Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
De informatietechnologie speelt een centrale rol in de moderne maatschappij. De toekomst van deze sector ligt in de quantum-informatietechnologie, die een grote sprong voorwaarts belooft in rekenkracht en communicatie. De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft vanuit het Open Technologieprogramma een subsidie van €850,000 toegekend aan een consortium dat centrale bouwstenen voor toekomstige quantumcomputers zal ontwikkelen. Het consortium, onder leiding van UvA-natuurkundige Peter Schall, bestaat uit de Universiteit van Amsterdam, TU Delft en de partners uit het bedrijfsleven Toyota en Quix.
2d-chip
Afbeelding via Deviant Art, gebruiker firecloud42, CC BY-NC 3.0 Deed.

In toekomstige quantumcomputers wordt de elektronica van huidige computerchips mogelijk deels vervangen door technologie die gebaseerd is op licht. Quantumrekenen met behulp van licht biedt een alternatieve en potentieel heel krachtige technologie die gebruikt kan worden bij kamertemperatuur, in plaats van de heel lage temperaturen waarbij veel quantumcomputers werken.

De centrale bouwsteen van een op licht gebaseerde quantumchip zou een bron zijn die individuele fotonen uitzendt. Een dergelijk apparaatje produceert één voor één lichtquanta – fotonen. Bronnen van individuele fotonen zijn nog altijd lastig te maken en op optische quantumchips te integreren, maar recent ontwikkelde materialen die slechts een paar atoomlagen dik zijn – waarmee ze effectief twee-dimensionaal worden – bieden goede vooruitzichten voor heldere bronnen van individuele fotonen. Daarmee zijn ze veelbelovend voor gebruik in optische chips voor quantumcomputers.

In een interdisciplinair consortium dat bestaat uit experts in 2D-materialen, spectroscopie en nanofotonica, en gebruikers in de optische quantum computing- en autoindustrie, willen UvA, TU Delft, Toyota en Quix nu efficiënte tweedimensionale bronnen van individuele fotonen ontwikkelen die geïntegreerd kunnen worden in foton-chips voor toepassingen in zowel de quantum- als de klassieke informatietechnologie. Deze week kende het NWO-domein Toegepaste en Technische Wetenschappen een Open Technologiesubsidie van €850,000 toe aan het consortium, waarmee het onderzoek voor de komende vier jaar wordt gewaarborgd.