Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Minor

Kunstgeschiedenis

In de minor Kunstgeschiedenis krijg je een overzicht van de westerse kunstgeschiedenis vanaf de klassieke oudheid tot heden.

In de minor Kunstgeschiedenis komen de belangrijkste kunstwerken, gebouwen, artistieke stromingen, opvattingen en begrippen op chronologische wijze aan de orde. Maar ook vragen als: hoe werk(t)en kunstenaars? Wat is de betekenis van een kunstwerk en wat is het maatschappelijk belang van kunst? En hoe moeten we westerse kunst in een wereldwijd perspectief begrijpen?

Daarnaast worden belangrijke kunsthistorische thema's behandeld, denk aan: het veranderende kunstbegrip, de problematiek van de stijlbenamingen, iconografische vraagstukken, ontwikkelingen in mecenaat en opdrachtgeverschap, de relatie tussen kunstgeschiedenis en andere (historische) disciplines, de omgang met bronteksten en de wisselende positie en status van de kunstenaar.

Deze minor wordt aangeboden door de Faculteit der Geesteswetenschappen (FGw). Een minor aan de FGw omvat 30 studiepunten en levert je een tweede competentie en een aantekening op je bulbijlage op.

Studieschema

VAKKEN SEM 1 SEM 2 SEMESTER 1 SEMESTER 2 EC
 • Inleiding in de Westerse kunstgeschiedenis I
  ???studyprogramme .period??? 1
  6
 • Inleiding in de Westerse kunstgeschiedenis II 
  ???studyprogramme .period??? 2
  6
 • Dit is Amsterdam: identiteit en beeldvorming in kunst en architectuur
  ???studyprogramme .period??? 3
  6
 • Keuze uit: Inleiding in de Westerse Kunstgeschiedenis III of één van de twee opleidingsgebonden keuzevakken uit het aanbod van de bachelor Kunstgeschiedenis
  ???studyprogramme .period??? 4
  6
 • Iconografie en interpretatie
  ???studyprogramme .period??? 5
  6
UvA Studiegids: Minor Kunstgeschiedenis

Vervolg je studie met een master

Voor universitaire bachelorstudenten kan de minor Kunstgeschiedenis een goede voorbereiding zijn op een master in kunst- en cultuurwetenschappen, bijvoorbeeld de eenjarige master Kunstgeschiedenis of de tweejarige onderzoeksmaster Arts and Performance Research Studies. Bekijk altijd de toelatingseisen bij de pagina Toelating en inschrijving van de master waar jij interesse in hebt.

Ingangseisen

Deze minor is toegankelijk voor studenten met een universitair propedeusediploma of een positief bindend studieadvies van een universitaire bachelor. 

De minor is ook toegankelijk voor hbo-studenten die hun propedeuse gehaald hebben. Voor hbo'ers is een minor echter niet voldoende om toegang te krijgen tot een master. Ben je hbo-student en wil je je voorbereiden op een master aan de UvA, kijk dan bij ons aanbod van pre-masters.

Aanmelden

De aanmelding voor het studiejaar 2022-2023 start op 12 mei 2022.

Feiten & cijfers
Studielast 30 EC,
Voertaal Nederlands
Start September
Locatie Universiteitskwartier