Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Schakelprogramma

Arbeidsrecht

Wil je na een niet-juridisch universitair diploma (minimaal bachelor) de master Arbeidsrecht volgen aan de UvA? Dan kan dit in bepaalde gevallen via een schakelprogramma van 54 EC. Let op: na afronding van het gevolgde schakelprogramma en het daaropvolgende masterprogramma heeft het masterdiploma géén civiel effect.

Biedt toegang tot:

Arbeidsrecht

NB: Vanwege curriculumwijzigingen in de bachelors van de faculteit zijn er de komende jaren een aantal wijzigingen in de schakelprogramma’s. Je kunt hier een overzicht van de opbouw van de schakelprogramma’s (pdf) voor de komende jaren downloaden.

Programma en inschrijving
 • Inhoud en opbouw schakeltraject

  De vakken van het eerste deel van het schakeltraject (in 2023-2024 24 EC en vanaf 2024-2025 30 EC) zijn voor alle schakeltrajecten dezelfde. Dit generieke deel start in blok 1 van het eerste semester en loopt door tot en met blok 4 (eerste blok van het tweede semester). Daarnaast bestaat het schakeltraject uit een masterspecifiek deel van 30 EC (in studiejaar 2023-2024, en 24 EC vanaf 2024-2025). Dit bestaat uit verplichte vakken en soms uit vrije keuze, al dan niet met aanbevolen keuzevakken. Bij voltijd studeren kan het totale schakeltraject (van minimaal 54 EC en maximaal 60 EC) binnen één studiejaar worden afgerond, behalve bij de master Privaatrecht.

  Je vindt de opbouw van de schakelprogramma’s voor studiejaar 2023-2024 ook in dit document (pdf).

 • Wijzigingen schakelprogramma per 2023-2024

  Het is niet mogelijk om in februari met een schakelprogramma te starten. De inleidende vakken in het programma worden alleen in het eerste semester (vanaf september) aangeboden en de verdiepende vakken voornamelijk in het tweede semester (vanaf februari), waardoor een start in februari leidt tot een niet studeerbaar programma.

  Vanwege curriculumwijzigingen in de bachelors van de faculteit zijn er de komende jaren een aantal wijzigingen in de schakelprogramma’s. Je kunt de opbouw van de schakelprogramma’s voor de komende jaren in dit document (pdf) hier downloaden. Hieronder een beknopt overzicht van de wijzigingen in de verplichte delen per programma in 2023-2024:

  • Generiek: de vakken uit het generieke deel (geldend voor alle schakelprogramma’s) worden iets aangepast.
   • Inleiding tot het recht: naamswijziging naar Grondslagen van het recht
   • Aansprakelijkheidsrecht: geen wijziging
   • Europees recht: hier komt het vak Internationaal en Europees recht voor in de plaats
   • Constitutioneel recht: hier komt het vak Staats- en bestuursrecht voor in de plaats
  • Arbeidsrecht:
   • Studenten moeten 2 van de 3 hierna genoemde vakken volgen: Insolventierecht, Europees recht en Privaatrecht

  Heb je vragen over de wijzigingen in het studieprogramma ten opzichte van jouw schakeltraject, neem dan contact op met de studieadviseurs.

 • Studeerbaarheid schakeltraject

  Een schakeltraject is niet hetzelfde als een gewoon bachelor- of masterprogramma. Het is een selectie van vakken die ook onderdeel uitmaken van de bachelor Rechtsgeleerdheid. Daardoor is een perfecte studeerbaarheid niet altijd gegarandeerd. Soms kunnen hoorcolleges van bepaalde vakken samenvallen en in een uitzonderlijk geval kan dit zelfs het geval zijn met tentamens. Je moet dan voor een van de vakken uitwijken naar de herkansing. Houd hier rekening mee; van schakelstudenten wordt behoorlijk wat zelfredzaamheid verwacht.

 • Schakelen als bijvakstudent of na afronding van een niet-juridische wo-opleiding

  Als je een bachelor- of masteropleiding volgt aan een universiteit, dan kun je je als bijvakstudent bij de rechtenfaculteit van de UvA inschrijven en op die manier de schakelvakken volgen. De behaalde schakelvakken kun je bij sommige universitaire opleidingen (deels) als minor opvoeren in de keuzeruimte. Hierover besluit de examencommissie van je eigen opleiding. Kun je je niet (meer) als bijvakstudent inschrijven, maar beschik je wel over een universitair diploma (minimaal bachelor), dan schrijf je je in voor het schakelprogramma via Studielink. Je schrijft je dan in als regulier student.

