Dankzij haar rijke geschiedenis, grootstedelijke omgeving en rijke aanbod aan musea, erfgoedinstellingen en organisaties is Amsterdam de ideale standplaats voor publiekshistorici. 
  • In de master wordt veelvuldig samengewerkt met Amsterdamse instellingen als het Rijksmuseum, het Amsterdam Museum, het Tropenmuseum, het Stadsarchief en Imagine IC. Je werkt zo met professionals samen aan tastbare producten en leert de betekenis van andere media dan het geschreven woord in de praktijk ontdekken.
  • Je volgt colleges bij betrokken publiekshistorici met veel praktische ervaring en een rijk netwerk. Zij begeleiden je ook intensief in je stappen buiten de academische wereld. Het onderwijs is kleinschalig, activerend en gericht op samenwerken. 

Studentprofiel

Je komt in aanmerking voor deze master als je voldoet aan de toelatingseisen en aantoonbaar beschikt over de volgende kennis en kwaliteiten:

  • Je beschikt over voldoende academische kennis op het gebied van de geschiedenis als discipline en over de maatschappelijke omgang met het verleden.
  • Je hebt een sterke wetenschappelijke interesse in de omgang met het verleden binnen en buiten de academie.
  • Je bent in staat om zelfstandig historisch onderzoek te doen, vindt het uitdagend om theorie in de praktijk toe te passen en bent bereid om de grenzen en de conventies van het eigen vakgebied op te zoeken.
  • Je beschikt over goede sociale vaardigheden, vindt het leuk om samen te werken en bent geïnteresseerd in verschillende overdrachtsmiddelen (zoals boeken, tentoonstellingen, websites en speelfilms).

Publieksgeschiedenis in deeltijd

Het programma wordt ook in deeltijd aangeboden en duurt in dat geval twee jaar. Je volgt dan maximaal 30 EC per jaar (12-18 EC per semester). Als deeltijdstudent volg je het onderwijs samen met de voltijdstudenten. Het studieplan voor de deeltijdopleiding stel je samen in overleg met de mastercoördinator (zie: Contact).

Diploma

Publieksgeschiedenis is een programma van de geaccrediteerde masteropleiding Geschiedenis. Na succesvolle afronding van dit programma ontvang je een wettelijk erkend masterdiploma Geschiedenis en de titel Master of Arts (MA).

Feiten & cijfers
Diploma MA Geschiedenis
Type Regulier onderwijs
Vorm Voltijd, deeltijd
Studielast 60 EC, 12 maanden
Voertaal Nederlands
Start September
CROHO-code 66034