Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
UvA-student Koen de Groot heeft de VNK-scriptieprijs 2017-2019 van de Nederlandse Vereniging van Kerkgeschiedenis gewonnen. Hij ontving de prijs voor de masterscriptie waarmee hij de research master Geschiedenis afrondde, getiteld: ‘Volgaarne gaf ik mijn bloed en leven voor onzen H. Vader Pius IX. Een microhistorische studie naar de pauselijke zoeaven Frans Aghina, Bert Gijsbers en Ignace Wils (1865-1895)’.
Douwe en Matthijs Walta uit Workum, twee Nederlandse zoeaven van paus Pius IX in 1870
Douwe en Matthijs Walta uit Workum, twee Nederlandse zoeaven van paus Pius IX in 1870

De Groot deed onder begeleiding van dr. Samuël Kruizinga onderzoek gedaan naar de rol van drie pauselijke zoeaven. De jury, onder leiding van dr. Arie Molendijk, bekroonde de scriptie met de woorden: ‘goed opgebouwd, neemt de lezer mee en stilistisch verzorgd’. Daarnaast loofde de jury De Groot om zijn kritische en relativerende blik.

Pauselijke zoeaven waren internationale vrijwilligers die in de tweede helft van de 19e eeuw in de naam van paus Pius IX streden tegen de troepen van het koninkrijk Italië en voor de onafhankelijkheid van de pauselijke staat. Rekruten van over de hele wereld voegden zich bij het leger van de paus, waaronder 3000 Nederlanders.

Pauselijke zoeaven waren vaker het onderwerp van onderzoek. In tegenstelling tot andere studies, richtte De Groot zich niet zozeer op de zoeaven als groep, maar bestudeerde hij de levens van enkele individuen. Hij gebruikte verschillende egodocumenten, zoals brieven, om een antwoord te krijgen op de vraag welke rol de zoeaven voor zichzelf zagen weggelegd.