Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN
Minor Duitslandstudies

Duitslandstudies

De minor Duitslandstudies biedt inzicht in de ontwikkelingen en debatten die van belang zijn om de Duitse politiek en cultuur beter te begrijpen.

Studiegids

Duitsland ligt in het hart van Europa. Wie Europa beter wil begrijpen zal in ieder geval een goed begrip moeten hebben van Duitsland dat in alle opzichten zo’n stempel op dit continent heeft gedrukt en zal blijven drukken. In Duitsland zelf is veel en vurig gedebatteerd over de eigen plaats in Europa en worden de eigen cultuur en politiek- maatschappelijke ontwikkelingen altijd in een Europese context beschouwd. Deze minor biedt inzicht in de ontwikkelingen en debatten die van belang zijn om de Duitse politiek en cultuur beter te begrijpen. Het bijzondere van deze minor is dat er speciale aandacht voor literatuur en kunst in politiek-culturele context is. Als je deze minor hebt afgerond, kun je de vraag wat Duitsers beweegt, waarover zij debatteren en wat zij voorstaan in een historisch perspectief plaatsen. Het zwaartepunt van deze minor ligt bij de geschiedenis, literatuur en cultuur van Duitsland in een brede politiek-culturele context. Ook is er aandacht voor praktijkgerichte competenties en de bilaterale betrekkingen met Nederland. Voor een internationale carrière is deze minor een aanbeveling: een belangrijke meerwaarde op je cv.

Literatuur en kunst

Kenmerkend voor deze minor is dat geschiedenis en politieke cultuur altijd ook door een literaire en kunstzinnige bril worden beschouwd. Er is speciale aandacht voor literatuur en kunst in politiek-culturele context. Daardoor is het programma interessant voor zowel studenten die meer in politiek en maatschappij zijn geïnteresseerd als voor studenten die meer literair en cultuurhistorisch zijn georiënteerd. De onderwijsevaluaties wijzen uit dat studenten juist deze wisselwerking bijzonder op prijs stellen.

Vervolg je studie met een master

De minor is een uitstekende voorbereiding op de master Duitslandstudies van de opleiding Geschiedenis.

Een minor in de geesteswetenschappen

Deze minor wordt aangeboden door de Faculteit der Geesteswetenschappen (FGw). Een minor aan de FGw omvat 30 studiepunten en levert je een tweede competentie en een aantekening op je bulbijlage op.

Aanmelden

Voor UvA-studenten verloopt de aanmelding voor een minor via de Studiegids. Niet-UvA-studenten schrijven zich als bijvakstudent in via Studielink. Meer informatie hierover vind je op onderstaande website.

Een minor in de geesteswetenschappen

Duitslandstudies
Vorm Voltijd
Studielast 30 EC, 12 maanden
Voertaal Nederlands, Taal van de opleiding
Start September