 • Inschrijven voor het schakelprogramma na een niet-juridische wo-opleiding

  Voor wie

  • Je bent niet meer als reguliere student ingeschreven aan een universiteit
  • Je hebt een universitair bachelor-, master- of doctoraaldiploma

  Kosten 

  In studiejaar 2023-2024 betaal je een vergoeding van € 38,56 per EC met een maximum van € 2314,-. Dit komt overeen met de maximumbijdrage die universiteiten voor een schakeltraject mogen vragen.

  Binnen het schakelprogramma mag je tot maximaal 60 EC, en maximaal twee jaar, tegen dit gereduceerde tarief studeren.

  Inschrijving en aanmelding

  • Je kan tot uiterlijk 1 juni via Studielink een inschrijfverzoek doen voor de opleiding: Bachelor Rechtsgeleerdheid – Schakelprogramma.
  • Vul ook het Intakeformulier schakelprogramma's FdR in. Let op: je vult het formulier in voor het gehele academische jaar. Je geeft dus in één keer alle vakken door die je dit jaar gaat volgen. Hierop volgend wordt het door jou te betalen bedrag berekend. Weet je nu al dat je het schakelprogramma niet in één jaar afrondt, geef dan alleen de vakken aan die je dit jaar gaat volgen. Zodra jij je herinschrijft, zullen we contact met je opnemen over de vakken die je gaat volgen in het tweede jaar zodat we dan opnieuw je collegegeld kunnen berekenen.
  • Als alles in orde is bevonden, geeft de Faculteit der Rechtsgeleerdheid  de toestemming voor je inschrijving als schakelstudent door aan de centrale studentenadministratie van de UvA.
  • Meld je zelf aan voor de vakken! Kijk eerst goed wanneer je je moet aanmelden en hoe de vakaanmelding werkt.

  Aan het eind van het betreffende studiejaar vindt géén restitutie plaats van niet gevolgde en/of niet behaalde vakken.

 • Inschrijven voor het schakelprogramma als bijvakstudent

  Voor wie

  • UvA-studenten (bachelor of master) van een niet-juridische opleiding
  • Studenten van een andere universiteit (bachelor of master) van een niet-juridische opleiding

  Kosten

  Ben je UvA-student?

  Als je al collegegeld betaalt aan de UvA dan zijn er geen extra kosten verbonden aan het volgen van bijvakken.

  Studeer je aan een andere universiteit?

  Dan hoef je als bijvakstudent geen collegegeld te betalen als je bij je eigen instelling het wettelijk collegegeld betaalt en je dat ook bij de UvA moet betalen. Indien je bij de UvA geen recht hebt op wettelijk collegegeld tarief, bijvoorbeeld omdat je voor aanvang van je master een bacheloropleiding hebt voltooid, dan is het volledige instellingstarief aan de UvA verschuldigd. Raadpleeg hiervoor het Inschrijvingsbesluit Universiteit van Amsterdam 2023-2024 (PDF). In beide gevallen moet je ook rekening houden met kosten voor het studiemateriaal (boeken en readers).

  Inschrijving en aanmelding

  • Schrijf je vóór 1 juni via Studielink in als bijvakstudent voor de bachelor Rechtsgeleerdheid aan de UvA. Als je al student aan de UvA bent sla je deze stap over.
  • Meld je zelf aan voor de vakken! Kijk eerst goed wanneer je je moet aanmelden en hoe de vakaanmelding werkt, en start met de vakken van het eerste, generieke deel van het schakeltraject.
 • Toelating tot de master

  Als je je universitaire bachelor- of masterdiploma hebt gehaald en alle vakken van het schakeltraject met succes hebt afgerond, kun je worden toegelaten tot de masteropleiding. Voor de Engelstalige masters is een zekere Engelse taalvaardigheid vereist. Meer informatie vind je hierover op de website van de master zelfHet beste is om in september met een master te beginnen; bij sommige masters kan je ook per 1 februari instromen.

  Naar het aanbod en de toelatingseisen van de rechtenmasters

Vragen?

Als je vragen hebt over schakelprogramma's neem dan contact op met de onderwijsbalie van de UvA Faculteit der Rechtsgeleerdheid.

Feiten & cijfers
Vorm Voltijd, deeltijd
Studielast 54 EC, 12 maanden
Voertaal Nederlands
Toelatingseisen Wo-vooropleiding
Start September
Locatie Roeterseilandcampus