Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Switch to English
Master

Duitslandstudies (Geschiedenis)

Opslaan in favorieten

Wil je je verdiepen in de Duitse geschiedenis, politiek, cultuur en maatschappij? In de master Duitslandstudies verwerf je specialistische kennis over onze grootste buur en belangrijke bondgenoot Duitsland, vanuit het verleden en gericht op het heden. Je kunt direct veel ervaring opdoen door middel van excursies en unieke stagemogelijkheden.

Hart van Europa

Duitsland vormt het hart van Europa. Of het nu gaat om politieke of economische ontwikkelingen, wat in Duitsland gebeurt, had - en heeft - direct zijn weerslag op omringende landen. In de master Duitslandstudies onderzoek je Duitsland in historische context. Je verdiept je in de turbulente Duitse geschiedenis, de herinneringscultuur en de positie die Duitsland in Europa en de wereld inneemt. Thema’s die aan de orde komen zijn onder meer de oorzaken en gevolgen van de Eerste en Tweede Wereldoorlog, de levensvatbaarheid van de Republiek van Weimar en de DDR, het dagelijks leven in Nazi-Duitsland en de rol van Duitsland in Europa en de wereld. Je ontwikkelt je tot een Duitsland-specialist binnen de master Geschiedenis.

Taalverwerving Duits mogelijk

Onderwijs door actieve onderzoekers

Excursies naar Duitsland

Internationaal netwerk dankzij Duitsland Instituut Amsterdam

Wat kenmerkt de master Duitslandstudies?

  • Duitslandstudies is een uniek masterprogramma met aandacht voor Duitsland vanuit historisch en actueel perspectief.
  • De opleiding heeft een breed excursieprogramma bestaande uit een tweedaagse studiereis naar Bonn en een reis van een week naar het oosten van de Bondsrepubliek. Je kunt ook de vrije ruimte vullen met colleges in Duitsland.
  • Er zijn uitgebreide mogelijkheden om stage te lopen bij het DIA, bij landelijke media of bij ambassades in Berlijn of Wenen.

Waarom Duitslandstudies aan de UvA?

  • Als student profiteer je van onze samenwerking met het Duitsland Instituut Amsterdam (DIA). Het DIA is een wetenschappelijke instelling met een groot internationaal netwerk die als doel heeft de kennis over en interesse voor het naoorlogse Duitsland te bevorderen.
  • Aan de UvA wordt van oudsher veel onderzoek naar Duitsland verricht. Daarom is de afstand tot lopende wetenschappelijke projecten klein en ben je bij ons altijd verzekerd van een scriptiebegeleider met actuele kennis van zaken.
  • Je kunt profiteren van een groot aanbod van buitencurriculaire activiteiten, die het DIA met vele partners in Amsterdam organiseert: van filmavonden tot studiemiddagen over het moderne Duitsland. Door de extra activiteiten heb je meer kans op een baan als trainee bij ministeries, in het onderwijs, de journalistiek, het bedrijfsleven, musea en uitgeverijen. Maar je kunt je zo ook op een wetenschappelijke carrière  voorbereiden.

De voertaal van deze master is Nederlands. Mocht je je Duits willen verbeteren, dan bieden wij daartoe mogelijkheden. Als je je taalniveau snel wilt verhogen, dan kun je ook cursussen volgen bij het Goethe Instituut.

Na je studie

Na je studie kun je aan de slag in bijvoorbeeld de journalistiek, bij musea of in het bedrijfsleven. Maar je hebt veel meer mogelijkheden. Wil je leraar Duits worden? Ook dat behoort tot de mogelijkheden, net als een vervolg in wetenschappelijk onderzoek. 

Samenwerking met het Duitsland Instituut Amsterdam (DIA)

De master is mede ontwikkeld door het Duitsland Instituut Amsterdam (DIA), een wetenschappelijke instelling met een groot internationaal netwerk, dat als doel heeft de kennis over en interesse voor het naoorlogse Duitsland te bevorderen. Het DIA maakt deel uit van een internationaal netwerk van DAAD-instituten over de hele wereld, die ieder vanuit eigen vraagstellingen onderzoek doen naar Duitsland en Europa. Een van de initiatieven van het DIA is het Duitslandweb, het portaal voor het Duitse nieuws en informatie over de Duits-Nederlandse betrekkingen. Het Duitslandweb heeft ook een uitgebreid naslagwerk over thema’s uit de Duitse politiek, samenleving en geschiedenis. Verder is er het Graduiertenkolleg voor promovendi en jonge onderzoekers, die in diverse academische disciplines de wetenschappelijke studie naar Duitse thema’s verdiepen.

Ward Bruning, masterstudent

Ward: 'Ik bestudeer de Duitse geschiedenis, maar ben ook bezig met de taal en cultuur van Duitsland.'
Lees het interview

Duitslandstudies in deeltijd

Het programma wordt ook in deeltijd aangeboden, en duurt in dat geval anderhalf jaar. Je volgt maximaal 40 studiepunten per jaar, ofwel 20 studiepunten per semester. Als deeltijdstudent volg je het onderwijs samen met de voltijdstudenten. Het programma voor de deeltijdopleiding wordt in onderling overleg met de programmacoördinator samengesteld.

Diploma

Duitslandstudies is een programma van de geaccrediteerde masteropleiding Geschiedenis. Na succesvolle afronding van dit programma ontvang je een wettelijk erkend masterdiploma Geschiedenis en de titel Master of Arts (MA).

Feiten & cijfers
Diploma MA Geschiedenis
Type Regulier onderwijs
Vorm Voltijd, deeltijd
Studielast 60 EC, 12 maanden
Voertaal Nederlands
Start September
CROHO-code 66034