Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Minor

Duitslandstudies

In de minor Duitslandstudies bestudeer je interdisciplinair de geschiedenis, cultuur en maatschappij van het moderne Duitsland. Je zoekt antwoorden op vragen als: In hoeverre zien wij economisch-politieke ontwikkelingen terug in de Duitse cultuur en literatuur? Door welke maatschappelijke factoren wordt het beeld van Duitsland in binnen- en buitenland bepaald? Welke plaats heeft het moderne Duitsland in Europa?

Deze minor is interessant voor jou als je een brede culturele en historisch-maatschappelijke belangstelling voor Duitsland hebt. Je maakt kennis met zeer diverse bronnen, zoals literaire klassiekers en films, maar bijvoorbeeld ook archiefstukken en weblogs. Docenten uit verschillende disciplines laten je zien hoe je deze bronnen kunt benaderen. Als je graag leest en van discussiëren houdt, is deze minor iets voor jou! Tegelijkertijd komt je talenkennis van pas: de bronnen die je bestudeert zijn veelal in het Duits en de colleges worden in het Duits, Engels en Nederlands gegeven. Je eigen inbreng mag zowel mondeling als schriftelijk in je eigen taal.

Deze minor wordt aangeboden door de Faculteit der Geesteswetenschappen (FGw). Een minor aan de FGw omvat 30 studiepunten en levert je een tweede competentie en een aantekening op je bulbijlage op.

Studieschema

VAKKEN SEM 1 SEM 2 SEMESTER 1 SEMESTER 2 EC
 • Culture and Catastrophe: a German and Jewish History
  ???studyprogramme .period??? 1
  6
 • Duitse cultuur en kritiek: Kafka en zijn lezers
  ???studyprogramme .period??? 2
  6
 • Erinnerung und Identität: Ost – West
  ???studyprogramme .period??? 3
  6
 • Wirtschaft, Geld und Kultur in der deutschen Geschichte
  ???studyprogramme .period??? 4
  6
 • Inleiding Duitslandstudies 2: Duitsland en zijn cultuur voor 1945
  ???studyprogramme .period??? 5
  6
UvA Studiegids: Minor Duitslandstudies

Vervolg je studie met een master

Voor universitaire bachelorstudenten kan de minor Duitslandstudies een goede voorbereiding zijn op bijvoorbeeld de master Duitslandstudies van de opleiding Geschiedenis. Je kunt ook denken aan een andere geesteswetenschappelijke masters, zoals de onderzoeksmaster Cultural Analysis. Bekijk altijd de toelatingseisen bij de pagina Toelating en inschrijving van de master waar jij interesse in hebt.

Ingangseisen

Deze minor is toegankelijk voor studenten met een universitair propedeusediploma of een positief bindend studieadvies van een universitaire bachelor. 

De minor is ook toegankelijk voor hbo-studenten die hun propedeuse gehaald hebben. Voor hbo'ers is een minor echter niet voldoende om toegang te krijgen tot een master. Ben je hbo-student en wil je je voorbereiden op een master aan de UvA, kijk dan bij ons aanbod van pre-masters.

Een passieve kennis van het Duits is noodzakelijk om de minor met succes af te ronden.

Heb je vragen of ben je onzeker over je taalniveau Duits, stuur dan een e-mail naar: info@duitslandstudies.nl

Aanmelden

De aanmelding voor het studiejaar 2022-2023 start op 12 mei 2022.

Feiten & cijfers
Studielast 30 EC,
Voertaal Nederlands, Taal van de opleiding
Start September
Locatie Universiteitskwartier