Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!

Een consortium geleid door Daniel Bonn (UvA) heeft een beurs van het NWO Industrial Partnership Program gekregen ter waarde van €1,7 miljoen. Het consortium zal gaan samenwerken met het bedrijf Medspray om spuitkoppen te ontwikkelen voor uiterst gecontroleerde nanosprays. Zo’n spuitkop wordt in talloze producten gebruikt om een vloeistof in een nevel van druppels om te zetten. Voor bepaalde toepassingen is het nodig om de druppelgrootte en de sprayhoeveelheid en -tijd nauwkeurig te controleren.

Spray
Een spray van druppels

Het high-tech bedrijf Medspray en de Universiteit van Amsterdam zullen samen de uitdaging aangaan om een nieuw type nanotech-spuitkop van silicium te ontwikkelen dat goedkoop en met grote precisie kan worden geproduceerd en dat sprays met unieke specificaties kan leveren. Dit zal nieuwe markten helpen openen op het gebied van bijvoorbeeld medische sprays en schoonheidsproducten.

Het Industrial Partnerschip Program is bedoeld voor publiek-private samenwerking tussen tenminste één bedrijf en één kennisinstituut. De projecten worden voor 50% gefinancierd door het bedrijfsleven en voor 50% door NWO. De toegekende beurs is in lijn met de Topsectoren HTSM, Energie en Chemie.