Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!

Het 'DarkGenerators'-voorstel van UvA-astrofysicus Christoph Weniger heeft een Innovative eScience Technologies for ‘Big Science’-subsidie gekregen van het Netherlands eScience Center en SURFsara. Weniger zal de subsidie gebruiken om met behulp van geavanceerde datasciene-methoden het verwerken van data uit de astrofysica en deeltjesversnellers te verbeteren, ten behoeve van de zoektocht naar signalen van donkere materie.

eTEC
Afbeeding: Netherlands eScience Center

Wenigers winnende voorstel is getiteld 'DarkGenerators – Interpretable Large Scale Deep Generative Models for Dark Matter Searches'. Donkere materie komt in het heelal vijf keer zo veel voor als gewone, zichtbare materie. Toch blijft de oorsprong van deze materie onbekend - de zoektocht ernaar is een van de spannendste en meest complexe onderzoeksvragen van dit moment. Wenigers project maakt gebruik van geavanceerde datasciene-methoden voor het efficiënter verwerken van data uit de astrofysica en deeltjesversnellers, ten behoeve van de zoektocht naar signalen van donkere materie. Diepgaande generatieve modellen en de techniek van differentieerbaar probabilistisch programmeren zullen worden gebruikt om een raamwerk op te bouwen voor het snel en nauwkeurig genereren van hoog-dimensionale datamodellen.

eTEC-BIG

De eTEC-BIG-subsidie ondersteunt onderzoek en ontwikkeling van innovatieve eScience-technologieën en software voor het verwerken van big data, het doen van big data-analyse en gerelateerde computationele methodes - gedreven door een directe vraag uit een willekeurig onderzoeksgebied dat onder de brede term 'Big Science' valt.

Elk van de drie winnende projecten ontvangt een subsidie en krijgt ondersteuning van onderzoeksingenieurs van het eScience Center en technologie- en e-infrastructuurexperts van SURFsara.

Persbericht Netherlands eScience Center