Wetenschappers en studenten van de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica verschijnen regelmatig op radio, tv of internet om met hun expertise het nieuws van de dag te duiden. In deze rubriek vind je een overzicht van mediaoptredens en artikelen in kranten, tijdschriften en andere (online) publicaties.

Timo Breit in IJmuider Courant

Bioloog Timo Breit (UvA-SILS) wordt genoemd in een artikel over het vangen van muskusratten, waar hij een bijdrage aan leverde door te adviseren over DNA-technieken.

21 januari, IJmuider Courant (via LexisNexis)

Rasa Muller (zat) in Proefkonijnen

UvA-natuurkundige Rasa Muller zou dit seizoen vast panellid zijn in het BNN programma Proefkonijnen. Helaas werd dit weekend bekend dat het programma per direct stopt, na het uitkomen van wangedrag van een van de presentatoren. Muller is wel nog te bewonderen in de eerste uitzending van dit seizoen. Ook gaf ze een interview aan Folia over het stopzetten van de show.

13 januari, Proefkonijnen, BNN/NPO3

21 januari, Folia

Gadi Rothenberg op Kennislink over ‘plastic goud’

Zwitserse onderzoekers hebben een nieuwe variant van goud ontwikkeld, door het te mengen met fijne plasticdeeltjes en zo een stuk lichter en goedkoper te maken. Volgens wetenschapssite Kennislink is dat is niet alleen handig voor de consument, maar ook voor gebruik in onderzoekslaboratoria. Gadi Rothenberg (UvA-HIMS) geeft commentaar.

17 januari, Kennislink

Helmut Kessels over de explosieve stijging van dementie

De Hersenstichting vraagt in diverse media aandacht voor de explosieve stijging van het aantal mensen met dementie in ons land. Helmut Kessels (UvA-SILS) komt als expert aan het word.

17 januari, Reformatorisch Dagblad

17 januari, GGZ Totaal

Annemarie van Wezel over PFAS in Technisch Weekblad

Het Technisch Weekblad heeft een uitgebreid artikel over hoe de milieunormen voor PFAS deze zomer op grote schaal bouw- en baggerprojecten hebben stilgelegd. Annemarie van Wezel (UvA-IBED) komt aan het word als deskundige op het vlak van deze fluorverbindingen en hun invloed op natuur & milieu.

14 januari, Technisch Weekblad

Max Welling en Didrik Nielsen in AG Connect

Vakblad AG Connect bericht over het feit dat de UvA een ELLIS Unit heeft gekregen, voor het aantrekken en uitwisselen van talent op het vlak van artificiële intelligentie. In het stuk komen Max Welling (UvA-IvI) en Didrik Nielsen aan het woord, die vanuit een ELLIS-programma hier promotieonderzoek komt doen.

13 januari, AG Connect

Daniel Bonn over de fysica van schaatsen

Waarom is ijs glad, en kun je erop schaatsen? Dat blijkt nog niet zo’n eenvoudige vraag te zijn als het misschien lijkt. Natuurkundige Daniel Bonn doet onderzoek naar het fenomeen; in Folia komt hij uitgebreid aan het woord erover.

8 januari, Folia

Lucas Ellerbroek bij NOS en in Telegraaf

De NASA onthulde vorige week dat er een planeet is ontdekt ter formaat van de aarde waar in theorie leven mogelijk is. Sterrenkundige Lucas Ellerbroek (UvA-API) geeft bij de NOS en in de Telegraaf commentaar op de ontdekking.

7 januari, De Telegraaf

7 januari, NOS