Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
De regeringsleiders van de 27 lidstaten van de Europese Unie spraken op vrijdag 19 juni over een herstelfonds ter bestrijding van de Covid-19-crisis. De Europese commissie wil het fonds vullen met maar liefst 750 miljard euro. In NPO Radio 1 Bureau Buitenland stelt presentator Eric Arends de vraag: ‘Wat voor Europa krijgen we hiervan?’.

Veel ogen zijn gericht op Duitsland, want op 1 juli neemt dit land het halfjaarlijkse voorzitterschap van de Europese Unie over van Kroatië. Angela Merkel wil het fonds vermoedelijk vastleggen in een nieuw Europees verdrag, iets wat de EU een behoorlijk ander uiterlijk kan geven. Vraagt de coronapandemie en het economisch herstel zoveel aandacht dat de EU alle andere ambities ernstig moet bijstellen? En wat betekenen de plannen voor Nederland?

Hanco Jürgens is UvA historicus en wetenschappelijk medewerker van het Duitsland Instituut en gaf samen met correspondent Juurd Eijsvoogel antwoord de vraag: Wat heeft Duitsland nu voor met Europa, welke erfenis wil Merkel de EU nalaten? Er worden grote woorden gesproken over het herstelfonds, maar daarbij zijn er ook andere grote thema’s die komend halfjaar eveneens op de agenda staan. Denk aan de Brexit en de Amerikaanse verkiezingen. Er komt dus veel op het bordje van Merkel, en ‘het kan wel eens zo zijn dat het een behoorlijk heet jaar wordt’, aldus Jürgens.   

Dr. H.J. (Hanco) Jürgens

Faculteit der Geesteswetenschappen

Geschiedenis