Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Research Master
Geschiedenis (research)
Opslaan in favorieten

Studieprogramma

In de mastervakken komen theoretische, historiografische en empirische onderwerpen uit de geschiedwetenschap aan de orde. Tijdens de tutorials en keuzevakken vergroot je je kennis, verbeter je je wetenschappelijke vaardigheden en bereid je je voor op het zelfstandig verrichten van historisch onderzoek. Je sluit het programma af met een scriptie.

VAKKEN SEM 1 SEM 2 SEMESTER 1 SEMESTER 2 EC
 • Kernvak 1: Historische Klassieken
  1—2
  12
 • Kernvak 2: Historische debatten en vraagstukken
  4—5
  12
 • Gebonden keuze: Tutorial
  ???studyprogramme .period??? 3
  ???studyprogramme .period??? 6
  12
VAKKEN SEM 1 SEM 2 SEMESTER 1 SEMESTER 2 EC
 • Kernvak 3: Het historisch atelier
  ???studyprogramme .period??? 1
  6
 • Kernvak 4: Loopbaanperspectieven voor onderzoekers
  ???studyprogramme .period??? 6
  6
 • Vrije keuze
  1—2
  6
 • Gebonden keuze: Tutorial
  1—2
  12
 • Scriptie onderzoeksmaster Geschiedenis: voorbereiding
  4—5
  12
 • Onderzoeksmasterscriptie Geschiedenis
  4—6
  18
UvA Studiegids: Geschiedenis (research)
 • Kernvakken

  De drie kernvakken (elk 12 EC) vormen het hart van de masteropleiding en zijn erop gericht om je intensief te laten nadenken en discussiëren over grote actuele vragen in de geschiedwetenschap. In het eerste kernvak, Historische Klassieken, worden invloedrijke werken uit de moderne historiografie besproken. Het tweede kernvak, Historische Debatten, behandelt fundamentele geschiedtheoretische discussies. Tijdens het Historisch Atelier, het derde kernvak, denk je na over de wetenschappelijke en maatschappelijke praktijk van historisch onderzoek.

 • Specialisatie

  Als student profiteer je van het hoogstaande en gevarieerde aanbod van onderwijs en onderzoek van Geschiedenis, Europese studies en Religiewetenschappen.

 • Keuzevakken

  Je hebt keuze uit de veelvoud aan keuzevakken die jaarlijks binnen en buiten de Faculteit der Geesteswetenschappen worden aangeboden. Zo kun je bijvoorbeeld aansluiten bij vakken van de masters Stadsgeschiedenis, Geschiedenis van de Internationale Betrekkingen, Holocaust en Genocidestudies of Duitslandstudies.

 • Tutorials

  Meer nog dan keuzevakken zijn tutorials gericht op de individuele wensen en belangstelling van de studenten. Tutorials komen tot stand in samenspraak tussen een onderzoeker en één of meerdere studenten. Tijdens een tutorial bestudeer je samen geselecteerde literatuur over een specifiek onderwerp, verken je relevant archiefmateriaal of sluit je aan bij een lopend onderzoek.

 • Stages

  Studenten kunnen hun keuzeruimte benutten voor een stage. De stage is over het algemeen 12 EC van omvang en wordt uitgevoerd volgens de stageregels van de reguliere master. Stages worden vaak in het eerste semester van het tweede jaar gevolgd en kunnen tal van vormen aannemen. De voornaamste inhoudelijke eis is dat zij een overwegend wetenschappelijk karakter hebben. De afgelopen jaren hebben veel studenten in het kader van hun stage een bijdrage geleverd aan grote wetenschappelijke onderzoeksprojecten. Ook lopen studenten regelmatig stage bij musea (bij voorbeeld het Rijksmuseum), waar ze helpen bij de voorbereiding van grote historische tentoonstellingen.

 • Scriptie

  De scriptie is de kroon op je studie in de onderzoekmaster Geschiedenis. Het scriptietraject heeft een omvang van 30 EC, opgedeeld in 12 EC scriptievoorbereiding en 18 EC scriptie. Het onderwerp van je onderzoek en de invulling van de scriptievoorbereiding bepaal je in overleg met de scriptiebegeleider.