Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Research Master
Geschiedenis (research)
Vergelijk

Carrière

Wetenschappelijk onderzoek en meer

Na een onderzoekmaster kun je kiezen voor een wetenschappelijke carrière aan een universiteit en gaan promoveren. Je doet dan drie tot vier jaar onderzoek en schrijft een proefschrift. Op een promotieplaats moet je, net als op andere banen, solliciteren. Het is echter ook mogelijk om na de onderzoekmaster te kiezen voor een baan buiten de wetenschap en daar je verworven kennis, inzichten en vaardigheden te gebruiken.

Waar werken onze afgestudeerden?

Studenten uit de onderzoekmaster hebben hun weg gevonden bij musea, archieven, bibliotheken, onderwijsinstellingen, radio en tv en de gedrukte pers, maar ook bij de koninklijke landmacht en marine en bij verschillende ministeries.

Geschiedenis studeren, en dan? 

Voor veel studenten is dit een van de meest voorkomende vragen die gesteld wordt wanneer zij voor een studie Geschiedenis kiezen. En dat terwijl je er alle kanten mee op kan: onderzoek, onderwijs, journalistiek, de culturele sector, een eigen onderneming etc. Om studenten te helpen bij hun voorbereiding op de arbeidsmarkt is er een online voorlichtingsbijeenkomst georganiseerd. De bijeenkomst geeft inzicht in de verschillende sectoren waarin je met de opleiding Geschiedenis aan de slag kunt. Daarnaast gaan de sprekers in op de stappen die je al tijdens je studententijd kunnen maken om je voor te bereiden op de arbeidsmarkt. Denk aan een passende stage, bijbaan of andere relevante nevenactiviteit. De opname van de bijeenkomst kun je in verschillende delen hieronder bekijken.

Ook ik ben historicus (KNHG)

Wat kan je worden als je geschiedenis hebt gestudeerd? Welke werkzaamheden en vaardigheden horen daarbij? En wie mag zichzelf historicus noemen? Op de Historicidagen 2022 in Rotterdam legde Martijn Lammerts namens het KNHG deze vragen voor aan historici van verschillende achtergronden.