Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Onderzoekers van het Van 't Hoff Institute for Molecular Sciences (HIMS) van de Universiteit van Amsterdam hebben een nieuw apparaat ontwikkeld voor metingen aan de chemische kinetiek van reacties die gas produceren. De Amsterdammers presenteren hun vernieuwende concept in het gerenommeerde wetenschappelijke tijdschrift Angewandte Chemie. De details van het relatief eenvoudige apparaat zijn online beschikbaar zodat andere onderzoekers het kunnen (laten) bouwen.

In veel chemische laboratoria worden metingen gedaan aan de kinetiek van chemische reacties. Dat is essentieel voor het testen van hypothesen, voor het begrijpen van reactiemechanismen en voor het ontwerpen en optimaliseren van chemische processen. Maar de metingen zelf zijn vaak tijdrovend en arbeidsintensief. Dit is met name het geval bij het bepalen van zogenaamde Arrhenius-relaties, waarvoor meerdere sets metingen nodig zijn.

HIMS promovendus Thierry Slot publiceert nu in Angewandte Chemie een eenvoudig alternatief gebaseerd op lasermetingen aan gasbelletjes. Hij knutselde in een weekend een prototype in elkaar dat nu samen met zijn begeleiders dr. Raveendran Shiju en prof.dr. Gadi Rothenberg verder is ontwikkeld tot een apparaat dat routinematig in het laboratorium is te gebruiken.

Het relatief eenvoudige apparaatje kost minder dan € 250 en weegt slechts 1500 gram. Toch geeft het nauwkeurige reactieprofielen met meer dan 3000 metingen. Het is ook programmeerbaar voor het uitvoeren van temperatuurprofielen, waardoor Arrhenius-plots met honderden gegevenspunten per experiment mogelijk zijn. Dit maakt een snelle en efficiënte analyse van zowel kinetiek als thermodynamica mogelijk.

De onderzoekers hebben overwogen het apparaat te patenteren en op de markt te brengen. Toch hebben ze besloten het nu voor iedereen beschikbaar te maken. Rothenberg, die al drie spin-off bedrijven heeft opgericht, is een voorstander van kennisvalorisatie, maar weegt ook zorgvuldig de voor- en nadelen af: "Veel laboratoria kunnen profiteren van dit soort apparaten, maar dit rechtvaardigt niet meteen de investeringen tijd, geld en moeite die nodig zijn voor commercialisatie. Het is eenvoudig een patentaanvraag in te dienen, maar uit patenten waarde genereren is veel lastiger. In dit geval hebben we ervoor gekozen om de kennis te delen (inclusief alle bestanden die nodig zijn voor 3D-printen en productie) zodat iedereen dit apparaat zelf kan bouwen."

Lees meer details in het Engelse nieuwsbericht.