Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Minor

Museumstudies

De minor Museumstudies geeft je een gedegen basis om je verder te verdiepen in musea of erfgoedinstellingen. De minor biedt een uitgebreide introductie op hedendaagse tendensen en praktijken en combineert dit met theoretische en historische reflectie. Je leert een tentoonstelling grondig analyseren, maakt kennis met effectieve publieksbegeleiding, en verdiept je in typische erfgoedproblematiek, zoals teruggaven van objecten aan land van herkomst. Door direct contact met medewerkers met diverse musea en instellingen in Amsterdam en Nederland leer je het werkveld van nabij kennen.

In het basisvak Museologie krijg je een introductie op diverse museologische thema's, zoals missies en idealen, tonen en ordenen, restitutie en repatriëring. Je voert een grondig empirisch onderzoek uit naar een actuele museale presentatie in de vorm van een discoursanalyse. In het praktijkdeel maak je kennis met werknemers en museale instellingen in Amsterdam en Nederland. Het vak Verzamelen: historisch perspectief – dat aan Museologie voorafgaat – gaat in op het ontstaan van hedendaagse instituten en geeft historische reliëf aan hedendaagse tendensen, zoals inclusiviteit en multivocaliteit. Het vak Heritage in Context geeft inzicht in erfgoedgerelateerde debatten en praktijken, met specifiek aandacht voor 'heritage management' en archeologische sites. Het vak Publiek en communicatie laat zien welke middelen musea hebben om kennis over te brengen of het gesprek aan te gaan met het veelvormige publiek. Ook hier maak je kennis met publieksbegeleiding in Amsterdamse musea.

Deze minor wordt aangeboden door de Faculteit der Geesteswetenschappen (FGw). Een minor aan de FGw omvat 30 studiepunten en levert je een tweede competentie en een aantekening op je bulbijlage op.

Studieschema

VAKKEN SEM 1 SEM 2 SEMESTER 1 SEMESTER 2 EC
 • Verzamelen: historisch perspectief
  ???studyprogramme .period??? 1
  6
 • Museologie
  2—3
  12
 • Past and Present: Critical Approaches to Antiquity and Archaeological Heritage
  ???studyprogramme .period??? 4
  6
 • Museum, publieksbegeleiding en educatie
  ???studyprogramme .period??? 5
  6
UvA Studiegids: Minor Museumstudies

Vervolg je studie met een master

Voor universitaire bachelorstudenten kan de minor Museumstudies een goede voorbereiding zijn op een master op het gebied van musea en erfgoed, bijvoorbeeld: Curating Art and Cultures, Museum Studies, Heritage and Memory Studies of Conservation and Restoration of Cultural Heritage. De minor biedt ook een goede basis voor vergelijkbare opleidingen in Europa en de wereld. Bovendien is deze minor ook geschikt voor studenten die meer een educatief of didactisch vervolgtraject ambiëren, bijvoorbeeld met een eerstegraads universitaire lerarenopleiding. Bekijk altijd de toelatingseisen bij de pagina Toelating en inschrijving van de master waar jij interesse in hebt.

Studenten maken video-essays

Voor een tentoonstelling in het Joods Historisch Museum Amsterdam maakten studenten van het vak Museologie aan de UvA interpretatieve video-essays gebaseerd op het werk en leven van de Joods-Duitse kunstenares Charlotte Salomon (1917-1943). Bekijk de artistieke compilatie van de tentoonstelling over Charlotte Salomon. Ook maakten zij een excursie naar het depot van het Amsterdam Museum.

Ingangseisen

Deze minor is toegankelijk voor studenten met een universitair propedeusediploma of een positief bindend studieadvies van een universitaire bachelor.

De minor is ook toegankelijk voor hbo-studenten die hun propedeuse gehaald hebben. Voor hbo'ers is een minor echter niet voldoende om toegang te krijgen tot een master. Ben je hbo-student en wil je je voorbereiden op een master aan de UvA, kijk dan bij ons aanbod van pre-masters.

Aanmelden

De aanmelding voor het studiejaar 2022-2023 start op 12 mei 2022.

Feiten & cijfers
Studielast 30 EC,
Voertaal Nederlands
Start September
Locatie Universiteitskwartier