Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
In de meivakantie kunnen kinderen en hun ouders of begeleiders weer laagdrempelig kennis maken met wetenschap tijdens Expeditie NEXT. Dit nationale wetenschapsfestival voor kinderen reist jaarlijks naar een Nederlandse stad om deze onder te dompelen in wetenschap. Ook UvA wetenschappers verzorgen leuke activiteiten: bijvoorbeeld een levensgroot bordspel waarbij je supersonisch snel moet nadenken. Of je duikt in de wereld van muziekrobots: kun je herkennen of de muziek door mensen of robots gemaakt is?
Kind luister naar muziek
Test je oren: kun je herkennen of de muziek door mensen of robots gemaakt is?

Niet iedereen zal zich er altijd even bewust van zijn, maar we maken allemaal gebruik van wetenschap in ons dagelijks leven. Tijdens Expeditie NEXT worden kinderen en begeleiders geprikkeld om meer te leren over de wetenschap in de breedste zin van het woord. Het festival wil elke editie weer een nieuwe groep kinderen enthousiast maken voor de wetenschap. Dit jaar in het oosten van het land, in Zutphen.

UvA wetenschappers op NEXT

Benieuwd wat UvA wetenschappers voor je in petto hebben?

Ben jij een rekenwonder?

Hoe snel denk jij? In dit levensgrote bordspel ‘Resolf’ moet je supersonisch snel nadenken. De sommen worden steeds ingewikkelder maar het spel wordt steeds spannender. Los jij het als eerste op? 
Lees meer

Bollen Bouwbrigade

Ontdek een wereld van kleurrijke vormen en uitdagende opdrachten. Ga samen aan de slag om de puzzelstukken op de juiste plek op het bord te leggen en de puzzel af te maken. Met deze breinbreker zet je niet alleen je hersens aan het werk, maar moet je ook sjouwen en bouwen.
Lees meer

De allerkleinste bouwstenen

Bouw met LEGO en ontdek wat een katalysator is en hoe het werkt.  Katalysatoren spelen een grote rol in ons dagelijks leven, maar het kan goed zijn dat je er nog nooit van hebt gehoord!  
Lees meer

Feit of Fabel Quiz – Alles over Angst met Dr. Lynn Mobach

Angst is een belangrijke emotie. Angst zorgt er namelijk voor dat wij veilig blijven en dat wij ons voor kunnen bereiden op de toekomst. Maar hoe werkt angst eigenlijk? En hoe kun je het beste omgaan met angst en spanning? 
Lees meer

Going underground – de effecten van kunstmest op planten 

Wat is het effect van kunstmest op het groeien van plantjes in een gezonde bodem? Zoek het tot op de bodem uit in een VR-spel!
Lees meer

Muziek met Machines: Speel en Leer met AI

Duik in de wereld van muziekrobots. Leer hoe belangrijk toon is voor AI en mensen, hoe computers razendsnel nummers herkennen met geavanceerde technieken. En kun je herkennen of de muziek door mensen of robots gemaakt is?
Lees meer

Sisters in Science: ‘Er was eens een wetenschapper…’

Er worden tekeningen verzameld van kinderen over het festivalterrein.  Aan het einde van de dag is er dan een hele wand aan tekeningen en de vraag is of Expeditie NEXT een invloed heeft op wat er getekend wordt!
Lees meer

Steek veilig de rivier over

River Crossing is een denkspelletje waarbij samenwerking heel belangrijk is. Welk team werkt er het beste net als wetenschappers samen en steekt veilig de rivier over?
Lees meer

Vloei?Stof tot nadenken

Zand stroomt in een zandloper, maar op het strand kun je op het harde zand gewoon lopen. Dat lijkt heel gewoon maar is heel gek: zand is dus zowel een vloeistof als een vaste stof. Wat is dan eigenlijk het verschil tussen ‘vaste stoffen’ en ‘vloeistoffen’?  Vind met een zand-bubbelbad en een zand-waterloper zelf antwoord op deze vraag.
Lees meer

Festival NEXT richt zich op nieuwsgierige kinderen van 6 tot 12 jaar en hun ouders/begeleiders en is gratis voor kinderen tot 18 jaar. Je vindt er onder andere experimenten, live-onderzoek, mini-colleges en shows. Het wordt georganiseerd door de Nationale Wetenschapsagenda.