Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Master
Publieksgeschiedenis (Geschiedenis)
Vergelijk

Toelating en inschrijven

Vanaf oktober is het mogelijk om je aan te melden voor een masterprogramma in de Geesteswetenschappen bij de UvA. Al onze masterprogramma's starten in september.

Inschrijfproces

 • 1. Check de deadlines

  Aanmelddeadline

  De aanmelddeadline voor deze selectieve master is 1 maart 2023.  

 • 2. Check de toelatingseisen

  De master Publieksgeschiedenis is toegankelijk voor kandidaten die beschikken over een universitaire bachelorgraad in een van de volgende opleidingen:

  • geschiedenis
  • Europese studies met een major Europese geschiedenis (UvA)
  • een andere geesteswetenschap, een liberal arts-opleiding of een sociale wetenschap, met een minimum van 30 EC aan vakken behaald op het gebied van geschiedenis

  Studentprofiel

  Je komt in aanmerking voor deze master als je voldoet aan de toelatingseisen en aantoonbaar beschikt over de volgende kennis en kwaliteiten:

  • Je beschikt over voldoende academische kennis op het gebied van de geschiedenis als discipline en over de maatschappelijke omgang met het verleden.
  • Je hebt een sterke wetenschappelijke interesse in de omgang met het verleden binnen en buiten de academie.
  • Je bent in staat om zelfstandig historisch onderzoek te doen, vindt het uitdagend om theorie in de praktijk toe te passen en bent bereid om de grenzen en de conventies van het eigen vakgebied op te zoeken.
  • Je beschikt over goede sociale vaardigheden, vindt het leuk om samen te werken en bent geïnteresseerd in verschillende overdrachtsmiddelen (zoals boeken, tentoonstellingen, websites en speelfilms).

  Selectieprocedure

  Voor deze master geldt een selectieprocedure. Je kunt jezelf onderscheiden van andere kandidaten door onder andere goede en relevante academische studieresultaten en een overtuigende en enthousiaste motivatie. Een interview met de toelatingscommissie is onderdeel van het selectieproces. Tijdens het interview wordt dieper ingegaan op jouw motivatie om jou aan te melden voor de opleiding, de rest van jouw aanmeldingsdossier en jouw ideeën voor de stage die je zou willen lopen als onderdeel van de opleiding.

  Pre-master

  Studenten met een universitair bachelordiploma in de geesteswetenschappen, sociale wetenschappen of liberal arts die geen 30 EC aan vakken op het gebied van geschiedenis hebben behaald, kunnen hun deficiënties wegwerken via de pre-master Geschiedenis. Dit geldt ook voor hbo-studenten met een relevant diploma, zoals Leraar/Lerarenopleiding Geschiedenis. Voor hbo-studenten omvat de pre-master 42 EC.

  Weet je niet zeker of je voldoet aan de toelatingseisen? Neem dan voordat je je aanmeldt contact op met de programmacoördinator.

  Nederlandse taaleis

  Ben je een internationale student? Dan kan je gevraagd worden een NT2-diploma aan te leveren. Als dit op jou van toepassing is, dien je dit diploma te uploaden als onderdeel van je masteraanmelding in MyInfo (zie stap 5).

 • 3. Check het collegegeld

  Bekijk voordat je je inschrijft de kosten die je kwijt gaat zijn aan het collegegeld. Hiervoor kun je de collegegeldmeter gebruiken en/of de informatiepagina over collegegeld bekijken. Let op: de collegegeldmeter werkt niet goed in Safari.

  Overige studiekosten

  Naast het collegegeld ben je gemiddeld tussen de € 50 en € 100 per maand kwijt aan boeken, excursies, een laptop en ander studiemateriaal. Houd tevens rekening met andere kosten zoals eten, openbaar vervoer en woonkosten als je op kamers gaat.

 • 4. Schrijf je in voor de master Geschiedenis via Studielink
 • 5. Meld je aan voor de master in MyInfo

  Nadat je je hebt ingeschreven in Studielink, krijg je een e-mail met je UvAnetID. Hiermee krijg je toegang tot MyInfo, het aanmeldformulier waarin je je aanmelddocumenten kunt uploaden. 

  Zorg ervoor dat je in Studielink (stap 4) Publieksgeschiedenis hebt opgegeven als de track die je wilt volgen, en dat dit geselecteerd is als track in je MyInfo-aanmelding. Omdat dit een selectief programma is met een vroegere deadline, worden alleen aanmeldingen in behandeling genomen waarbij Publieksgeschiedenis als eerste keuze is opgegeven. Je kunt wel een niet-selectieve track van de master Geschiedenis als tweede track opgeven in MyInfo.

  Bereid je aanmelding goed voor en zorg dat je alle benodigde documenten klaar hebt staan. Je dient de onderstaande documenten te uploaden:

  • curriculum vitae;
  • bewijs van taalvaardigheid (indien van toepassing);
  • actuele cijferlijst, uitgegeven door je onderwijsinstelling (ben je UvA-student, dan is een printscreen uit SIS voldoende);
  • diploma (indien behaald)* of een lijst van vakken die je nog moet behalen;
  • vertaling van je diploma en cijferlijst (indien niet Nederlands, Engels, Duits of Frans);
  • ingevuld motivatieformulier (PDF).

  Voor deze opleiding zijn geen aanvullende programmaspecifieke documenten vereist. 

  *Let op: Als je je diploma nog niet hebt behaald maar wel in het bezit bent van alle andere overige aanmelddocumenten, dan kun je je aanmelding indienen - zolang je maar vóór 1 september je bachelordiploma behaalt.

  Dien je aanmelding in vóór de aanmelddeadline die op jou van toepassing is (zie stap 1). Aanmeldingen die na de deadline worden ingediend, zullen niet in behandeling worden genomen. 

 

Na je aanmelding

Zodra we je aanmelding hebben ontvangen, controleren we of je de juiste documenten hebt aangeleverd en of je (als niet-Nederlandse student) voldoet aan de taaleis. Als dit het geval is, sturen we je aanmelding door naar de toelatingscommissie. 

Als je wordt toegelaten, ontvang je een besluit van (voorwaardelijke) toelating. Om verder te gaan met je inschrijving moet je dit aanbod zo snel mogelijk accepteren. Lees meer over de stappen die je moet nemen na voorwaardelijke toelating op de website van de Graduate School of Humanities: